Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΣΜΟΝΤ ΤΟΥΤΟΥ

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄, εκφράζει τη λύπη του για την εκδημία του Νοτιοαφρικανού Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέσμοντ Τούτου. Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τόνισε ότι “με την ρητορική και τα πύρινα κηρύγματά του αγωνίσθηκε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και να καταρριφθεί το «απαρτχάιντ» στη χώρα του, ενώ θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητος ως ο κορυφαίος υπέρμαχος της ειρηνικής συμφιλίωσης των λαών”.

“Εν βαθεία συγκινήσει επληροφορήθημεν την εκδημίαν του Αρχιεπισκόπου της Αγγλικανικής Εκκλησίας Ντέσμοντ Τούτου, όστις κατά τα έτη της ζωής του απέδειξε περίτρανα πως θα πρέπει να είναι η ζωή του Επισκόπου προς χάριν του ποιμνίου του. Ο μακαριστός, παρέμεινε γνωστός διά τους αγώνας του υπέρ της ελευθερίας των Αφρικανών και της συμφιλίωσης των λαών, όχι μόνον της Νοτίου Αφρικής αλλά ολοκλήρου της Αφρικανικής Ηπείρου. Με την ρητορική και τα πύρινα κηρύγματά του αγωνίσθηκε να επικρατήσει η δικαιοσύνη και να καταριφθεί το «απαρτχάιντ» στη χώρα του, ενώ θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητος ως ο κορυφαίος υπέρμαχος της ειρηνικής συμφιλίωσης των λαών, των ίσων ευκαιριών και του δικαιώματος της παιδείας εξίσου σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Για τους αγώνες του αυτούς έλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ενώ το όνομά του θα μείνει για πάντα δίπλα στο όνομα του Νέλσον Μαντέλα με τον οποίον για χρόνια ήταν συνοδοιπόροι και συναγωνιστές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.

“Προσευχόμεθα ο Θεός να αναπαύει την ψυχήν του και να παρηγορεί το ποίμνιό του και τους οικείους του, αλλά και να αναδείξει έναν αντάξιό διάδοχό του. Ας είναι αιωνία η μνήμη του!”, κατέληξε.

† Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’

 orthodoxia news agency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.