Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

ΓΕΝΝΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΤΟΡΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 


ΑΜΠΕ

Ως γενναία κίνηση και φιλόστοργη ενέργεια χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Χαλκηδόνος Εμμανουήλ την κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την Εκκλησία των Σκοπίων ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα ακόμη σχίσμα που θεραπεύθηκε επί της Πατριαρχείας του κ. Βαρθολομαίου.

Στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο για τα 30 χρόνια διακονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ, παρουσία του κ. Βαρθολομαίου, επισήμανε ότι ο Πατριάρχης υπερέβη κάθε αγαθή προσδοκία για τη διακονία του και πρόσθεσε ότι εκείνο που τον ξεχωρίζει ως προσωπικότητα και ως μεγάλο Πατριάρχη ανάμεσα στους προκατόχους του είναι η άνευ όρων και ορίων αφοσίωση του στις ευθύνες που του κληροδότησαν οι ιεροί κανόνες και η παράδοση της Εκκλησίας.

Πρόσθεσε ότι η χορήγηση της λεγομένης αυτοκεφαλίας, είναι μια από τις ευθύνες τις οποίες ο κ. Βαρθολομαίος φροντίζει με προσοχή και επιμέλεια να διακονεί και οι οποίες είχε επιχειρηθεί κατά το παρελθόν να θυσιαστούν, στο βωμό μιας ομοσπονδοποιήσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε επιμέρους αυτοκέφαλες χωρίς κεφαλή.

“ Με αληθινή ευγένεια, με αρχοντιά και ήθος, αλλά κυρίως μη βάζοντας τίποτα πάνω από τη γνήσια αγάπη του για τον πανίερο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί μια και πλέον τριακονταετία εργάζεται νυχθημερόν, μελετά αναζητεί και όλα αυτά υπό το πρίσμα της ανάγκης να αναταχθούν όλα τα εσφαλμένα του παρελθόντος”, υπογράμμισε.

Τόνισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αγαπά με πάθος και δύναμη την Εκκλησία του Χριστού, “ δεν πολιτεύεται με βάση το εφημεριακό, το προσωρινό, εδώ και τώρα συμφέρον, αλλά επικαλούμενος τη χάρη του Αγίου Πνεύματος , καλλιεργεί διαρκώς το μόνιμο, το χρήσιμο και όχι χρηστικό”.

Ο κ. Εμμανουήλ επισήμανε ότι με την ομιλία του προσπάθησε να καταδείξει “ αυτό που η ψευδολογία και η προπαγάνδα προσπαθεί να αποκρύψει, ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζει και κινείται μόνο για την Εκκλησία του Χριστού και τις ευθύνες του θρόνου του, τις οποίες υπερασπίζεται με ολόκληρη την ύπαρξή του”.

Γ.Χ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.