Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ: ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ, ΖΗΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΣΤΕΡΗΘΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΘΡΟΝΟΣ

 

Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Συμβούλιο Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας που συνεδρίασε την Τρίτη με τη διευρυμένη σύνθεση του, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την επιθυμία και την ετοιμότητα της Εκκλησίας να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίτευξη της ενότητας της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, στη βάση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Αποφάσισε δε να σταματήσει τη μνημόνευση στα Δίπτυχα του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, εξαιτίας της αποδοχής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας καθώς και της προώθησης της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”, η οποία “εμπίπτει στον ορισμό της αίρεσης του εθνοφυλετισμού”.

Επίσης, ζητά από τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, να απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Προκαθήμενους των τοπικών Εκκλησιών, να φέρουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ενώπιον των ευθυνών του και να του στερήσουν τον Πατριαρχικό θρόνο για τη διάδοση αιρετικού εθνοφυλετικού δόγματος που βασίζεται στην ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”, καθώς και για την πρόκληση σχίσματος στην Εκκλησία, ιδίως μέσω της ίδρυσης “Ρωσικής Εξαρχίας” στην Αφρική, στη δικαιοδοσία δηλαδή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Καλεί δε το κράτος να συνεχίσει “να εκπληρώνει το καθήκον του, που είναι η προστασία της θρησκευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας από εχθρική ξένη επιρροή, από απόπειρες από το εξωτερικό που υπό το πρόσχημα της θρησκευτικής δραστηριότητας παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, και να καταστρέψει την νεο-αυτοκρατορική ιδεολογία. Αυτή η υποχρέωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπό το πρίσμα της χρήσης θρησκευτικών οργάνων στην υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Εκφράζει δε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίσκεψη του στο Κιέβο τον Αύγουστο του 2021, καθώς και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και στις Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος, για την υποστήριξή τους κατά τη δοκιμασία του πολέμου.

Προσευχήθηκε τέλος ιδιαίτερα για τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα από τη ρωσική επίθεση, καθώς και για τους πολίτες που πλήττονται από τις εχθρικές επιθέσεις, για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους.

orthodox times 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.