Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ Κ. ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ



Συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας Αντιοχείας

Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος αφίχθη στο Λίβανο, κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου, δέχθηκε σε ακρόαση, στις 9 Μαΐου 2018, στην κατοικία του στο Λίβανο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννης Ι’.
Κατά τη διάρκεια της γενομένης συνομιλίας συζητήθηκαν θέματα διμερούς και πανορθοδόξου συνεργασίας καθώς και διομολογιακών και διαθρησκειακών σχέσεων.
Επίσης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως Νήφων, Έξαρχος του Πατριαρχή Αντιοχείας και πάσης Ανατολής παρά τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Ηγούμενος Αρσένιος Σοκολόφ, εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τον Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, και ο Αρχιμανδρίτης Περθένιος Αλ-Λάτι, προσωπικός γραμματέας της Αυτού Μακαριότητος.
Ακόμη παραβρέθηκε ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Βασίλτσεφ, Προϊστάμενος του Μετοχίου του Πατριαρχείου Μόσχας στη Βηρυτό, τον οποίο ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας επισήμως σύστησε στον Προκαθημένο του Πατριαρχείου Αντιοχείας.


Συνάντηση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο

Στη Θεία Λειτουργία, της οποίας προέστη στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στο Φρέαρ του Ιακώβ στο Νάμπλους  (αρχαία Σιχέμ) την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, στις 6 Μαΐου 2018,  ο Μακαριώτατος Πατριάρχης της Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλος Γ’, συμμετείχε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος πραγματοποίησε την επίσκεψη εργασίας στους Αγίους Τόπους, κατόπιν ευλογίας του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου.
Επίσης συλλειτούργησαν ο  Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριάκος και ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΕΣ, ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Αίλισοφ, ο Αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, και ο Αναπληρωτής του Ιερομόναχος Δομετιανός Μαρκαριάν.
Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Μόσχας προσεκλήθησαν στο γεύμα και κατόπιν τούτου πραγματοποίηθηκε η συνομιλία μεταξύ του Προέδρου του ΤΕΕΣ και του Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας Ιεροσολύμων.  Επίσης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ και ο Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος Αίλισοφ.