Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΌΣ ΠΑΤΡΙΆΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΈΦΑΛΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΊΑ

Συντάκτης: Ντίνα Δασκαλοπούλου, efsyn.gr

Στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αποδώσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε δύο φορές τις τελευταίες ημέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η απόφαση έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία προχώρησε σε ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

«Η αγαπητική μέριμνα της Εκκλησίας μοναδικό κίνητρο και κριτήριο για το Αυτοκέφαλο στην Ουκρανία» είπε ο κ. Βαρθολομαίος μετά τη χθεσινη λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η Εκκλησία του Χριστού είναι θυσιαστική και διακονική, όλη η ζωή της είναι μέριμνα και αγών διά τον άνθρωπον, διά την ένθεον διακονίαν του επιγείου και του ουρανίου προορισμού του. Εις την συναφείαν αύτην επιθυμούμεν να καταστήσωμεν εις πάντας σαφές ότι η αγαπητική μέριμνα διά τον λαόν του Θεού εις την Ουκρανίαν, ο οποίος λαός υπέφερε, λόγω των διασπάσεων και των ποικιλομόρφων αναστατώσεων, και επιθύμησε διακαώς την εν Χριστώ κοινωνίαν και ενότητα, ήτο το κίνητρον και το αμετακίνητον κριτήριον διά την απόφασιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήση το Αυτοκέφαλον εις αυτόν. Διά την Εκκλησίαν του Χριστού ισχύει, διηνεκώς και αμετακινήτως “Ουδέν όσον άνθρωπος ιερόν, ω και φύσεως εκοινώνησεν ο Θεός” (Νικόλαος Καβάσιλας, ο.π., στ’, 14). Οσα λέγονται και γράφονται, ανερυθριάστως, περί άλλων κινήτρων εις την σχετικήν απόφασιν του Οικουμενικού Θρόνου είναι μυθεύματα» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Την Παρασκευή ο κ. Βαρθολομαίος είχε αναφερθεί ξανά στο θέμα τονίζοντας ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι η πρώτη Εκκλησία και η αρχή όλων των νεοπαγών κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Και αυτό διότι θυσιαστικώς ίδρυσε και ανεγνώρισεν όλας τας ανά τον κόσμον σήμερον Ορθοδόξους Αυτοκεφάλους Εκκλησίας».
Οπως υπογράμμισε, την ευθύνη να αποδοθεί το αυτοκέφαλο την έχει «η πρωτόθρονος Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, αφού αυτής ο Προκαθήμενος είναι ο Πρώτος εις τους Ορθοδόξους. Οσάκις επιχειρείται να διαστραφή αυτή η βασική εκκλησιολογική αρχή, πράττεται το βαρύτατον παράπτωμα της αντιποιήσεως αρχής, δηλαδή ωρισμένοι προσποιούνται τον Πρώτον δίχως να είναι, και λαμβάνουν πρωτοβουλίας δίχως να έχουν τοιούτον δικαίωμα, λησμονούντες ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ασκεί το χρέος του διά της αγάπης, η οποία είναι θυσιαστική και ανιδιοτελής».