Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ


metropolitan_emmanuel_france (1)

Η Ενωτική Σύνοδος που συνήλθε στο Κίεβο της Ουκρανίας το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, πέτυχε τη δημιουργία Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, όπως είχε προγραμματισθεί και εξαγγελθεί πριν από αρκετούς μήνες.

Η Ενωτική Σύνοδος εξέλεξε πρώτον Προκαθήμενο της νεοσύστατης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας τον Μητροπολίτη Περεγιασλάβ και Μπελάια Τσερκώφ Επιφάνιο.
Ο Επιφάνιος είναι μόλις 39 ετών, γνωρίζει απταίστως την ελληνική γλώσσα καθότι σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο παρελθόν δημοσιογραφούσε σε πνευματικά έντυπα και θρησκευτικά ιστολόγια.
Ο Μητροπολίτης Επιφάνιος κατά κόσμον Σεργκέι Ντουμένκο, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου του 1979 στο χωριό Βόλκοβο της περιοχής Ιβάνοβσκι στην περιφέρεια της Οδησσού. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μπουκοβίνα, μετά το σχολείο ενεγράφη στη Θεολογική Σχολή του Κιέβου, από όπου αποφοίτησε το 1999 με άριστα. Πήρε το διδακτορικό του από τη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, ενώ στη διατριβή του ασχολήθηκε με τη «Διαμόρφωση εκκλησιαστικών κανονικών συλλογών την περίοδο περί τη Σύνοδο της Νίκαιας και τα χαρακτηριστικά τους». Από το 2003 μέχρι το 2005 δίδαξε στη Σχολή του Ρόβνο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς είχε τη θέση του γραμματέα της Επαρχιακής Διεύθυνσης του Ρόβνο και διετέλεσε προσωπικός γραμματέας του Μητροπολίτη Δανιήλ του Ρόβνο και Οστρόζιε.
Ηταν συντάκτης της διαδικτυακής πύλης «Ορθόδοξο Ρόβνο» και μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Πνευματικό πεδίο». Είναι μέλος της Εθνικής Ενωσης Δημοσιογράφων της Ουκρανίας. Στις 6 Ιανουαρίου του 2008 χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και στις 20 Ιανουαρίου του ιδίου έτους πρεσβύτερος. Εχει λάβει πολλά εκκλησιαστικά και κρατικά βραβεία και παράσημα. Επιδίδεται σε μεταφράσεις των Πατερικών κειμένων στα Ουκρανικά. Υπογραμμίζεται ότι η γνώση της ελληνικής γλώσσας θα είναι ιδιαίτερα ουσιαστικό προτέρημα για τις σχέσεις και συνεννοήσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, του οποίου υπενθυμίζεται η επίσημη γλώσσα είναι η Ελληνική.
Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και ζήτησε την ευλογία του. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον προσκάλεσε να μεταβεί στο Φανάρι κατά την εορτή των Θεοφανείων για να συλλειτουργήσουν και να του παραδώσει επίσημα τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας.
Εν τω μεταξύ, κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοινότητος Νεοχωρίου της Κωνσταντινουπόλεως, κατά την οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ανάγνωση των Δίπτυχων της ανά την Οικουμένη Προκαθημένων των Πατριαρχών και Προέδρων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών μνημονεύθηκε για πρώτη φορά και ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος της Ουκρανίας Επιφάνιος.
Αμέσως μετά την εκλογή του Επιφανίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε το εξής επίσημο ανακοινωθέν:
«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εν δοξολογία προς τον Θεόν και εν χαρά και ικανοποιήσει πολλή, αγγέλλει την επιτυχή ολοκλήρωσιν των εργασιών της εν Κιέβω συνελθούσης σήμερον, 15ην Δεκεμβρίου 2018, Ενωτικής Συνόδου, ιδρυτικής της νέας Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας Ουκρανίας, της οποίας Προκαθήμενος εξελέγη ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Μπελάια Τσερκώφ Επιφάνιος.
Η Αυτού Μακαριότης ο νεοεκλεγείς Προκαθήμενος επεκοινώνησε τηλεφωνικώς προς την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην, υπέβαλε τα σέβη του και εζήτησε την ευχήν και ευλογίαν της Μητρός Εκκλησίας διά την ευόδωσιν του επ’ αισίοις οιωνοίς αρχομένου πρωθιεραρχικού έργου αυτού.
Συναφώς ανακοινούται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προσεκάλεσε τον Μακαριώτατον κ. Επιφάνιον να συλλειτουργήσουν εν Φαναρίω κατά την μεγάλην εορτήν των Θεοφανείων και να παραδώση εις αυτόν τον Τόμον ιδρύσεως της νέας αδελφής Αυτοκεφάλου Εκκλησίας».
Τονίζεται ότι παρών στην Ενωτική Σύνοδο στον ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου ήταν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας πέριξ του ναού ήταν δρακόντεια, καθότι υπήρχαν φόβοι για δημιουργία ταραχών από προσκείμενους στην Εκκλησία η οποία έχει την υπαγωγή της στο Πατριαρχείο της Μόσχας, το οποίο είχε πυροδοτήσει κλίμα εχθρικής αντιπαλότητας με δηλώσεις του, προερχόμενες εν πολλοίς από τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, υπεύθυνο των εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είπε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών, ότι «αυτή η ημέρα θα περάσει στην ιστορία ως μια ιερή ημέρα… η ημέρα της οριστικής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία».
O Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκξι, στην σύνοδο πίσω από κλειστές πόρτες των τριών Ορθόδοξων εκκλησιών, στον ναό της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο, 15 Δεκεμβρίου, 2018. (Mikhail Palinchak, Ukrainian Presidential Press Service/Pool Photo via AP)
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
metropolitan_emmanuel_france (1) metropolitan_emmanuel_france (2) metropolitan_emmanuel_france (2) metropolitan_emmanuel_france (3) metropolitan_emmanuel_france (3) metropolitan_emmanuel_france (4) metropolitan_emmanuel_france (4) metropolitan_emmanuel_france (5) metropolitan_emmanuel_france (6)