Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΟΣ ΝΑΥΑΓΙΟ ΟΔΕΥΕΙ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΘΕΟΦΙΛΟ

Φωτογραφία: Πατριαρχείο Ιεροσολύμων
ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ. Προς ναυάγιο φαίνεται πως οδεύει η σύγκληση των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που συγκάλεσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος στον Αμάν της Ιορδανίας.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι ο ένας Προκαθήμενος μετά τον άλλον και συγκεκριμένα ο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, αρνούνται την πρόσκληση του Θεόφιλου να παραστούν στην Σύναξη, λέγοντας ότι μόνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει ένα τέτοιο δικαίωμα και προνόμια σύγκλησης Σύναξης ή Πανορθόδοξης Συνόδου και ουδείς έτερος.
Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Πατριάρχης Θεόφιλος έχει διαμηνύσει στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι δεν θα συγκληθεί τελικά η Σύναξη. Υπενθυμίζεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στείλει πρόσφατα αυστηρή επιστολή στον Θεόφιλο με την οποία τον ανακαλούσε στην τάξη.
Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Interfax–Religia προσπαθεί να αναδιπλωθεί λέγοντας πως «ουδέποτε η Εκκλησία μας αμφισβήτησε το πρωτείο του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, το ζήτημα είναι πώς κατανοείται αυτό το πρωτείο».

Φωτογραφία Πατριαρχείο Μόσχας
Εξ’ άλλου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ προ διημέρου επισκέφθηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και κάλεσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο να σταθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «ΑΠΕ-ΜΠΕ», ο κ. Παυλόπουλος είχε πει στον Πατριάρχη Θεόφιλο πως «η ελληνική Πολιτεία βρίσκεται στο πλευρό σας και στο πλευρό του Παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στον αγώνα σας για την υπεράσπιση των αρχών και αξιών της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης».
Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε πως «και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε, αναφέροντας ως κορυφαίο παράδειγμα εκείνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην αμέριστη στήριξή σας προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο στον δικό του αγώνα για την εκπροσώπηση και στήριξη των απανταχού Ορθοδόξων Χριστιανών, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς και ταραγμένους καιρούς μας».
Υπογραμμίζεται ότι η παρέμβαση αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας ανάγεται στις κινήσεις του Πατριάρχη Θεόφιλου «διάσπασης» της Ορθόδοξης Εκκλησίας.