Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΤΟΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟ

, Δημοσιογράφο, viadiplomacy.gr
«Η Ρωσία δεν πρέπει ποτέ να εμποδίσει τη θεμελιώδη ουκρανική λαό δικαίωμα να ασκούν τη θρησκευτική ελευθερία τους», είπε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, συγχαίροντας τις δυο εκκλησίες για την αναγνώρισή τους από την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα.
Εντυπωσιασμένος από τις προσπάθειές του Επιφάνιο για τις εντατικές του προσπάθειες ώστε να εξασφαλίσει την ανεξάρτητη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ανοιχτή, σε όλους τους πιστούς, εμφανίστηκε σύμφωνα με σχετική του δήλωση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπίζονται πάντα το δικαίωμα όλων των λαών να λατρεύουν ελεύθερα.
Ο Υπουργός, συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Επιφάνιο, αμέσως μετά την συνάντηση που είχε με τον  Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολωδτίμιρ Ζέλενσκι και μαζί με μέλη της κοινωνίας των πολιτών αλλά και στελέχη επιχειρήσεων παρέστη σε τελετή κατάθεσης στεφάνων στους πεσόντες της σύγκρουσης στο Ντόνμπας, που πολέμησαν κατά της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός Υπουργός, υποστήριξε σε σχετική του ανάρτηση πως «η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στην άσκοπη απώλεια χιλιάδων ζωών στο Ντονμπας. Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σταματήσουν οι ενέργειες που οδήγησαν σε αυτούς τους τραγικούς θανάτους».
Υπενθυμίζεται ότι η Αυτοκεφαλία της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας έχει αναγνωριστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον Ιανουάριο του 2019, όταν παραδόθηκε ο σχετικός Τόμος στον Επιφάνιο ύστερα από την «Ενωτική Σύνοδο».Εντούτοις, τη λεγόμενη «νέα Εκκλησία της Ουκρανίας» δεν αναγνωρίζουν ούτε η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας ούτε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε, τον Οκτώβριο, τη σχισματική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να μνημονεύει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.