Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΝΑΔΑ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Ο Πρωθυπουργός του Οντάριο Doug Ford με τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά Σωτήριο
στα Κεντρικά Γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Καναδά
Του Θεοδώρου Καλμούκου, Εθνικός Κήρυκας
ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα αφήσουμε να πεινάσει κανείς» έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» για την κατάσταση που επικρατεί στον Καναδά λόγω κορωνοϊού. Παρά το γεγονός ότι ο Καναδάς έχει πολύ καλά κοινωνικά προγράμματα βοηθείας, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή βοηθά τους εμπερίστατους διά μέσου των κοινωνικών της υπηρεσιών και των τμημάτων Φιλοπτώχου Αδελφότητας» και επανέλαβε πως «δεν θα αφήσουμε να πεινάσει κανείς». 
Τονίζεται ότι ο Καναδάς δεν έχει πληγεί πολύ από τον ιό, ενώ τα κρούσματα ανάμεσα στην Ομογένεια είναι λίγα, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος. 
Τα εκκλησιαστικά προγραμματισθέντα έχουν αναβληθεί, συμπεριλαμβανομένων και των χειροτονιών των τριών εψηφισμένων Βοηθών Επισκόπων, αλλά και οι εκδηλώσεις αποφοίτησης της Θεολογικής Ακαδημίας που επρόκειτο να γίνουν τον Μάιο έχουν μετατοπιστεί για τον Οκτώβριο. Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «τα μαθήματα γίνονται κανονικά διά μέσου διαδικτύου».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, είναι δυνατόν να περιγράψετε το κλίμα που επικρατεί στο Τορόντο και γενικότερα στον Καναδά με την επιδημία του κορωνοϊού; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Το κλίμα το οποίο επικρατεί είναι ανησυχία, παρόλο, ότι ο Καναδάς έχει λάβει δρακόντεια μέτρα και τα κρούσματα είναι σχετικώς χαμηλά και τα θύματα ακόμη λιγότερα. Οι άνθρωποι είναι στενοχωρημένοι, διότι βλέπουν, ότι το πρόβλημα δε θα λήξει σύντομα και θα υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Το γεγονός, ότι τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση οι πιστοί δεν μπόρεσαν να εκκλησιαστούν, φυσικά δημιούργησε σε όλους πόνο. Με την καθοδήγηση της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής οι χριστιανοί μας, έκαναν το σπίτι τους «κατ' οίκον εκκλησία». 
«Ε.Κ.»: Υπάρχουν κρούσματα ή και θύματα ανάμεσα στους πιστούς των ενοριών της Αρχιεπισκοπής ή ακόμα και σε ιερείς; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Θύματα δεν υπάρχουν εξ όσων γνωρίζουμε. Κρούσματα υπάρχουν μόνο σε μία κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ιερέως. Ολα τα κρούσματα είναι ελαφράς μορφής εκτός ενός, αλλά είμαστε βέβαιοι, ότι κι εκείνος θα αναρρώσει.


Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Καναδά.
«Ε.Κ.»: Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία η Ελληνική Ομογένεια του Καναδά; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Η ελληνική Ομογένεια αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή με ανησυχία, βέβαια, αλλά και με πίστη στο Θεό και ελπίδα, ότι σύντομα θα παρέλθει. 
«Ε.Κ.»: Πώς βοηθά η Αρχιεπισκοπή τους εμπερίστατους ανθρώπους; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Ο Καναδάς είναι χώρα η οποία έχει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος ο Καναδάς έχει κάνει οικονομικά προγράμματα και βοηθά όλους, ανεξαιρέτως, όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Τα βοηθήματα προς το παρόν είναι πολλά και καλά. Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή βοηθά τους εμπερίστατους διά μέσου των κοινωνικών της υπηρεσιών και των τμημάτων Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Δεν θα αφήσουμε να πεινάσει κανείς. 
«Ε.Κ.»: Πώς αντιμετώπισε η Αρχιεπισκοπή Καναδά και οι Κοινότητές της τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Αυτό ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα, πρώτα πνευματικά και ύστερα και οικονομικά. Πνευματικά το αντιμετώπισε με το να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες και οι Θείες Λειτουργίες σε όλους ανεξαιρέτως τους Ιερούς Ναούς με παπά, ψάλτη και νεωκόρο. Οι περισσότερες εκκλησίες μας αναμετέδιδαν τις Ιερές Ακολουθίες και τις Θείες Λειτουργίες με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν είναι το ίδιο με το να παρακολουθούν οι πιστοί τις Ακολουθίες και τις Λειτουργίες από την τηλεόραση. Οταν βλέπουν την εκκλησιά τους και τον παπά τους οι χριστιανοί αισθάνονται πολύ καλύτερα και στο εικονοστάσι του σπιτιού τους προσεύχονται. Φυσικά, δεν είναι το ίδιο, αλλά είναι μπόρα και θα περάσει. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο. Ζητήσαμε από τους ιερείς μας να γράψουν γράμματα, όχι μόνο σε όλα τα μέλη της εκκλησίας τους, αλλά και σε όλες εκείνες τις οικογένειες, που κατά τα τελευταία δέκα χρόνια τέλεσαν στην εκκλησία τους βαπτίσεις, γάμους ή κηδείες. Αυτό βέβαια χρειάζεται μεγάλη δουλειά. Οι καιροί απαιτούν να δουλέψουμε περισσότερο. Ελπίζω, ότι οι ευλαβείς χριστιανοί μας αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και θα βοηθήσουν. 
«Ε.Κ.»: Η Θεολογική Ακαδημία θα έχει φέτος τελετή απονομής πτυχίων; 
Αρχ/πος Σωτήριος: Η Πατριαρχική Ορθόδοξη Θεολογική μας Ακαδημία κάθε χρόνο έχει την τελετή απονομής πτυχίων γύρω στις 8 Μαΐου, που γιορτάζει και το παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, προστάτη της Θεολογικής μας Ακαδημίας. Εφέτος, τα μαθήματα γίνονται κανονικά διά μέσου διαδικτύου. Η τελετή απονομής πτυχίων δεν θα μπορέσει να γίνει τον Μάιο και προσανατολιζόμαστε να την κάνουμε κάποτε τον Οκτώβριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καναδά Σωτήριος. Φωτογραφία Αρχιεπισκοπή Καναδά.