Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδέχθηκε προσωπικώς τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε στην Κωνσταντινούπολη.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Εκκλησία της Κύπρου ανεγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά τον πλέον επίσημο εκκλησιαστικό τρόπο το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος, στη διάρκεια της Θείας Ευχαριστίας κατά την χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, που τελέστηκε στη Μονή Χρυσορρογιατίσσης, μνημόνευσε για πρώτη φορά κατά τη Μεγάλη Είσοδο και του ονόματος του Αρχιεπισκόπου Ουκρανίας Επιφανίου ως Προκαθημένου της Ουκρανικής Εκκλησίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε η μνημόνευση στα Δίπτυχα από τον Διάκονο, που συμβολίζει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τονίζεται πως είναι η τέταρτη Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία προβαίνει στην αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος ήταν παρών στη χειροτονία του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου αποχώρησε προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας διαμαρτυρόμενος για την απόφαση αυτή του Αρχιεπισκόπου. Αργότερα μαζί με άλλους τρεις Μητροπολίτες, τον Κύκκου Νικηφόρο, Ταμασού Ησαϊα και Αμαθούντος Νικόλαο, παίρνοντας ανοικτά θέση εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου και υπέρ του Πατριαρχείου της Ρωσίας, με κοινή δήλωσή τους κάλεσαν τον Αρχιεπίσκοπο να προβεί άμεσα σε ανάκληση της πράξης του αυτής, η οποία βέβαια δεν μπορεί να αναιρεθεί καθότι έγινε εν Ευχαριστιακή Συνάξει.

Ανάμεσα στα άλλα, έγραψαν πως «καλείται ο Αρχιεπίσκοπος να προβεί άμεσα σε ανάκληση της αντικανονικής και άκυρης αυτής πράξης του». Ταυτόχρονα, αμφιβάλλουν το ιστορικό και εκκλησιολογικό προνόμιο του Οικουμενικού Πατριάρχη χορήγησης Αυτοκεφαλίας σε μία Ορθόδοξη τοπική Εκκλησία, γράφοντας πως «η χορήγηση Αυτοκεφαλίας, είναι νοητή και δυνατή, κατά τους ιερούς Κανόνες και την Πράξη της Εκκλησίας μας, μόνο εάν τυγχάνει της εκ των προτέρων έγκρισης των Προκαθημένων των κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών».

Η απάντηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στις ενστάσεις είναι ότι η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί, είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προτίθεται να φέρει το θέμα στην επικειμένη συνεδρίαση της Συνόδου, ενώ είναι πεπεισμένος ότι η πλειάδα των ιεραρχών θα το αποδεχθεί και όσοι διαφοροποιηθούν θα αποτελέσουν μία ενιστάμενη φράξια, η οποία ούτως ή άλλως ενυπάρχει στην ιεραρχία της Κύπρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος επισκέπτεται τη γενέτειρά του, την Ιμβρο, δέχθηκε με πολλή χαρά και ικανοποίηση τα ευχάριστα νέα της κίνησης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο οποίος ως γνωστόν στέκεται πάντοτε στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως άλλωστε απέδειξε και κατά τη σύγκληση της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης το 2016.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ανακοίνωσε στα Μέσα Ενημερώσεως την ιστορική απόφαση της Εκκλησίας της Κύπρου εκφρασθείσα από τον Προκαθήμενό της, Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. «Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα καλά νέα:

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β ́, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας της Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εισόδου μνημόνευσε στα Δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. κ. Επιφανίου, ως Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ετσι, η Εκκλησία της Κύπρου, μία από τις αρχαιότερες τοπικές Εκκλησίες, που είχε αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο και είναι 10η στη σειρά των Διπτύχων, προχώρησε στην αναγνώριση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και έγινε έτσι η τέταρτη Εκκλησία που αναγνωρίζει την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ευχαριστούμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας και προσωπικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την υποστήριξή τους στη δύσκολη εποχή της συγκρότησης της Εκκλησίας μας και προσευχόμαστε για αυτούς, για ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου και για τον ευσεβή λαό της Κύπρου».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.