Предстоятель взяв участь у зустрічі релігійних діячів з Президентом України

20 Жовтня 2020

19 жовтня 2020 року на запрошення Президента України Володимира Зеленського відбулася зустріч з керівниками та представниками Церков і релігійних організацій України.

Блаженнійший Митрополит Епіфаній під час виступу подякував Главі держави за можливість зустрітися та обмінятися думками з низки питань, які хвилюють і суспільство, і державу, і релігійну спільноту.

Предстоятель ПЦУ зазначив, що діалог є тією ефективною формою взаємодії, яка допомагає виробляти і втілювати в життя кращі рішення, завчасно уникати проблем, краще розуміти позицію та думку інших, шукати і знаходити точки поєднання зусиль. Тому ми, як релігійна спільнота, цінуємо партнерський діалог з державою, традиція якого налічує вже третє десятиліття, і наша сьогоднішня зустріч – її підтвердження та продовження.

Окрім того, Митрополит Епіфаній висловив вдячність Володимиру Зеленському за те, що під час візиту до Туреччини він відвідав Першопрестольний Вселенський Патріархат та взяв участь у Молитві за Україну.

Його Блаженство зазначив, що раніше ми вже запрошували Його Всесвятість Вселенського Патріарха Варфоломія відвідати Україну, і виказав свою вдячність за підтримку цього процесу главою держави.

Також, Митрополит Епіфаній висловив запевнення, що Православна Церква України була, є і буде надійним партнером суспільства і держави у боротьбі з пандемією.

Блаженнійший владика сказав, що досвід як України, так і інших країн доводить, що найкращий шлях боротьби із загрозами пандемії – діалог, партнерство, формування свідомого ставлення до обов’язків, а не лише заборони та обмеження.

Його Блаженство також ствердив позицію нашого духовенства і вірних щодо боротьби із зовнішньою агресією та досягнення справедливого миру. Від лютого 2014 року ми молимося за перемогу і мир в Україні, за припинення нашестя чужинців на нашу землю, посилено молимося за українську державу і наше військо. Також в міру можливого ми надаємо волонтерську допомогу як нашим воїнам, так і постраждалим від війни, особливо тим, хто живе у прифронтових районах.

Предстоятель окремо ще раз порушив питання захисту прав віруючих на окупованих територіях, особливо в Криму.

Його Блаженство зазначив, що наша Церква там зазнає систематичних переслідувань, а окупанти хочуть повністю зупинити її життя. Предстоятель від імені ПЦУ попросив сприяння у швидшому вирішенні питання щодо передачі у власність Кримської єпархії ПЦУ приміщення собору в Сімферополі, який окупанти намагаються відібрати.

Блаженнійший владика наголосив, що у всіх цих та інших питаннях ми розраховуємо на партнерський діалог з державою, а держава може розраховувати на нашу конструктивну позицію. Адже Православна Церква України ніколи не бажала і не бажає бути «державною», але ми завжди були, є і будемо державницькою, тобто підтримуватимемо державну незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України, суспільне порозуміння і єдність українського народу.

Бо лише у вільній, незалежній, процвітаючій Україні ми бачимо добре майбутнє і для Церкви, і для всієї релігійної спільноти, і для всього народу.

Володимир Зеленський подякував представникам релігійних організацій за участь у засіданні Тристоронньої контактної групи (ТКГ) та висловився за їхнє долучення до роботи ТКГ у сфері гуманітарних питань, зокрема взаємного звільнення утримуваних осіб, доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до місць утримання на тимчасово окупованих територіях тощо.

 

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)