Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Митрополит Епіфаній взяв участь у онлайн-зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з послами країн «Великої сімки»


02 Грудня 2020

Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній 2 грудня 2020 року взяв участь у онлайн-зустрічі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з послами країн «Великої сімки».

До зустрічі також доєдналися глави та представники Церков і релігійних організацій України та члени Секретаріату Ради, зокрема заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

Головуючий у ВРЦіРО Блаженнійший Митрополит Епіфаній висловив подяку учасникам зустрічі за можливість, хоча і у віртуальному форматі, продовжити традицію діалогу між Радою та дипломатичними представництвами провідних країн світу та побажав всім плідної праці.

У вступному слові Предстоятель ПЦУ закликав представників ВРЦіРО продемонструвати суспільству дієвий приклад співпраці під час нинішніх викликів, які є перед Україною: «В час, коли багато речей швидко змінюються, нам особливо важливо зберегти інституційну пам’ять і продемонструвати суспільству дієвий приклад співпраці тих, хто має різні переконання і навіть складну історію двосторонніх відносин. Важливим є приклад плідного порозуміння при збереженні кожною стороною власної ідентичності.

Як частину суспільства нас не можуть не турбувати ті виклики, перед якими зараз стоїть Україна, і які, окрім політичного, мають також і моральний вимір», – сказав Предстоятель ПЦУ.

«Наприклад, наша Рада неодноразово наголошувала на підтримці реформи судочинства, відновлення довіри до нього. На жаль, ми бачимо низку сумних прикладів того, що незавершеність цієї реформи призводить до серйозних викликів. Тому хочу запевнити, що ми уважно стежимо за подіями і готові до конструктивної співпраці в цій сфері. Дякую також нашим закордонним партнерам за увагу до цієї тематики і бажаю всім Божої допомоги у подоланні кризи», – додав Митрополит Епіфаній.

Звертаючись до міжнародних партнерів Предстоятель Православної Церкви України акцентував увагу на загрозливій ситуації із дотриманням права на свободу совісті на окупованих Росією територіях у Донецькій та Луганській областях і в Криму.

«На жаль, зараз не існує дієвих внутрішніх механізмів, які би спонукали окупаційну владу дотримуватися хоча б мінімальних міжнародних стандартів у цій сфері, припинити утиски й гоніння. Єдиним ефективним методом є міжнародні вимоги як на рівні окремих країн, так і через міжнародні організації – ООН та ОБСЄ. Прошу розглянути можливість запровадження додаткових механізмів посиленого моніторингу ситуації у цій сфері та у разі її погіршення – впроваджувати проти порушників належні санкції», – сказав Блаженнійший Митрополит Епіфаній.

На завершення слова Митрополит Епіфаній зосередив увагу на ролі релігійної спільноти у справі деокупації та подальшого процесу відновлення єдності й суспільного примирення на тимчасово окупованих територіях.

«Вже зараз ми маємо певні напрацювання у стратегії миробудування і ми свідомі тієї відповідальності, яка лягатиме на релігійну спільноту в майбутньому, коли Україна поверне свій суверенітет над усією територією. Тому для нас важливим є діалог з міжнародними партнерами, зокрема з тими, хто проходив у минулому подібні процеси у час після ІІ Світової війни або після громадянських і етнічних конфліктів, щоби весь накопичений позитивний досвід ми могли використати в Україні», – підсумував Предстоятель.

Далі з промовами виступили інші глави та представники Церков і релігійних організацій України.

Представниця Сполучених Штатів Америки як головуючої сторони у «Великій сімці», висловила подяку Предстоятелю Православної Церкви України Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію та всім учасникам зустрічі за діалог й висловила надію на подальшу плідну співпрацю з ВРЦіРО.

Пресслужба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.