Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Η ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΤΙΣΗ ΚΑΛΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

                           Η ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία προσεύχεται για το φυσικό περιβάλλον – Να σεβαστούμε την κτίση καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Με την Αρχή της Ινδίκτου, η οποία εορτάζεται σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, ξεκινά το νέο εκκλησιαστικό και η Εκκλησία έχει ορίσει την ημέρα αυτή να γίνεται προσευχή και ιδιαίτερη μνεία στο φυσικό περιβάλλον. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο νους στρέφεται στις πυρκαγιές του Αυγούστου που έπληξαν την Ελλάδα και έφεραν στην επιφάνεια το μέγεθος της κλιματικής αλλαγής.

Χιλιάδες στρέμματα και περιουσίες χάθηκαν σε περιοχές όπως η Βόρεια Εύβοια, η Αττική, η Μάνη, η Ηλεία και η Αρκαδία, με τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν να καλούνται να σταθούν και πάλι στα πόδια τους φτιάχνοντας ό,τι η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε. Αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ήρθαν στο προσκήνιο όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες σε Βέλγιο και Γερμανία που είχαν ως συνέπεια άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Με αναφορές στην κλιματική αλλαγή και την υγειονομική κρίση το μήνυμα του Παναγιωτάτου

Στην υγειονομική και περιβαλλοντική κρίση και την ανάγκη να επιδείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τον πάσχοντα άνθρωπο αναφέρεται στο μήνυμά του για την εορτή της Ινδίκτου.

Όπως αρχικά σημειώνει ο Παναγιώτατος: «η εορτή της Ινδίκτου, η επίσημος ημέρα προσευχών διά το φυσικόν περιβάλλον, ευρίσκει και εφέτος την ανθρωπότητα αντιμέτωπον με έντονα καιρικά φαινόμενα λόγω της προϊούσης κλιματικής αλλαγής, καταστροφικάς πλημμύρας και πυρκαιάς εις όλον τον πλανήτην, καθώς και με την πανδημίαν του κορωνοιού και τας κοινωνικάς και οικονομικάς επιπτώσεις της» και πρόσθεσε ότι «το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα εις τας μετακινήσεις και η επιβολή ορίων εις την βιομηχανικήν παραγωγήν ωδήγησαν εις μείωσιν των ρύπων και της εκπομπής αερίων, υπήρξεν εν επί πλέον σημαντικόν δίδαγμα περί της αλληλουχίας των πάντων εν τω κόσμω και περί της αλληλοπεριχωρήσεως πασών των διαστάσεων της ζωής».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι: «αποτελούν προέκτασιν της θεολογίας και της λειτουργικής παραδόσεως της Εκκλησίας, συμπορεύονται με τας διαπιστώσεις της επιστήμης και την προτροπήν εκ μέρους των ειδημόνων προς πολύπλευρον κινητοποίησιν διά την προστασίαν της ακεραιότητος του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εύχεται, ιδιαιτέρως φέτος, να σταματήσει η διάδοση ψευδών ειδήσεων αναφορικά με τη νόσο του κορωνοϊου και τα εμβόλια, καθώς με τον ίδιο τρόπο μεταδίδονται και ψευδείς ειδήσεις για την κλιματική αλλαγή. 

«Ειλικρινής ευχή της ημών Μετριότητος είναι και ο τερματισμός της διαδόσεως ψευδοεπιστημονικών απόψεων περί δήθεν επικινδυνότητος των εμβολίων κατά του κορωνοιού Covid-19, της κατασυκοφαντήσεως των ειδικών και της ανερματίστου υποβαθμίσεως της σοβαρότητος της νόσου. Δυστυχώς, παρόμοιαι θέσεις διαδίδονται και αναφορικώς προς την κλιματικήν αλλαγήν, τα αίτια και τα ολέθρια επακόλουθά της. Η πραγματικότης είναι τελείως διαφορετική, ενώπιον δε αυτής απαιτείται υπευθυνότης, σύμπραξις, συμπόρευσις και κοινόν όραμα. Είναι αδιανόητον να αδρανώμεν, εν επιγνώσει των κοινών διά το ανθρώπινον γένος μεγάλων συγχρόνων προκλήσεων. Η αδιαφορία διά τον πάσχοντα συνάν-θρωπον και διά την καταστροφήν της «καλής λίαν» δημιουργίας είναι προσβολή του Θεού και αθέτησις των εντολών του. Όπου υπάρχει σεβασμός προς την κτίσιν και έμπρακτος αγάπη προς τον «ηγαπημένον του Θεού» άνθρωπον, εκεί είναι παρών ο Θεός», υπογραμμίζει.

«Τόσον η οικοφιλική συμπεριφορά, όσον και η αναγνώρισις της ιερότητος του ανθρωπίνου προσώπου, είναι «λειτουργία μετά την Λειτουργίαν», ζωτικαί διαστάσεις της ευχαριστιακής πραγματώσεως της Εκκλησίας. Η ζωή της Εκκλησίας είναι έμπρακτος σεβασμός της κτίσεως και τόπος και τρόπος του πολιτισμού του προσώπου και της αλληλεγγύης», επισημαίνει ο Παναγιώτατος.

 orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.