Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Τους δεσμούς της Ουκρανίας με το Άγιο Όρος υπενθύμισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Επιφάνιος στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου σε ένα μικρό χωριό στην περιφέρεια του Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Πρόκειται για το χωριό Σουντόβα Βίσνια, το οποίο είναι γνωστό καθώς αποτελεί τη γενέτειρα του μεγάλου Ουκρανοί λόγιου, φιλοσόφου αγωνιστή του λόγου Ιβάν Βισνέβσκι. Ο Βισνέβσκι έζησε 40 χρόνια στο Άγιο Όρος, το οποίο τον έθρεψε πνευματικά. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής Ιωάννου του Βαπτιστού στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Μαζί με τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτης Λβιβ Μακάριος, ο Μητροπολίτης Λβιβ και Σοκάλ Δημήτριος, ο Αρχιεπίσκοπος Ρίβνε και Όστρογκ Ιλαρίωνας, ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζνας Ευστράτιος, ο Αριχεπίσκοπος Βίσγοροντ Αγαπητός. Ακόμα συλλειτούργησαν οι αγιορείτες ιερομόναχος Σισώης και ιεροδιάκονος Παχώμιος  -από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και ο ιερομόναχος Νικήτας – από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος. Στη λειτουργία συμμετείχαν τοπικοί και προσκεκλημένοι ιερείς. 

Αφού διάβασε το Ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απευθύνθηκε με κήρυγμα προς  τους ενορίτες. «Εκτός από την σημερινή εορτή συγκεντρωθήκαμε σε αυτήν την Λειτουργία και για άλλη μία ιδιαίτερα ανάμνηση. Σήμερα στην Σουντόβα Βίσνα, στην πατρίδα Οσίου Ιβάν Βισνέβσκι (Ουκρανός λόγιος – 16ος αιώνας), θυμόμαστε τη μορφή αυτού του πολεμιστή του λόγου και ιεροκήρυκα, ενός αδάμαστου αγωνιστή για την ορθόδοξη πίστη, ενός ασκητή και μοναχού του Αγίου Όρους» είπε μεταξύ άλλων ο Επιφάνιος. 

«Πιστεύουμε ότι σήμερα στον ουρανό ο Σεβασμιώτατος Ιωάννης (σ.σ. Βισνέβσκι) χαίρεται μαζί με τον Κύριο, βλέποντας πώς στην πατρίδα του τη Γαλικία και σε όλη την Ουκρανία ζει και εδραιώνεται η ορθόδοξη πίστη, οι ναοί του Θεού μεγαλώνουν, κηρύσσεται η Αλήθεια. Πιστεύουμε ότι χάρη στις προσευχές του, του αγαπημένου του Θεού, καθώς και όλων των αγίων της ουκρανικής γης, έχουμε κερδίσει δύο μεγάλα δώρα – την ανεξαρτησία της Εκκλησίας και την ελευθερία του κράτους, την Τοπική Αυτοκέφαλη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και ανεξάρτητο ενιαίο ουκρανικό κράτος. Τον ευχαριστούμε για αυτές τις προσευχές και ζητάμε τη στήριξή του στο μέλλον.

Πιστεύουμε επίσης ότι όπως χαιρόμαστε σήμερα που οι πατέρες των Ιερών Μονών Ξενοφώντος και Παντοκράτορος από το Άγιο Όρος προσεύχονται και γιορτάζουν μαζί μας, έτσι και αυτός, ο Ιωάννης, γέννημα – θρέμμα του Βισένσκι (σ.σ. του χωριού Σουντόβα Βίσνια) και γέροντας του Άθω, ως πνεύμα χαίρεται μαζί μας» είπε ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

 




/df.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.