Μαρία Ζαχαράκη, Ανταποκρίτρια στην Τουρκία, Ἔθνος
Προσευχή για ειρήνη στην Ουκρανία πραγματοποίησε σήμερα, Κυριακή, στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθύνοντας ύστατη έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να αντιταχθεί σε έναν νέο πόλεμο στην Ευρώπη και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης:
«Αυτή την Κυριακή, που είναι αφιερωμένη στην παραβολή του Τελώνη και του Φαρισαίου και που σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίοδο μετάνοιας, νηστείας και ασκητικών αγώνων ως προετοιμασία για το Άγιο και Μέγα Πάσχα, καλούμαστε να προσευχηθούμε θερμά με όλη μας την καρδιά για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία.
Πράγματι, η πιθανότητα ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης της βίαιης ρητορικής και της στρατικοποίησης των συνόρων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να αποφευχθεί κατηγορηματικά. Ζητούμε διαρκή ειρήνη, σταθερότητα και δικαιοσύνη στην περιοχή. Η ειρήνη είναι θέμα επιλογής και πρέπει να το μοιραστούν όλες οι δυνάμεις που εμπλέκονται σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο και ευαίσθητο γεωπολιτικά πλαίσιο. Καθήκον όλων μας είναι να προσευχόμαστε και να συμβάλλουμε ενεργά στην ειρηνική επίλυση συγκρούσεων και στον άνευ όρων σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Η σύγκρουση μεταξύ ανθρώπων μπορεί να είναι αναπόφευκτη σε αυτόν τον ξεπεσμένο και συντετριμμένο κόσμο, αλλά στον πόλεμο και τη βία πρέπει να αντιταχθούμε με κάθε ίνα της ύπαρξής μας», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισημαίνοντας ότι την έννοια της ειρήνης την αποτύπωσαν εννοιολογικά και ουσιαστικά με τον καλύτερο τρόπο οι αρχαίοι Έλληνες.
«Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν για την «ειρήνη» («ειρήνη») ως κατάσταση «υπερβολικά πλούσια και απέραντα καρποφόρα» («βαθύπλουτος κα? βαθύκαρπος»). Λάτρευαν την ειρήνη ως θεά, η οποία απεικονίζεται μαζί με τον γιο της τον Πλούτο («Πλούτος») στους κόλπους της. Πιο κοντά στην εποχή μας, ο Μπένιαμιν Φράνκλιν μας υπενθύμισε ότι «δεν υπήρξε ποτέ καλός πόλεμος ή κακή ειρήνη». Ο πόλεμος μπορεί να φαίνεται γλυκός μόνο σε όσους δεν τον έχουν ζήσει («γλυκο δει πόλεμος επείροισιν»). Πράγματι, αν επιτρέψουμε στην καρδιά και το μυαλό μας να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβο και πάθος, σίγουρα δεν θα μιλήσουν υπέρ του πολέμου, αλλά θα υμνήσουν απερίφραστα την ειρήνη», σημείωσε.
Καλούμε τα μέρη να επιτρέψουν στους Ουκρανούς να ζήσουν αρμονικά
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν υπάρχει καμία άλλη δυνατή λύση για τη διατήρηση και τη διασφάλιση της ειρήνης εκτός του μονοπατιού του διαλόγου, ο οποίος καταργεί τις συνθήκες που οδηγούν σε βία και πόλεμο. Η ειρήνη προέρχεται από τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία. Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τις ανθρώπινες υποθέσεις, ο λόγος της Εκκλησίας πρέπει να είναι ένα σαφές μήνυμα συμφιλίωσης και ειρήνης, αγάπης και δικαιοσύνης, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης.
Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο διαλόγου και σεβασμού του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να επιτραπεί σε όλους τους Ουκρανούς να ζήσουν αρμονικά. Τα όπλα δεν είναι η λύση. Αντίθετα, το μόνο που μπορούν να υποσχεθούν είναι πόλεμο, βία, θλίψη και θάνατο. Όπως είπε πρόσφατα ο αγαπημένος μας αδελφός Φραγκίσκος, ο Πάπας της Ρώμης: ‘Ας μην ξεχνάμε: ο πόλεμος είναι τρέλα’. Όλοι οι λειτουργοί της Εκκλησίας, όλοι οι εκπρόσωποι των θρησκειών, όλοι όσοι βρίσκονται σε θέση εξουσίας, όλοι οι άνθρωποι με καλή θέληση, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να ζητήσουν μια ειρηνική επίλυση αυτής της επικίνδυνης κλιμάκωσης των λέξεων και των μέσων που βαραίνουν βαριά και δυσοίωνα στο κεφάλι του ουκρανικού λαού. Η σιωπή και η αδιαφορία δεν είναι επιλογή. Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς διαρκή εγρήγορση. Επομένως, είμαστε όλοι ‘καταδικασμένοι’ σε ειρήνη, που σημαίνει είμαστε προορισμένοι σε έναν διαρκή αγώνα για την εγκαθίδρυση και την υπεράσπισή της.
Είθε ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να σας ευλογεί όλους!», κατέληξε ο κ. Βαρθολομαίος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.