Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Η ΡΩΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

                                      

Volos Academy for Theological Studies 

Καιρός του ποιήσαι – 2
Αιδ. Graham McGeoch:
Η ΡΩΣΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
ΚΑΙ Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, 7:00 μ.μ.
Διαδικτυακά

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου παρουσιάζει τη δεύτερη διαδικτυακή εκδήλωση του φετινού κύκλου «Καιρός του ποιήσαι».

Την Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2022, στις 7:00 μ.μ., ο Αιδεσιμότατος Graham McGeoch, Καθηγητής της Faculdade Unida de Vitória της Βραζιλίας, θα παρουσιάσει το θέμα «Η ρωσική θεολογία της διασποράς και η θεολογία της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική».

Η διάλεξη θα δοθεί στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και θα μεταδοθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom.

Ο σύνδεσμος παρακαλουθησης ειναι: https://us06web.zoom.us/j/82987186384

Η Θεολογία της Απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής διαμορφώνεται από δύο ιστορικά γεγονότα: την Επανάσταση της Κούβας και την Δεύτερη Βατικανή Σύνοδο. Η διάλεξη θα ερευνήσει τις ενδεχόμενες επιρροές της Ορθόδοξης Θεολογίας στη Θεολογία της Απελευθέρωσης. Η επίδραση της Ρωσικής θεολογίας της διασποράς εμφανίζεται να είναι σημαντική καθώς πολλοί από την πρώτη γενιά θεολόγων της Απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής σπούδασαν στην Ευρώπη, όπου το Παρίσι ήταν το πολιτιστικό κέντρο των Ρώσων εμιγκρέ. Στην πραγματικότητα, ενώ το Παρίσι ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα, η λεκάνη του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα (Μπουένος Άιρες και Μοντεβιδέο) και η Λατινική Αμερική αποτελούσαν την περιφέρεια των Ρωσικών μεταναστευτικών κινημάτων και της σχετικής θεολογίας. Οι ρωσικές ιδέες κυκλοφόρησαν ευρέως στη Λατινική Αμερική ήδη από τον 19ο αιώνα, λόγω της μετανάστευσης αλλά και της εκδοτικής δραστηριότητας. Η ελευθερία και η απελευθέρωση είναι βασικές έννοιες που υιοθετήθηκαν και προσαρμόστηκαν από τους Θεολόγους της Απελευθέρωσης της Λατινικής Αμερικής, προερχόμενες από τη Ρωσική θεολογία της διασποράς.

Ο Αιδ. Graham McGeoch είναι θεολόγος και λειτουργός της Εκκλησίας της Σκωτίας. Διδάσκει Θεολογία και Θρησκευτικές Σπουδές στη Faculdade Unida de Vitória της Βραζιλίας και είναι συνεργάτης του UNIperiferias, ενός διεθνούς πανεπιστημίου που εδρεύει στη φαβέλα Μαρέ του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο συγκεντρώνει μελετητές, ακτιβιστές και απλούς κατοίκους της περιφέρειας από όλο τον κόσμο. Υπηρέτησε ως εφημέριος για πάνω από 10 χρόνια στη Σκωτία και την Πορτογαλία. Ήταν μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Διαθρησκειακής Ένωσης του Εδιμβούργου (2015-2016), μέλος της Διακομματικής Ομάδας του Κοινοβουλίου της Σκωτίας για την Κούβα και τη Βενεζουέλα (2013-2017) και αντιπρόεδρος του οργανισμού Churches Together («Εκκλησίες Μαζί») στη Βρετανία και την Ιρλανδία (2014- 2017), ενώ υπηρέτησε και στην Εκτελεστική και στην Κεντρική Επιτροπή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών με έδρα τη Γενεύη (2006-2013). Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, Θεολογία στο Πρεσβυτεριανό Πανεπιστήμιο Μακένζι στο Σάο Πάολο και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Θεολογία και Θρησκευτικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Έχει ζήσει και εργαστεί στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Είναι μέλος της Εταιρείας Λατινοαμερικανικών Σπουδών και της Διεθνούς Ορθόδοξης Θεολογικής Ένωσης (ΙΟΤΑ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.