Του Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5η Απριλίου 2016 στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Βαπτιστού στο Βόρειο Λονδίνο Έκτακτη Σύναξη του Ιερού Κλήρου Μείζονος Λονδίνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προεξάρχοντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.
Στη Σύναξη συμμετείχαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κυανέων κ. Χρυσόστομος και Τροπαίου κ. Αθανάσιος, καθώς και η πλειοψηφία των Ελληνορθοδόξων Κληρικών του Μείζονος Λονδίνου.
Η Σύναξη ξεκίνησε με προσευχή, ψαλμωδία και ανάγνωση αγιογραφικών κειμένων.
Κατόπιν χαιρέτισε τη Σύναξη ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας κ. Ανδρέας Ιωάννου. Ακολούθησε δε, σύντομη εισήγηση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Παπαθανασίου, Ιερ. Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Τιμίου Σταυρού και Αρχ. Μιχαήλ ΒΔ Λονδίνου, ο οποίος υπηρετεί το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο ως επίσημος διερμηνέας (ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά) κατά τις Διορθόδοξες συναντήσεις, ειδικά τις Προσυνοδικές, και θα συμμετάσχει -με Πατριαρχική εντολή- και στην επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ορθόδοξη Ακαδημία της Κρήτης τον ερχόμενο Ιούνιο.
Ο π. Βασίλειος, ομίλησε με γνώση και εμπειρία για την πολύχρονη προετοιμασία της εν λόγω Συνόδου, αφού ο ίδιος έχει συμμετάσχει προσωπικά σε μεγάλο μέρος της διαδικασίας αυτής. Ανέφερε δε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Η σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας από 17 έως 27 Ιουνίου στην Θεολογική Ακαδημία Κρήτης, αποτελεί χωρίς αμφιβολία την εκπλήρωση των πόθων πολλών γενεών Ορθοδόξων.
Οι πόθοι αυτοί, πρώτα από όλα, αφορούν στην έκφραση της ενότητας της Ορθοδοξίας και, δεύτερον, στην κοινή ομολογία της αλήθειας της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
Παρά τη μακροχρόνια διαδικασία, τις αιτίες της οποίας θα πρέπει να αναζητήσουμε, πρώτα από όλα, στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες έζησαν οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ορθοδοξία κατάφερε να ξεπεράσει πλήθος εμποδίων, τόσο αντικειμενικών όσο και υποκειμενικών, και να φτάσει στο πολυπόθητο αποτέλεσμα.
Το Μήνυμα που θα στείλει η Σύνοδος όχι μόνο προς τους χριστιανούς αλλά και προς όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, θα είναι μήνυμα ειρήνης και καταλλαγής, θα είναι ένα μήνυμα οικουμενικό που θα αποδεικνύει τον υπερεθνικό χαρακτήρα του Χριστιανισμού. Θα είναι ένα μήνυμα που θα ανταποκρίνεται στις αγωνίες και στις προσδοκίες του σύγχρονου ανθρώπου».
Μετά την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία έγινε ευρεία συζήτηση επί του θέματος, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών.
Κατόπιν, ο π. Δημητριανός Μελέκης ομίλησε για την επικείμενη Ετήσια Σύναξη του Ιερού Κλήρου της Ι.Α. Θυατείρων και Μ.Β., που θα λάβει χώρα στο Κόβεντρυ της κεντρικής Αγγλίας, από τις 25 έως τις 27 Μαΐου 2016.
Τέλος δε, ο μουσικολογιώτατος Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρας, Ιδρυτής και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Α. Θυατείρων, αναφέρθηκε αναλυτικά στους Επίσημους Εορτασμούς για την Επέτειο 30 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής (1986-2016).
Μετά το πέρας της Σύναξης η τοπική Κοινότητα προσέφερε νηστήσιμο γεύμα σε όλους τους Συνέδρους Κληρικούς.
Ο Σεβασμιώτατος Άγιος Θυατείρων ευχήθηκε εγκάρδια στους Κληρικούς, και σε όλους τους παρευρεθέντες, καλό υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Ευλογημένη Ανάσταση.