Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Σύσταση ειδικής επιτροπής από το Υπουργείο Εξωτερικών για την “Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας” στο Κολυμπάρι


Στη δημιουργία ειδικής επιτροπής με σκοπό να ασχοληθεί με οργανωτικά και συντονιστικά θέματα της επικείμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα συγκληθεί τον Ιούνιο στο Κολυμπάρι Χανίων προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Αμανατίδη
.
Στη δημιουργία ειδικής επιτροπής με σκοπό να ασχοληθεί με οργανωτικά και συντονιστικά θέματα της επικείμενης Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας που θα συγκληθεί τον Ιούνιο στο Κολυμπάρι Χανίων προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Αμανατίδη.
Μέλη της Ειδικής Επιτροπής Επίσκοποι και κληρικοί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες όλων των συναρμόδιων φορέων της ελληνικής κυβέρνησης (Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Γ.Γ.Ενημέρωσης).
Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής προκειμένου να υπάρξει ο συντονισμός των δράσεων και να δημιουργηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων.
Η δημιουργία της κρίθηκε αναγκαία με δεδομένη τη μεγάλη, παγκόσμια σημασία του γεγονότος και το κύρος των προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν σε αυτό. Αυτό εξάλλου επισήμανε και ο Γιάννης Αμανατίδης υπογραμμίζοντας ότι παρά το ρευστό περιβάλλον στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα σταθερότητας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας τη σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη έκανε λόγο για ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας και ιστορικής σημασίας.
«Είναι σημαντικό ότι η Σύνοδος θα συγκληθεί στην Κρήτη σε ελληνικό έδαφος που τελεί υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Είναι τιμητικό και συνάμα ουσιαστικό για την Ελλάδα ότι θα καταστεί και πάλι κέντρο της ορθοδοξίας» ήταν το σχόλιο του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ που συμμετέχει στην επιτροπή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Η πρόσφατη σύναξη των προκαθημένων στην Ελβετία αποφάσισε να συγκληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, έπειτα από 1.229 χρόνια.
Οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου θα πραγματοποιηθούν από τις 16 έως και τις 27 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι Χανίων, ενώ την Κυριακή της Πεντηκοστής, που φέτος θα εορτασθεί στις 19 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, συλλείτουργο στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Περισσότεροι από τετρακόσιοι Ορθόδοξοι Ιεράρχες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στην Κρήτη τον Ιούνιο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει η παρουσία ως παρατηρητών εκπροσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και των άλλων χριστιανικών ομολογιών.