Κυριακή 3 Απριλίου 2016

"Η Θεματική της Αγίας και Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου 2016" - Ημερίδα της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΣΜΗΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Ε.Κ.Π.Α.
 «Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΣΥΝΟΔΟΥ 2016» 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΑΡΞΗ: 
Ώρα 09.30, Kεντρικό Αμφιθέατρο «Χρυσόστομος Παπαδόπουλος» της Θεολογικής Σχολής. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Εκπρόσωποι των λοιπών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδoς Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας

 ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (Ώρα 10.00- 11.00) Πρόεδρος: Καθηγητής Μάριος Π. Μπέγζος 1. Η Ορθόδοξη Διασπορά (π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας). 2. Ο τρόπος χορήγησης Αυτονομίας σε ημι-ανεξάρτητες Εκκλησίες εντός των ορίων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών (Επίσκοπος Κύριλλος Κατερέλος, Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας). 3. Τα κανονικά κωλύματα γάμου, ιδίως στην περίπτωση των διαχριστιανικών γάμων (Ειρήνη Γλάρου Χριστινάκη, Επίκ. Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας). ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ (Ώρα 11.00- 11.30) 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ (Ώρα 11.30- 12.30) Πρόεδρος: Καθηγητής Γεώργιος Ν. Φίλιας 1. Η νηστεία και το εάν πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες της νηστείας της Τετάρτης και Παρασκευής (π. Νικόλαος Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας). 2. Οι σχέσεις Ορθοδόξων Εκκλησιών προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Ορθοδοξία και η Οικουμενική Κίνηση (Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος, Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας) 3. Η συμβολή των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην επικράτηση των χριστιανικών ιδεωδών τη ειρήνης, ελευθερίας, αδελφοσύνης και της αγάπης μεταξύ των λαών και άρση των φυλετικών και άλλων διακρίσεων (Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας). 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ (Ώρα 12.30- 13.30) Σημ.: Παράλληλα προς την Ημερίδα θα εκτεθούν πρωτόλεια σχέδια φοιτητών του Σεμιναρίου Εικονογραφικής Τέχνης .

 Πληροφορίες Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πανεπιστημιούπολη, Άνω Ιλίσια 157 84, Αθήνα Τηλ: 210-727-5767, 210-727-5762 E-mail: deantheol@uoa.gr Ιστοσελίδα: www.deantheol.uoa.gr
Το πρόγραμμα σε PDF