Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ

  Δρ. Αναστάσιος Βαβούσκος, Δικηγόρος – Μέλος Δ.Σ. Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών
Tο διακριτό των ορίων κανονικής δικαιοδοσίας, ως τρόπος διασφαλίσεως της ακώλυτης ασκήσεως των καθηκόντων ενός εκάστου των οργάνων διοικήσεως (επισκόπων ή συνόδων) της Εκκλησίας  αλλά και της αποτροπής της εισπηδήσεως, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διοικητικής και ποιμαντικής οργανώσεως της Εκκλησίας.
Και δεν είναι λίγες οι φορές, που η παραβίαση των σχετικών ιερών κανόνων, δημιούργησαν μείζονα ζητήματα, με πιο
χαρακτηριστικό παράδειγμα επί των ημερών μας τη διαφωνία δύο Πρεσβυγενών Πατριαρχείων (Αντιοχείας και Ιεροσολύμων) για την περιοχή του κράτους του Κατάρ. Διαφωνία, η οποία είχε – μεταξύ άλλων - ως αποτέλεσμα, την μη συμμετοχή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην πρόσφατη Πανορθόδοξη Σύνοδο.
      Δεν  θα σταθώ, σε όσα έχουν ήδη δεί το φως της δημοσιότητας, γύρω από την γεωγραφική και πληθυσμιακή «αξία» της περιοχής αυτής ως εκκλησιαστικής περιφέρειας, διότι θεωρώ ότι η ενασχόληση με αυτήν την πλευρά του θέματος, εκτρέπει την συζήτηση προς λάθος κατεύθυνση. Αντιθέτως, και επειδή έχω ήδη αντιμετωπίσει ακροθιγώς το ζήτημα σε παλαιότερη δημοσίευσή μου, θα επικεντρώσω την προσοχή μου, σε εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στην επίλυση του ζητήματος, έχοντας ως βάση τις ρυθμίσεις των εφαρμοστέων ιερών κανόνων.
Continue Reading)))))))))