Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΗ, ΔΥΡΡΑΧΙΟ, 30.4.2018

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Α.Α. ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΣΙΩΝ κ.κ. Κ Υ Ρ Ι Λ Λ Ο Υ ΣΤΗΝ
ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

28-30 Απριλίου 2018

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου,

την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία «Ανάστασις του Χριστού»



ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ

υπό της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Τιράνων,

Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου

   Христос Воскресе! Krushti u Ngjall! Χριστός Ανέστη!
   Στον ευλογημένο αυτόν τόπο είχατε την ευκαιρία να μείνετε για λίγο Μακαριώτατε και Αγιώτατε, πριν από 15 περίπου χρόνια κατά τη Συνέλευση του Παγκοσμίου Οργανισμού Ορθοδόξου Νεολαίας «Σύνδεσμος», λόγω του παλαιού Σας δεσμού με αυτόν. Από τότε, ως Μητροπολίτης Σμολένσκ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ρωσσίας, γνωρίζετε αρκετά από τις προσπάθειές μας για τη θεολογική εκπαίδευση και ποιμαντική κατάρτιση των στελεχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας.
   Όταν έφθασα στην Αλβανία ως Πατριαρχικός Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου το 1991 – 1992, μια από τις βασικές προτεραιότητές μας ήταν η άμεση μέριμνα να ιδρυθεί Θεολογικό Σεμινάριο. Η εικοσαετής θητεία μου ως Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η εμπειρία από την Ιεραποστολική εργασία στην Ανατολική Αφρική, που άρχισε με την ίδρυση του πρώτου Ιερατικού Σεμιναρίου στη Ναϊρόμπη είχαν κάνει ακράδαντη την πεποίθησή μου, ότι αυτή η Σχολή θα ήταν ακρογωνιαίος λίθος στην αναθεμελίωση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας.
   Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δυσμενείς. Δεν υπήρχαν χώροι, δεν υπήρχαν αρκετά χρήματα, ούτε ικανά στελέχη. Σπεύσαμε να νοικιάσουμε ένα παλαιό ξενοδοχείο στην παραλία του Δυρραχίου. Οι συνθήκες διαβιώσεως άθλιες, ο φωτισμός ελάχιστος, η ύδρευση και η θέρμανση ελλιπείς. Υπήρχε όμως, Δόξα τω Θεώ, πολύς ζήλος και αποφασιστικότητα. Το 1997 μετακινηθήκαμε στην περιοχή αυτή, όπου μόνο ερείπια είχαν απομείνει από το παρελθόν. Ό,τι σήμερα βλέπετε αγοράστηκε και ανεγέρθηκε, Θεία χάριτι, κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Ο Θεός δεν έπαψε να μας εκπλήσσει με την αγάπη και τις θαυμαστές επεμβάσεις Του.
   Είναι γνωστό, πολυφίλητε Άγιε Αδελφέ, το δικό Σας αμείωτο ενδιαφέρον για τη θεολογική εκπαίδευση. Διατελέσατε Καθηγητής και Πρύτανης της ονομαστής Θεολογικής Ακαδημίας του τότε Λένιγκραντ. Δεν σταματήσατε την ενεργό συμμετοχή σας στα Διορθόδοξα, Διαχριστιανικά περιβάλλοντα να προσφέρετε τον πλούτο των θεολογικών γνώσεων και ποιμαντικών εμπειριών. Με μεγάλη ικανοποίηση, κατά την τελευταία συνάντησή μας στην Μόσχα, ακούσαμε τη νέα έμφαση, την οποία δίνετε στην Ορθόδοξη Θεολογική Εκπαίδευση.

   Η Ορθόδοξη Θεολογία είναι απαραίτητο, παράλληλα με τα επιτεύγματα των νεωτέρων επιστημονικών μεθόδων, να αντλεί αδιάκοπα χυμούς από την Βιβλική και Πατερική παράδοση και το Σταυροαναστάσιμο πνεύμα της Ορθοδοξίας. Βασική της αρχή παραμένει αυτό που είχε τονίσει ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος: «Βούλει θεολόγος γενέσθαι ποτέ καί τῆς Θεότητος ἄξιος; τάς ἐντολάς φύλασσε, διά τῶν προσταγμάτων ὅδευσον».

   Στον 21ο αιώνα, είναι προφανώς αναγκαία η αλληλοπεριχώρηση Θεολογίας και εκκλησιαστικής δράσεως. Ουσιαστική θεολογία, η οποία παρακολουθώντας ενδελεχώς τα «σημεία των καιρών», τις γενικότερες πανανθρώπινες εξελίξεις, θα κατευθύνει και θα εμπνέει το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο. Ενώ αντίστοιχα, θα αντλεί από την ποιμαντική πείρα νέα θέματα προβληματισμού και αναζητήσεως των ενδεδειγμένων θεολογικών θέσεων.

   Εκφράζοντας και πάλι την αδελφική μας αγαλλίαση και θερμή ευχαριστία για την ειρηνική επίσκεψή Σας, Μακαριώτατε και Αγιώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλε, ευχόμεθα να πορεύεσθε σταθερά με τη συνεχή έμπνευση από την αναφορά του ονόματός σας «Κύριλλος» με τη δική του θεολογική προοπτική και το οικουμενικό του πνεύμα. Ώστε η βιωτή και τα έργα Σας να σφραγίζονται πάντοτε από τη χάρη του Θεού και να καταυγάζονται από Πασχαλινό Φως.



    Χριστός Ανέστη! Krushti u Ngjall! Христос Воскресе!