Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



φωτο Φως Φαναρίου

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 
Με ανυπομονησία και αγωνία αναμένεται σήμερα στις 8:30 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Στην φιλειρηνική αυτή εκδήλωση – σε αντίθεση με την προ ετών επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμήρου Πούτιν στο Βελιγράδι για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους και μάλιστα για την … επέτειο της έναρξης του ανθρωποκτόνου αυτού «Μεγάλου» Πολέμου της γηραιάς ηπείρου - έχουν προσκληθεί όλοι οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών τα κράτη των οποίων διατηρούν μνημεία πεσόντων υπηκόων τους στα Συμμαχικά Μνήματα Θεσσαλονίκης στην περιοχή Ζεϊντελικ.

Ο χώρος αυτός ανήκει στην Ι. Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία διοργανώνει υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας με άλλους φορείς εκδηλώσεις με κορύφωση το πατριαρχικό συλλείτουργο, στο οποίο με αγωνία αναμένεται και η φυσική παρουσία και συλλειτουργία του Σέρβου Πατριάρχη κ. Ειρηναίου. Η θετική απάντηση του κ. Ειρηναίου και της συνοδείας του στην πρόσκληση του οργανωτή Μητροπολίτη Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα δεν ανεκλήθη μέχρι στιγμής, όπως συνέβη με εκείνην της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας, αμέσως μετά την απόφαση του Πατριαρχείου για χορήγηση αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία. Κατά ασφαλείς, μάλιστα, πληροφορίες επίκειται, αμέσως μετά, και επίσκεψη της Σερβικής πατριαρχικής αντιπροσωπείας στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανταρίου, που την εποχή αυτή κατέχει την πρωτεπιστασία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους. Μάλιστα ο ίδιος ο Σέρβος πρωτεπιστάτης είναι προγραμματισμένο να συμμετέχει στις λειτουργικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου,

Κατά τα λοιπά ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα περιηγηθεί αύριο το πρωί γύρω στις 9.30 π.μ. τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπου θα αναπέμψει δέηση για το περιβάλλον. Θα επισκεφθεί ακόμη το εργοστάσιο Χαΐτογλου στο Καλοχώρι και θα εγκαινιάσει την «Εστία Παπαγεωργίου», το νεόδμητο γηροκομείο της Μητροπόλεως Νεαπόλεως, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Ευόσμου, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ στις 7 μ.μ. θα τιμήσει με την παρουσία του και θα ευλογήσει την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης στους Λαζαριστές και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη λεηλασία των κειμηλίων της Εικοσιφοινίσσης με την παρουσίαση του επετειακού τόμου «Η λεηλασία της ιεράς μονής Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)» Πρόκειται για τα κειμήλια που είχαν κλαπεί από τη μονή και βρέθηκαν στη Βουλγαρία.