Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στην εναρκτήρια ομιλία του στο 5ο Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας έκανε απολογισμό στο πως διαχειρίστηκε η Πρωτόθρονη Εκκλησία την πανδημία του κορωνοϊού δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για την κοινωνία του μέλλοντος η οποία, όπως είπε, πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη.
Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη
«Όσοι θριαμβολόγησαν για τη νίκη της επιστήμης επί της θρησκείας και όσοι απέρριψαν τη συμβολή της επιστήμης με φονταμενταλιστικά ιδεολογήματα προσέφεραν κακή υπηρεσία τόσο στην επιστήμη όσο και στην πίστη», είπε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Φροντίζοντας για την ανθρωπότητας Σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητας του αύριο».
«Η κάθε υγειονομική περιπέτεια δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης πίστεως και επιστήμης», είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος υπογραμμίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξαρχής κάλεσε τους πιστούς να εμπιστευτούν εξαρχής τις εισηγήσεις των ειδικών και να τηρήσουν τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα των αρχών. «Στάθηκε στο πλευρό των ασθενών και των συγγενών με προσευχή και ποιμαντική ευαισθησία. Εξήρε την αυτοθυσία των νοσηλευτών και των ιατρών, ετόνισε πως τα προστατευτικά μέτρα δεν είναι αποφάσεις κατά της Εκκλησίας και ότι δεν αφορούν την ιδιότητά μας ως πιστούς αλλά ως ανθρώπους».
Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της Εκκλησία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τόνισε την αξία του Θείου Δώρου της υγείας και της ολιστικής κατανοήσεώς της. “Προέβαλλε τη σημασία της αγάπης και της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και εξέφρασε την άποψη ότι αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον το οποίο είτε θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη είτε θα είναι ανύπαρκτο”.
Στην αρχή του χαιρετισμού του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε ότι η Χριστιανική Μαρτυρία είναι αδύνατο να δοθεί από εσωστρεφείς και αδιάφορους για τα ζητήματα των ανθρώπων πιστούς. Τόνισε δε ότι πολιτισμός του προσώπου σημαίνει οντότητα ελευθερίας και αγάπης.
«Πίστη και αγάπη είναι ο πυλώνας της Χριστιανικής ζωής», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας υπογραμμίζοντας ότι ο κλειστός άνθρωπος είναι μια ατελής μορφή ανθρώπινης ύπαρξης.
“Ο Χριστός διευρύνει την έννοια του πλησίον αφού περιλαμβάνει όχι μόνο τον εγγύς αλλά και τον μακράν, όχι μόνο τον ομοεθνή αλλά και τον διαφορετικό, τον αλλοεθνή ή ακόμη και τον εχθρό», είπε και πρόσθεσε ότι το ερώτημα δεν είναι ποιος είναι ο πλησίον αλλά πως θα τον καταστήσουμε πλησίον.
Υπογράμμισε δε ότι ούτε η τεχνολογία αλλά ούτε και η οικονομική πρόοδος μπορούν να καλύψουν τον πόθο της υπαρξιακής πληρότητας του ανθρώπου.
Το συνέδριο με θέμα «Φροντίζοντας για την ανθρωπότητας Σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητας του αύριο» πραγματοποιείται στη Ρόδο και θα διαρκέσει έως τις 9 Οκτωβρίου 2022. Η έναρξη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 5 Οκτωβρίου 2022.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.