Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

 

Την άποψη ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος είναι καλύτερα να παραιτηθεί παρά να υποστηρίξει τον πόλεμο, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα The Pillar λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στη Βρετανία και στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πνευματικός ηγέτης των περίπου 300 εκατ. Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως ανέφερε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ορθοδόξων τον έχει επηρεάσει αρνητικά πολύ.

“Αυτό που είναι ακόμη οδυνηρό για εμάς, είναι το γεγονός πως το Πατριαρχείο Μόσχας έχει περάσει στο επίπεδο του να υποτάσσεται στις πολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υποστηρίζοντας και φαινομενικά ευλογώντας αυτή την βίαιη εισβολή και την αδικαιολόγητη αιματοχυσία”, τόνισε μιλώντας στο The Pillar.

“Έχουμε επανειλημμένως καταδικάσει την επιθετικότητα και τη βία, όπως έχουμε θερμά και αδελφικά απευθύνει έκκληση στον Πατριάρχη Μόσχας να διαχωρίσει τη θέση του από τα πολιτικά εγκλήματα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει να παραιτηθεί από τον θρόνο του”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κάτι αντίστοιχο είχε αναφέρει σε προηγούμενη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, όταν σχολιάζοντας τη στάση του Πατριάρχη Κύριλλου αναφορικά με τον πόλεμο, είχε δηλώσει ότι “περίμενα από τον αδελφό Κύριλλο σε αυτή την κρίσιμη, ιστορική στιγμή, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Εν ανάγκη, να θυσιάσει τον Θρόνο του, να πει στον Πούτιν, “κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ να συμφωνήσω μαζί σας, παραιτούμαι, φεύγω”. Δεν ξέρω τι θα έκανε ο Πούτιν αν αντιδρούσε ο Πατριάρχης στα σχέδια του, αλλά αυτό θα περιμέναμε εμείς, οι άλλοι αδελφοί Προκαθήμενοι”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε στο The Pillar πως συνεχίζει να ελπίζει ότι οι δυσκολίες μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης θα επιλυθούν.

Σχετικά με το ότι το Πατριαρχείο Μόσχας έχει κόψει τους δεσμούς με το Φανάρι μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε πως είναι αδιανόητο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, “διότι είναι αδιανόητο για τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης να διακόψει τους ιστορικούς πνευματικούς δεσμούς με τον ευσεβή ρωσικό λαό”.

“Με αυτό το πνεύμα, ελπίζουμε ότι κάποια ημέρα το Πατριαρχείο Μόσχας θα αναγνωρίσει επίσης ότι η ενότητα δεν επιβάλλεται με την κυριαρχία, αλλά αγκαλιάζεται μόνο με την ελευθερία”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρθολομαίος.

Ενότητα Καθολικών-Ορθοδόξων

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ακόμη ότι συμμερίζεται την ελπίδα του Παπά Φραγκίσκου ότι οι Καθολικοί και οι Ορθόδοξοι θα επιτύχουν μια μέρα την πλήρη κοινωνία.

“Εάν δεν μοιραζόμαστε την ίδια ελπίδα και λαχτάρα για πλήρη κοινωνία, τότε δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είμαστε μαθητές του Χριστού”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Ο διάλογος και η συμφιλίωση δεν είναι προαιρετικές για μας, είναι οδηγίες και εντολές. Περιττό να πούμε ότι παραμένουν τα εμπόδια, τόσο εκκλησιαστικά, όσο και θεολογικά”, σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

 orthodoxtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.