Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Православна Церква України презентувала Митрополичий Фонд та Фонд Мазепи

 

Православна Церква України презентувала Митрополичий Фонд та Фонд Мазепи

04 Лютого 2020
Митрополичий Фонд Православної Церкви України заснований в жовтні минулого року. Вчора, 3 лютого, в рамках урочистостей присвячених річниці своєї інтронізації Предстоятель ПЦУ Блаженнійший Митрополит Епіфаній презентував його українському суспільству.
Митрополичий фонд Православної Церкви України – фундація, яка допомагатиме розвивати організаційну спроможність Церкви по всій Україні, підтримуватиме православні освітні заклади, залучатиме необхідну для розвитку Церкви експертизу, працюватиме для підтримки громад Православної церкви України в тих регіонах, де їхнє існування ускладнене політичними чи безпековими чинниками. Фонд працюватиме для того, щоб Церква мала необхідну підтримку для свого поступу та володіла сучасними управлінськими підходами.
«Митрополичий Фонд допомагатиме Церкві у її щоденній діяльності. Це турбота про бідних, про хворих, про тих, хто у скруті. Це Фонд, який допомагатиме Церкві доходити до своїх вірян, які знаходяться там, де немає парафій. Це Фонд, який допомагатиме церковній освіті. Це Фонд, який допомагатиме монастирям стати самодостатніми, а священникам здобувати також управлінські навички, які їм будуть потрібні у щоденному служінні. Це Фонд, який допоможе реставрувати та ремонтувати храми, в тому числі допомагатиме церковним спорудам стати енергоощаднішими. Це Фонд, який дозволить українському православ’ю бути менш вразливим перед загрозою дестабілізаційних, політично мотивованих фінансових вливань з російського боку», – пояснив Його Блаженство.
Митрополичий Фонд створений на засадах підзвітності в управлінні, прозорості у використанні коштів, регулярному проходженні незалежного аудиту. Фонд матиме відповідні наглядові ради та фахове управління.
«Це не фонд Митрополита Епіфанія. Це Митрополичий фонд Православної Церкви України. Православна Церква України має довгу традицію і ще довше майбутнє. І колись наступні Митрополити Київські далі продовжуватимуть нагляд за діяльністю цього фонду. Це заснування інституції, яка на благо Церкви, з Божою допомогою та за підтримки доброчинців, працюватиме довше від нас», – сказав Предстоятель.
Разом з «Митрополичим Фондом Православної Церкви України» був презентований «Фонд Мазепи». Вони є частинами однієї екосистеми та покликані стати ініціаторами масштабних трансформацій в Україні.
Фонд Мазепи – це заснована Митрополичим фондом фундація, яка налагоджуватиме та підтримуватиме постійний обмін думками та ширшу взаємодію між Церквою та позацерковними середовищами: громадянським суспільством, бізнесом, політичними та дипломатичними колами, міжнародними організаціями, науковими, аналітичними та освітніми закладами. Фонд Мазепи здійснюватиме та підтримуватиме дослідження, навчання, проводитиме тематичні заходи із важливих для суспільства питань, організовуватиме конференції та круглі столи, тісно співпрацюватиме із ЗМІ. Фонд Мазепи працюватиме, щоб різноголосся українського суспільства досягало Церкви і щоб голос Церкви був присутнім всередині суспільства.
Фонд Мазепи був представлений його виконавчим директором Юрієм Бугаєм.
«Фонд Мазепи – це дуже сучасний проект з історичним іменем та покликанням. Він спирається на традицію поступу та візій, створених три століття тому і які надихають навіть сьогодні. Соратник гетьмана Мазепи Пилип Орлик став автором конституції, яка передбачала розподіл гілок влади. Це був один з найбільш передових документів про державний устрій того часу. Іван Мазепа своїми універсалами розбудовував освіту, допомагав просвітницьким закладам бути сталими і незалежними.
Сьогоднішній Фонд Мазепи – це фонд, який бере у Церкви вміння дивитися на життя з тривалими горизонтами в роки, десятиліття, покоління. Це крок у напрямку формування тієї далекоглядності, про потребу якої так багато говориться в сучасній Україні. Це – спільний внесок Церкви і суспільства у досягнення суб’єктності України», – зазначив у своїй промові Юрій.
«Церква буде краще бачити і розуміти суспільне розмаїття, а це розмаїття зустрічатиметься з голосом Церкви та надихатиметься Словом вічним.
У Церкві, відкритій для кожного, відтепер є Фонди, яким буде цікаво з вами поспілкуватись. Приходьте, долучайтеся!»,– підсумував Блаженнійший Митрополит Епіфаній.
Прес-служба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)