Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Журнали засідання Священного Синоду від 29 жовтня 2019 р.

Журнали засідання Священного Синоду від 29 жовтня 2019 р.

Журнал №45
Засідання Священного Синоду
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)
під головуванням Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України
від 29 жовтня 2019 р.

СЛУХАЛИ: Повідомлення Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, про підсумки позачергової сесії Собору Ієрархів Церкви Греції від 12 жовтня 2019 р. та довершення Блаженнійшим Ієронімом ІІ, Архієпископом Афінським і всієї Еллади, від імені Церкви Греції всього необхідного для встановлення зв‘язків з Православною Церквою України.
Довідка: 12 жовтня 2019 року, Собор Ієрархів Церкви Греції, позачергова сесія якого була скликана Головою Собору, Його Блаженством Ієронімом ІІ, Архієпископом Афінським і всієї Еллади, розглянув тему «Інформація про Автокефальну Церкву України».
На початку своєї доповіді на Соборі Блаженнійший Архієпископ Ієронім зазначив, що Постійний Священний Синод в екстреному порядку на достатній кількості своїх засідань розглядав цю тему, яку він передав компетентним Синодальним комісіям: Комісії з догматичних і канонічних питань і Комісії з міжправославних і міжхристиянських відносин, щоби вони спільно в належному порядку доповіли про неї Синоду.
13 серпня 2019 р. згадані комісії представили їхній спільний висновок та інформаційну довідку під назвою «Питання канонічної юрисдикції священної Митрополії Києва». Комісії, сформулювавши п’ять основних канонічних тез, прийшли до наступного висновку: «На підставі всього вищенаведеного розглянувши тему автокефалії Церкви України з точки зору канонічної, але також і юридичної, благоговійно доповідаємо, що немає ніяких перешкод до визнання автокефальної Церкви України і повного прийняття і підтримки Вселенського Патріархату з боку Елладської Церкви».
Після цього Блаженнійший Архієпископ зробив короткий огляд щодо інституту соборного управління і адміністративної організації Церкви, а також щодо інституту автокефалії. Він зазначив, що Церква України завжди залишалася в канонічній церковній юрисдикції Вселенського Патріархату, що означає безпідставність претензій на таку юрисдикцію з боку Московського Патріархату.
У підсумку Блаженнійший Архієпископ Ієронім, охарактеризувавши проголошення церковної автокефалії України як «надзвичайно корисне для Православної Церкви і цінне для зміцнення відносин двох автокефальних Православних Церков-Сестер, Росії і України», сказав: «У цьому дусі я пропоную визнання нашою Церквою Автокефальної Православної Церкви незалежної Республіки Україна».
Після цього відбувся конструктивний діалог і висловлення позиції багатьма ієрархами. У підсумку Собор вирішив ратифікувати рішення засідання Постійного Священного Синоду і пропозицію Блаженнійшого Архієпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма, а саме, визнати «канонічне право Вселенської Патріархії дарувати автокефалію», так само як і привілей Архієпископа Афінського і всієї Еллади довершити від імені Церкви Греції все необхідне для встановлення зв‘язків з проголошеною в такий спосіб Автокефальною Церквою України.
Про підсумки роботи позачергової сесії Собору Ієрархів Церкви Греції від 12 жовтня 2019 р. було офіційно повідомлено.
19 жовтня 2019 р. під час звершеної у співслужінні Всесвятійшим Варфоломієм, Архієпископом Константинополя – Нового Риму і Вселенським Патріархом та Блаженнійшим Ієронімом, Архієпископом Афінським і всієї Еллади,    у м. Салоніки (Греція) Божественної Літургії у межах Елладської Православної Церкви розпочалося офіційне поминання у Диптиху імені Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, як Предстоятеля 15-ї автокефальної Помісної Православної Церкви.
21 жовтня 2019 р. Блаженнійший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ надіслав на ім’я Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, лист (№4751 від 21.10.2019 р.), в якому засвідчене встановлення повного церковного спілкування з Православною Церквою України.   
УХВАЛИЛИ: 1. Повідомлення взяти до відома, висловивши вдячність  Главі Священного Синоду Церкви Греції Блаженнійшому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму ІІ та братам-архієреям, які 12 жовтня 2019 р. на засіданні Собору Ієрархів підтримали позицію і послідували канонічним та історичним рішенням Вселенського Патріархату щодо автокефалії Православної Церкви України.
2. Констатувати, що між Українською Православною Церквою (Православною Церквою України) та Елладською Православною Церквою (Церквою Греції) встановлене повне церковне спілкування, як між Автокефальними Православними Церквами-Сестрами.

Журнал №46
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальне Управління у справах сім’ї.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальне Управління у справах сім’ї.
2. Призначити виконуючим обов’язки голови Синодального Управління у справах сім’ї священика Івана Гищука, клірика Київської єпархії.

Журнал №47
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальне видавничо-просвітницьке управління.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальне видавничо-просвітницьке управління.
2. Призначити виконуючим обов’язки голови Синодального видавничо-просвітницького управління священика Івана Сидора, клірика Київської єпархії.

Журнал №48
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальну Комісію з міжхристиянських відносин.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальну Комісію з міжхристиянських відносин.
2. Призначити головою Синодальної Комісії з міжхристиянських відносин Преосвященного Димитрія, митрополита Львівського і Сокальського, заступником голови – Преосвященного Олександра, митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського.
3. Доручити Преосвященному Димитрію, митрополиту Львівському і Сокальському, голові Синодальної Комісії з міжхристиянських відносин, до наступного засідання Священного Синоду подати пропозиції щодо персонального складу Комісії.

Журнал №49
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальну Комісію з питань монастирів та чернецтва.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальну Комісію у справах монастирів та чернецтва.
2. Призначити головою Синодальної Комісії у справах монастирів та чернецтва Преосвященного Михаїла, митрополита Луцького і Волинського.
3. Доручити Преосвященному Михаїлу, митрополиту Луцькому і Волинському, голові Синодальної Комісії у справах монастирів та чернецтва, до наступного засідання Священного Синоду подати пропозиції щодо персонального складу Комісії.

Журнал №50
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальну Комісію з питань канонізації святих.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальну Комісію з питань канонізації святих.
2. Призначити головою Синодальної Комісії з питань канонізації святих Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, заступниками голови – Преосвященного Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького та Преосвященного Гавриїла, єпископа Рівненського і Сарненського.
3. Доручити Преосвященному Симеону, митрополиту Вінницькому і Барському, голові Синодальної Комісії з питань канонізації святих, до наступного засідання Священного Синоду подати пропозиції щодо персонального складу Комісії.

Журнал №51
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Про Синодальну Богословсько-літургічну комісію.
УХВАЛИЛИ: 1. Утворити Синодальну Богословсько-літургічну комісію.
2. Призначити головою Синодальної Богословсько-літургічної комісії Преосвященного Євстратія, архієпископа Чернігівського і Ніжинського, заступниками голови – Преосвященного Нестора, архієпископа Тернопільського і Кременецького, Преосвященного Марка, єпископа Кропивницького і Голованівського та Преосвященного Бориса, єпископа Херсонського і Каховського.
3. Доручити Преосвященному Євстратію, архієпископу Чернігівському і Ніжинському, голові Синодальної Богословсько-літургічної комісії, до наступного засідання Священного Синоду подати пропозиції щодо персонального складу Комісії.

Журнал №52
МАЛИ МІРКУВАННЯ: Щодо подання річних звітів про діяльність єпархій Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у 2019 р. та у подальших роках.
УХВАЛИЛИ: Встановити, що єпархіальні архієреї зобов’язані до 15 січня 2020 р. (та до 15 січня у подальших роках) подати до Київської Митрополії УПЦ (ПЦУ) через Секретаря Митрополії Преосвященного Агапіта, Архієпископа Вишгородського, річний звіт про діяльність єпархії у 2019 р. згідно наданого Київською Митрополією зразка.

Журнал №53
СЛУХАЛИ: Повідомлення Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, про візит до Сполучених Штатів Америки 16-24 жовтня 2019 р.
Довідка: З 16 по 24 жовтня 2019 р. на запрошення Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія відбувся візит Митрополита Київського і всієї України Епіфанія до Сполучених Штатів Америки  .
Предстоятеля супроводжувала делегація, до складу якої, зокрема, ввійшли архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, заступник голови Управління зовнішніх церковних зв’язків, та Андрій Мацола, голова Ради меценатів «Митрополичого Фонду Православної Церкви України».
16 жовтня 2019 року в міжнародному аеропорту ім. Джона Кеннеді м. Нью-Йорк, Його Блаженство зустрів архієпископ Вселенської Патріархії в Америці Високопреосвященний Елпідофор.
17 жовтня 2019 року Блаженнійший Митрополит Епіфаній та делегація розпочали свої відвідини Нью-Йорка з особливого місця – храму на честь святого Миколая Американської Архієпископії Вселенського Патріархату, який розташований на території Всесвітнього торгового центру в Манхеттені. На сьогодні храм ще перебуває у стані будівництва. Попередній однойменний храм був зруйнований внаслідок жахливого теракту 11 вересня 2001 року. Також Предстоятель спільно з усією делегацією відвідали меморіальний комплекс та музей, які присвячені жертвам трагедії 11 вересня.
В цей самий день офіційні заходи в США розпочалися зі зустрічі з Володимиром Єльченком, Постійним представником України при ООН, та Олексієм Голубовим, Генеральним консулом України в Нью-Йорку. Під час зустрічі було обговорено актуальні виклики, які стоять перед Українською Церквою, зокрема спроби втручання Росії в процес становлення Православної Церкви України.
18 жовтня 2019 року Блаженнійший Митрополит Епіфаній зустрівся з представниками Альянсу цивілізацій ООН – міжнародної організації, яка вже 15 років займається налагодженням міжнаціонального, міжкультурного та міжрелігійного діалогу.
В зустрічі взяли участь Верховний представник Альянсу Мігель Анхель Моратіно та представники офіційної делегації Православної Церкви України, а також долучився Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.
Пан Моратіно запевнив Блаженнійшого Митрополита Епіфанія у наданні підтримки з боку Альянсу цивілізацій ООН, в тому числі консультування та сприяння в організації переговорних процесів на дипломатичному рівні, а також щодо ініціювання обговорень питань свободи віросповідання на тимчасово окупованих територіях України на заходах, організованих Альянсом, із залученням української сторони.
18 жовтня 2019 року в Нью-Йорку відбулася зустріч української громади з Предстоятелем Православної Церкви України Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм та прийняття на його честь, організовані Українським Інститутом Америки в співпраці з Українським конгресовим комітетом в Америці (УККА).
Обидві організації є впливовими національними об‘єднаннями, які опікуються інтересами українців у США.
Зустріч та прийняття мали урочистий характер, до почесних гостей долучився Архієпископ Америки Елпідофор, який виголосив коротке вітальне слово. Також на заході були присутні українські дипломати – Володимир Єльченко, Постійний представник України при ООН, та Олексій Голубов, Генеральний консул України в Нью-Йорку.
Предстоятель ПЦУ нагородив Український Інститут Америки Благословенною грамотою з відзнакою, які передав Президенту УІА Катерині Наливайко, а також вручив Орден архістратига Михаїла I ступеня меценату Юрію Чопівському, члену Ради директорів Інституту.
У свою чергу від імені УІА Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію було вручено грамоту та знак почесного члена Інституту.
Цього ж дня Предстоятель Української Церкви поділився своїми думками з Лорен Грін під час інтерв’ю для Fox News.
19 жовтня 2019 року в Нью-Йорку відбулося урочисте зібрання Ордену святого апостола Андрія – Архонтів Вселенського Патріархату в Америці, під час якого Предстоятеля Православної Церкви України Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія відзначено «Нагородою Афінагора з прав людини» («Athenagoras Human Rights Award») за 2019 р.
Церемонію вручення нагороди провели Архієпископ Америки Елпідофор та Національний командор Ордену Святого апостола Андрія – Архонтів Вселенського Патріархату в Америці доктор Ентоні Лімберакіс.
Сам Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій передав слова вітання Предстоятелю Православної Церкви України Митрополиту Епіфанію за допомогою відеозвернення, яке транслювали під час урочистої церемонії нагородження, де зазначив: «Ми переконані, що свобода і незалежність України є канонічним та легітимним наслідком прагнень її віруючих та громадян, які мають усі права на Церкву, яка відповідає їхньому духовному й культурному корінню. Дійсно, говорити про права людини є найбільш доречним саме у цьому конкретному випадку, тому Вселенський Патріархат відчував, що це була для нас і моральна відповідальність в тому числі – надання автокефалії благословенній та історичній Церкві України».
В церемонії нагородження також взяли участь Архонти Вселенського Патріархату в Америці, американські, грецькі та українські дипломати, запрошене духовенство та меценати, представники української діаспори та члени Офіційної делегації Православної Церкви України – загалом близько 700 осіб.
Довідка: Ця нагорода була заснована у 1986 році Національною радою Ордена святого апостола Андрія – Архонтів Вселенського Патріархату в Америці, її лауреати визначаються щорічно Комітетом з числа духовенства і мирян. Відзнака вручається особі або організації, яка «своїми діями, намірами і самовідданістю послідовно демонструє турботу про основні права та свободи віросповідання для всіх людей». Лауреатами цієї високої нагороди в різні роки були 39-й Президент США Джиммі Картер, 41-й президент США Джордж Буш і його дружина Барбара Буш, лауреат Нобелівської премії миру Михайло Горбачов, Матір Тереза з Калькутти та інші.
20 жовтня 2019 року, у 18-ту неділю після П’ятидесятниці, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній молився на ранній та очолив Божественну літургію у кафедральному храмі Грецької православної архієпископії Америки – Соборі Святої Трійці (Archdiocesan Cathedral of the Holy Triniity), що знаходиться у Верхньому Іст-Сайді в Нью-Йорку.
Його Блаженству за Богослужінням співслужили Архієпископ Америки Елпідофор, Митрополит УПЦ в США Антоній, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, ієрархи Грецької архієпископії, духовенство.
За недільним богослужінням Митрополит Епіфаній звершив дияконську хіротонію над іподияконом Георгієм Казулісом.
Наприкінці богослужіння до Предстоятеля Православної Церкви України звернувся з вітальним словом Архієпископ Америки Елпідофор та вручив Митрополиту Епіфанію в подарунок архієрейський посох, промовивши глибоко символічні слова: «Пастирський посох нагадує, що пастух не лише пасе овець, але і оберігає отару від вовків».
На знак спільної молитви і спільної подяки Предстоятель подарував Архієпископу Америки Елпідофору панагію.
21 жовтня 2019 року Предстоятель Православної Церкви України звершив панахиду біля могили Патріарха Мстислава (Скрипника) у Саут-Баунд-Бруку, США.
Тіло Його Святості спочиває в Мавзолеї на честь Воскресіння Христового, що знаходиться в крипті Храму-пам‘ятника святого Андрія Первозванного  — кафедральному соборі та символі Української Православної Церкви в США (Вселенського Патріархату). Цей собор є частиною українського культурно-меморіального комплексу в містечку Саут-Баунд-Брук, штат Нью-Джерсі. Він був збудований на пошанування усіх, хто загинув під час Голодомору 1932—1933 років і тих, хто віддав своє життя за справу свободи та справедливості.
Разом з Предстоятелем помісної Української Православної Церкви молилися Першоієрарх Української Православної Церкви в США Митрополит Антоній, архієпископ Памфілійський Даниїл, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій, духовенство та віряни.
Цього самого дня Предстоятель Православної Церкви України зустрівся з українською діаспорою у Саут-Баунд-Бруку, а в Семінарії святої Софії поспілкувався з її студентами. Комплекс, який є «серцем» цього місця складається з церкви, будівлі Консисторії, Семінарії святої Софії, школи релігії й українознавства, Дому української культури, концертної зали, Музею церковних святощів, бібліотеки, архіву й друкарні, готелю для літніх людей та цвинтаря.
22 жовтня 2019 року Предстоятель завітав на інтерв’ю до Української редакції Всесвітньої служби «Голосу Америки» (Voice of America) та відповів на запитання відомої української журналістки та борця за свободу слова Мирослави Ґонґадзе.
22 жовтня делегація Православної Церкви України на чолі з Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм у Вашингтоні розпочала день із зустрічі з представниками «Атлантичної ради» – організації, яка опікується міжнародними відносинами атлантичної спільноти.
Про соціальні та духовні виклики і небезпеки в Україні представникам «Атлантичної ради» розповів Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній. Під час круглого столу, модератором якого виступив Посол Джон Гербст, директор Євразійського центру «Атлантичної ради», за участю провідних експертів Ради та запрошених гостей особливу увагу викликали питання дотримання релігійних прав та свобод на тимчасово окупованих територіях Криму та Сходу України.
Також учасники круглого столу обговорили питання, що стосуються українського «судочинства» щодо Православної Церкви України. Зокрема, представникам «Антлантичної ради» було повідомлено про факти втручання проросійських сил в українські суди, які нещодавно були зафіксовані правоохоронними органами.
Довідка:
«Атлантична рада» (англ. Atlantic Council) — аналітичний центр, неурядова організація США, котра переважно займається міжнародними відносинами атлантичної спільноти.
Атлантична рада була заснована з метою продовження співпраці між Північною Америкою та Європою, що почалася після Другої світової війни.
Рада за статутом незалежна від уряду США та країн НАТО.
Цього самого дня Блаженнійший Митрополит Епіфаній зустрівся з членом Палати представників США від 12-го виборчого округу штату Флорида Гасом Біліракісом. Пан Біліракіс належить до Ордену святого апостола Андрія і носить титул архонта Вселенського Патріархату.
Пан Біліракіс привітав всю повноту Православної Церкви України з нещодавнім визнанням Елладською Церквою, а Предстоятеля Православної Церкви України з отриманням високої нагороди «Athenagoras Human Rights Award». Під час зустрічі Його Блаженство обговорив з конгресменом питання свободи віросповідання в Україні зокрема та в світі загалом, розповівши про переслідування, яких зазнають громади ПЦУ на окупованих Росією територіях – у Криму і окремих районах Донбасу.
Після обіду 22 жовтня 2019 року Блаженнійший Митрополит Епіфаній дав інтерв’ю для відомого Американського видання The New York Times.
22 жовтня також відбулася зустріч Предстоятеля Православної Церкви України з сенатором Роном Джонсоном, який очолює Комітет Сенату США з питань внутрішньої безпеки та урядових відносин (Committee on Homeland Security and Governmental Affairs) та Підкомітет з питань Європи і регіонального співробітництва у сфері безпеки Комітету закордонних справ Сенату (Subcommittee on European and Regional Security Cooperation). Він відомий своєю послідовною підтримкою нашої держави, особливо у питанні захисту від збройної агресії Російської Федерації.
Під час спілкування з сенатором Митрополит Епіфаній розповів йому про процес становлення та утвердження Православної Церкви України. Пан Джонсон цікавився об’єднавчим процесом у Православній Церкві України. Його Блаженство уточнив, що від початку 2019 року до ПЦУ приєднались понад 600 парафій та наголосив, що Православна Церква України захищає право на свободу віросповідання, яке включає право релігійної громади добровільно обирати юрисдикцію. На жаль можливість реалізувати таке право для багатьох громад ускладнюється через втручання зовнішніх сил.
Розповідаючи про актуальні виклики, які стоять перед Православною Церквою України, Його Блаженство також згадав про триваючі судові процеси, зокрема щодо виконання Постанови Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р. про об‘єднання й інші. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що українські правоохоронні органи, які вже зафіксували тиск на суд з боку проросійських сил, доведуть справу до її справедливого завершення.
Предстоятель Православної Церкви України подякував Рону Джонсону за підтримку українського народу в боротьбі за його права і свободи, особливо перед обличчям російської гібридної агресії.
В свою чергу Рон Джонсон, який неодноразово бував в Україні, підтвердив незмінність своєї позиції: «Ми підтримуємо прагнення українського народу до свободи». Пан Джонсон зазначив, що багато проблем в світі виникає саме через недовіру, тому суспільство стає все більш розділеним, що породжує різні проблеми. Згадуючи свої відвідини Михайлівського Золотоверхого собору в Києві, а також натхнення боротьби за свободу під час Революції Гідності, яке виявив український народ, сенатор щиро побажав українцям успіху в утвердженні власної незалежної і демократичної держави.
22 жовтня 2019 року Блаженнійший Митрополит Епіфаній відвідав Андріївський кафедральний собор Української Православної Церкви в США (Вселенського Патріархату) в Сілвер-Спрінг, штат Меріленд та зустрівся з численною українською громадою у Свято-Андріївському духовному центрі. Його Блаженство супроводжувала офіційна делегація ПЦУ.
Блаженнійший Владика зауважив, що під час його майже тижневого перебування у Сполучених Штатах він зустрічався з багатьма діячами, представниками діаспори, українських громад – і, безумовно, в серці кожного українця – наша Батьківщина, гордість за неї, співпереживання, сум і велике прагнення справедливого миру й добра.
На спогад про своє перебування у Сілвер-Спрінг Його Блаженство передав українцям в подарунок пам’ятну срібну монету, випуск якої був приурочений наданню Томоса про автокефалію Православної Церкви України.
23 жовтня 2019 року в рамках першого візиту як Предстоятеля Православної Церкви України до Сполучених Штатів Америки Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зустрівся з Державним секретарем США Майклом Помпео.
Предстоятель Православної Церкви України відзначив, що в Україні вдячні за багаторічну солідарність та високо цінують надійну двопартійну підтримку Сполучених Штатів Америки, що є надзвичайно важливим для зміцнення незалежності України. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що Вашингтон і надалі буде залишатися незламним у своїй підтримці суверенітету і територіальної цілісності України, у справі захисту релігійної свободи, протидії російській агресії та повернення всіх українських заручників додому.
Предстоятель Православної Церкви України наголосив, що створення єдиної помісної Православної Церкви України стало одним із фундаментальних етапів розбудови нової України.
Його Блаженство поінформував Державного секретаря США про процес міжнародного визнання ПЦУ, зокрема про рішення Елладської Православної Церкви визнати Православну Церкву України.
В ході зустрічі було привернуто увагу до викликів, з якими стикається діяльність Православної Церкви України. Митрополит Епіфаній розповів про ганебну ситуацію, яка склалася зі свободою релігії і віросподівання на окупованих територіях Донбасу і анексованого Криму. У цьому контексті зазначено необхідність продовження тиску на Кремль з метою припинення російської агресії, відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.
Держсекретар Помпео висловив занепокоєння щодо зловживань проти свободи віросповідання в окупованому Росією Криму та підконтрольних Росії частинах Донбасу. Він висловив сподівання на «дипломатичне вирішення конфлікту, спричиненого Росією на Сході України, який триває вже шостий рік, підкреслюючи необхідність загоєння ран війни та сприяння єдності».
Державний секретар підкреслив, що США захищали і будуть захищати право кожної людини на свободу віросповідання та можливість молитися відповідно до свого вибору.
У зустрічі також взяли участь Посол з особливих доручень з питань релігійної свободи Семюел Браунбек, Заступник помічника державного секретаря Джордж Кент, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій та Голова меценатської ради «Митрополичого Фонду Православної Церкви України» Андрій Мацола.
23 жовтня 2019 року одразу після зустрічі з Держсекретарем США Майклом Помпео Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній зустрівся із Заступником помічника Державного секретаря Джорджем Кентом, який відповідає у Державному департаменті за регіон України, Молдови, Білорусі, Грузії, Вірменії та Азербайджану. Раніше, в 2015-2018 рр., він був заступником глави місії в Києві.
Джордж Кент сказав, що завжди підтримував і продовжує підтримувати всі демократичні процеси в Україні. Виклики, що постають перед Православною Церквою України, як всередині, так і ззовні нашої країни, дуже стурбували його, і він запевнив Митрополита Епіфанія в своїй підтримці, а також пообіцяв донести інформацію про російське втручання в справи Української Церкви широкому колу колег в Державному департаменті США.
Після зустрічі Митрополит Епіфаній подарував Джорджу Кенту ікону Спасителя та запросив знову при нагоді зустрітися в Україні.
В цей самий день Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній зустрівся з Послом з особливих доручень з питань релігійної свободи в Державному департаменті США Семюелом Браунбеком. Центральною темою зустрічі стало питання свободи діяльності релігійних організацій в Україні та, передовсім, Православної Церкви України.
Деталізуючи інформацію про ситуацію в Криму, Митрополит Епіфаній наголосив, що через «судові рішення» окупаційна влада виселяє Кримську єпархію і релігійну громаду ПЦУ з кафедрального собору Володимира і Ольги в Сімферополі. Наразі Православна Церква України разом з архієпископом Климентом бореться за право своєї громади на цей храм.
Звертаючись до пана Браунбека, Предстоятель Православної Церкви України наголосив на необхідності здійснення міжнародного впливу на Росію для виконання Резолюції ГА ООН щодо забезпечення прав людини в тимчасово окупованому Криму, включаючи права релігійних громад.
Семюел Браунбек, команда якого залучена до підготовки Міжнародних звітів про свободу віросповідання в світі, зокрема і в Україні, взяв до уваги отриману інформацію, зазначивши, що міжнародне співтовариство має знати правду про порушення релігійної свободи на Сході України та реагувати на подібні факти.
23 жовтня 2019 р. в рамках робочого візиту до Вашингтону делегація Православної Церкви України на чолі з Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм зустрілася з членом Палати представників Конгресу США від штату Меріленд Енді Гаррісом, який також є співголовою Групи підтримки України в Конгресі (Congressional Ukrainian Caucus).
Учасники зустрічі обговорили цілий ряд питань, що торкаються розбудови єдиної помісної Православної Церкви України, детально зупинившись на проблемах релігійного миру та свободи — тих цінностей, яких насильно позбавлені громадяни на тимчасово окупованих територіях України. Його Блаженство розповів, що Росія намагається повністю витіснити Православну Церкву України з Криму та окремих районів Донбасу — храми ПЦУ захоплюються, священнослужителі та віряни переслідуються. Більшість громад Української Церкви діють тут підпільно або напів підпільно. Митрополит Епіфаній акцентував увагу конгресмена Гарріса на тому, що Православна Церква України прагне відновлення територіальної єдності як гарантії відновлення прав і свобод, яких позбавлені наші віруючі на окупованому Донбасі та в Криму.
Конгресмен Гаррісон висловив тверде переконання, що наведені у розмові факти переслідування не повинні залишатися без уваги з боку Конгресу та без належної реакції. Конгресмен Гаррісон запевнив, що інформуватиме своїх колег-однодумців з цього питання та зробить все можливе, щоби така реакція була засвідчена.
23 жовтня Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній виступив у Інституті миру США – організації, яка серед інших завдань також відслідковує гострі порушення прав і свобод людини під час збройної агресії. Інститут миру – незалежна державна інституція США, діяльність якої спрямована на запобігання і врегулювання конфліктів, підтримання миру й стабільності в світі. Зокрема, ця установа забезпечує дослідження, аналіз і навчання у питаннях дипломатії, посередництва та інших інструментів й технік з миробудівництва. Загалом, ця інституція працює у 51 країні світу, що стикнулися з війною чи екстремізмом, серед яких, на жаль, від 2014 року є і Україна.
Зустріч Митрополита Епіфанія з експертами Інституту миру та запрошеними учасниками відбулася в форматі круглого столу. Його Блаженство розповів про різні аспекти становлення Православної Церкви України як автокефальної, про відносини з іншими Церквами та релігійними організаціями в Україні та закордоном. Окремо йшлося про переслідування, яких зазнають громади та священники ПЦУ на окупованих Росією територіях – у Криму і на Донбасі.
23 жовтня Офіційна делегація Православної Церкви України на чолі з Предстоятелем Митрополитом Епіфанієм поспілкувалася з конгресвумен Марсі Каптур. Зустріч відбулася в офісі пані Каптур в будівлі Конгресу США для членів Палати представників.
 Марсі Каптур — відома захисниця військових та ветеранів. Саме відстоювання їхніх прав стало основою її діяльності в Конгресі.
Розмову з делегацією Православної Церкви України конгресвумен Каптур розпочала з привітань Блаженнійшого Митрополита Епіфанія з нещодавнім визнанням автокефалії Православної Церкви України Елладською Церквою та з нагоди отримання ним шанованої «Нагороди Афінагора з прав людини» («Athenagoras Human Rights Award»).
Під час зустрічі пані Каптур цікавилася станом справ на Сході України в релігійній та соціальній сферах, багато її запитань до делегації стосувалися також фізичного і морального стану мобілізованих та демобілізованих українських військових, також теми медичного й соціального захисту ветеранів в Україні. На зустрічі з Митрополитом Епіфанієм конгресвумен висловила думку про можливий більш широкий обмін досвідом між капеланами США та України. Адже в США, за її словами, більшість капеланів ніколи не були в місцях бойових дій. Досвід українських капеланів здається їй корисним і цікавим. Також пані Каптур запропонувала допомогу в реабілітації та ресоціалізації українських військових та капеланів на базі відповідних центрів в Огайо.
23 жовтня ввечері Предстоятель звершив панахиду біля Меморіалу жертвам українського Голодомору-Геноциду 1932-1933 років.
Разом з Його Блаженством молитву піднесло місцеве духовенство і українська громада, дипломати та члени делегації.
На завершення панахиди Митрополит Епіфаній звернувся до присутніх зі словом. До монументу було покладено символічні букети з колосся та лампадки.
24 жовтня 2019 року Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній відвідав один з найстаріших університетів США — Джорджтаунський університет, де зустрівся з науковцями й спеціалістами з питань релігії.
Джорджтаунський університет заснований в 1798 році. Сьогодні це приватний навчальний заклад, де здобувають освіту понад 17 000 студентів.
Наукові працівники університету мають живий академічний інтерес до релігійного розвитку України, тому протягом понад годинної розмови Митрополит Епіфаній відповів на багато запитань, серед яких тематика релігійної ситуації в Україні, вплив Російської Православної Церкви на розвиток Православної Церкви України, а також про спілкування з греко-католицькою та римо-католицькою Церквою.
24 жовтня перед відльотом зі США Його Блаженство разом з українською громадою, що проживає у Вашингтоні, та дипломатами вшанували пам‘ять Великого Кобзаря і поклали квіти до його Меморіалу в районі площі Дюпон-серкл.
Митрополит Епіфаній звернувся до громади з вітальним словом, в якому вже вкотре подякував за те, що українці по всьому світу були єдиними у своїх молитвах за незалежність Української Церкви, і тому Бог сподобив усіх нас дочекатися цього історичного моменту – об‘єднання українських Православних Церков в єдину помісну Православну Церкву України та отримання нею Томоса про автокефалію.
Після короткої урочистої частини Митрополит Епіфаній продовжив спілкування з громадою та дав короткі інтерв‘ю спеціальним кореспондентам українських засобів масової інформації, які працюють в США.
УХВАЛИЛИ: 1. Повідомлення взяти до відома.
2. Привітати Блаженнійшого Епіфанія, Митрополита Київського і всієї України, з високою відзнакою – Нагородою Патріарха Афінагора з прав людини (Athenagoras Human Rights Award) за 2019 р.
3. Висловити подяку Високопреосвященному Елпідофору, Архієпископу Америки (Вселенського Патріархату), Ордену апостола Андрія – Архонтів Вселенського Патріархату в особі Національного Командора пана Ентоні Дж. Лімберакіса, офіційним представникам Сполучених Штатів Америки, науковцям та експертам, американсько-українській громаді, дипломатам України, всім, хто сприяв організації на високому рівні та успішному проведенню візиту Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія та офіційної делегації Православної Церкви України до Сполучених Штатів Америки.

Журнал №54
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Симеона, митрополита Вінницького і Барського, про встановлення святкування Собору Вінницьких святих.
УХВАЛИЛИ: Встановити  14 (1 ст.) вересня святкування Собору Вінницьких святих, включивши його до Місяцеслова Православної Церкви України.

Журнал №55
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Іоана, митрополита Черкаського і Чигиринського, голови Синодального управління військового духовенства, про прийняття Статуту Синодального управління військового духовенства у новій редакції.
УХВАЛИЛИ: Прийняти Статут Синодального управління військового духовенства Української Православної Церкви (Православної Церкви України) у новій редакції (що додається) та уповноважити митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана (Яременка Олега Васильовича) на проведення всіх необхідних реєстраційних дій.

Журнал №56
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Паїсія, єпископа Житомирського і Овруцького, про внесення змін до назви та реєстраційних відомостей Релігійної організації «СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ (код ЄДРПОУ: 35825348)» та про призначення нового керівника монастиря.
УХВАЛИЛИ:  1.      Перейменувати СВЯТО-ПОКРОВСЬКИЙ ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ на ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР СВЯТОГО ВЕЛИКОМУЧЕНИКА І ЦІЛИТЕЛЯ ПАНТЕЛЕЙМОНА ЖИТОМИРСЬКО-ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) С. КОРЧМИЩЕ АНДРУШІВСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
2. Змінити відомості про місцезнаходження монастиря, а саме: з 13517, Житомирська обл., Попільнянський район, село Білки, вулиця Птіцина, будинок 8 на 13421, Житомирська обл., Андрушівський район, село Корчмище, вулиця Центральна, будинок 18.
3. Звільнити з посади намісника (керівника) вказаного монастиря ієромонаха Даміана (Янченка Сергія Олеговича), призначивши настоятелем (керівником) вказаного монастиря Преосвященного єпископа Житомирського і Овруцького Паїсія (Кухарчука Володимира Петровича).

Журнал №57
СЛУХАЛИ: Прохання Преосвященного Паїсія, єпископа Житомирського і Овруцького, про внесення змін до назви та реєстраційних відомостей Релігійної організації «СВЯТО-УСПЕНСЬКИЙ ЖІНОЧИЙ МОНАСТИР ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ (код ЄДРПОУ: 25923958)» та про призначення нового керівника монастиря.
УХВАЛИЛИ:  1. Перейменувати СВЯТО-УСПЕНСЬКИЙ ЖІНОЧИЙ МОНАСТИР ЖИТОМИРСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ КИЇВСЬКОГО ПАТРІАРХАТУ на ЧОЛОВІЧИЙ МОНАСТИР ПРЕПОДОБНОГО ПАЇСІЯ ВЕЛИЧКОВСЬКОГО ЖИТОМИРСЬКО-ОВРУЦЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ (ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ) СМТ ХОРОШІВ ХОРОШІВСЬКОГО РАЙОНУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
2. Змінити відомості про місцезнаходження монастиря, а саме: з 12100, Житомирська обл., Хорошівський район, селище міського типу Володарськ-Волинський, вулиця Ватутіна, будинок 50 на 12100, Житомирська обл., Хорошівський район, селище міського типу Хорошів, вулиця Ватутіна, будинок 50.
3. Призначити намісником (керівником) вказаного монастиря ігумена Трофима (Ханаса Тараса Степановича).