Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Митрополит Епіфаній зустрівся з науковцями й спеціалістами з питань релігії в Джорджтаунському університеті у Вашингтоні

Митрополит Епіфаній зустрівся з науковцями й спеціалістами з питань релігії в Джорджтаунському університеті у Вашингтоні

25 Жовтня 2019
24 жовтня Предстоятель Православної Церкви України Блаженнійший Митрополит Епіфаній відвідав один з найстаріших університетів США — Джорджтаунський університет, де зустрівся з науковцями й спеціалістами з питань релігії.
Джорджтаунський університет заснований в 1798 році. Сьогодні це приватний навчальний заклад, де здобувають освіту понад 17 000 студентів.
Наукові працівники університету мають живий академічний інтерес до релігійного розвитку України, тому протягом понад годинної розмови Митрополит Епіфаній відповів на багато запитань. Публікуємо відповіді Його Блаженства на ті, які викликали найбільше обговорення серед учасників зустрічі.
Про релігійну ситуацію в Україні
«Загалом в Україні панує релігійний мир. Свідченням цього є діяльність унікального органу – Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, – який об‘єднує 17 членів, серед яких православні, греко- і римо-католицькі, протестантські та євангельські церкви, а також юдейські та мусульманські релігійні об’єднання. Рада представляє понад 90 % усієї релігійної мережі України. Ми маємо постійний діалог.
Проте, на жаль, в Криму та на тимчасово окупованих територіях Донбасу ситуація інакша. I  Православну Церкву України витісняють з цих територій. Зараз через «судові рішення» окупаційна влада виселяє Кримську єпархію і релігійну громаду ПЦУ з кафедрального собору Володимира і Ольги в Сімферополі. Архієпископ Климент та його єпархія борються за право бути в своїй Українській Церкві.
На Сході України ситуація гірша. На окупованих територіях Донецької та Луганської областей терористична влада примушує релігійні громади перереєструватися згідно їхнього “законодавства”, інакше майно Церкви “націоналізують”. Але ми не будемо цього робити, адже ми не визнаємо окупаційну владу. Сьогодні громади ПЦУ там перебувають у підпіллі або напів підпіллі, під загрозою депортації чи арешту. Через так званий “розстрільний список”, до якого занесено також священнослужителів ПЦУ, багато священників вимушені були покинути ці території.
І така ситуація не лише з парафіями Православної Церкви України. Схожі історії я чув від греко-католиків, протестантів та представників мусульманських громад.
Єдиною ”визнаною“ на цих територіях є Російська Православна Церква».
Про вплив Російської Православної Церкви на розвиток Православної Церкви України
“Православна Церква України – найбільша Церква в Україні. Згідно до результатів останніх соціологічних досліджень більшість підтверджує свою приналежність до ПЦУ. При чому значний відсоток вірян Української Церкви проживає в Криму та на Сході України. Від початку 2019 року до ПЦУ приєднались понад 600 парафій.
Російську Православну Церкву підтримує менше 15% українців, проте приблизно 40% мережі Російської Церкви знаходиться саме в Україні. Тому якщо Росія остаточно втратить контроль над Церквою України, то вона втратить дотеперішній вплив на Світове Православ’я. Перетвориться з однієї з найбільших Православних Церков світу просто на одну з великих.
Сьогодні перед Православною Церквою України постає багато і внутрішніх, і зовнішніх викликів. Наприклад, в деяких регіонах створюються штучні перепони для переходів громад з РПЦвУ до ПЦУ – проросійські сили залякують активних членів громад, інсценують бійки перед храмами задля створення медійного ефекту, переслідують державних реєстраторів тощо. Крім того, РПЦвУ сама ініціювала та підтримує інші триваючі судові процеси проти ПЦУ, зокрема в суді здійснюється спроба оскаржити реєстрацію юридичної особи Митрополії Православної Церкви України.
Потужний тиск російської Церкви відчувають інші Помісні Церкви. Росія прагне поділити Вселенське Православ’я на два табори: на тих, хто підтримує Українську Церкву, та тих, хто не визнає її незалежність. Зокрема напередодні позачергового Собору 12 жовтня 2019 року про залякування з боку Російської Православної Церкви відкрито заявили ієрархи Елладської Церкви. Вони прямо сказали, що рішення про визнання ПЦУ стало звільненням для них від російського залякування та переслідування. Сподіваємося, що рішення Елладської Церкви стане добрим прикладом мужності та стійкості й для інших Помісних Церков світу”.
Про спілкування з греко-католицькою та римо-католицькою Церквою
“Ми маємо добрі відносини з Блаженнійшим Верховним Архієпископом Святославом. Ми говоримо про співпрацю, зокрема і в освітньому напрямку. Крім того, ми обговорювали з ним створення спеціальної комісії, яка б напрацювала дорожню карту наших подальших взаємодій.
На жаль, з самого початку руху за автокефалію Української Церкви 30 років тому в інформаційний простір проросійськими силами були вкинуті брехливі гасла на кшталт “Автокефалія – шлях до унії”. Тоді це певною мірою спрацювало, ввівши в оману частину православних, та й навіть зараз на частину людей це вливає. За кілька місяців до визнання нашої Церкви Елладською Православною Церквою схожа думка повторювалася вже у її середовищі. Отже, бачимо зовнішній деструктивний вплив на відносини між двома Церквами.
Щодо римо-католиків, то ми також спілкуємося в рамках роботи Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, маємо добрі, конструктивні відносини, які будемо розвивати в дусі діалогу, який загалом мають Православна та Католицька Церкви”.
Прес-служба Київської Митрополії Української Православної Церкви (ПЦУ)