Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;


Ένα σχόλιο προς ενημέρωση και προβληματισμό
———————-
Δημοσιεύθηκε και μάλιστα …κατ’ αποκλειστικότητα( όπως εγράφη με εμφαντικό τρόπο,προφανώς δια να μας προκαλέσει θυμηδία),το πρώτο μέρος της μελέτης με τίτλο «Τα ‘’δίκαια’’ των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας».
Η μελέτη αυτή, το Α μέρος, εστάλη από τη Μονή Γρηγορίου στους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους απέστειλε στους Σεβ. Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος- συγκεκριμένα την 1η Οκτωβρίου και πριν την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην
Αθωνική Πολιτεία- μία μελέτη, όπως τη χαρακτηρίζει, «κανονική και ιστορική», με αφορμή το Ουκρανικό ζήτημα.
Η μελέτη έχει τίτλο «Τα »δίκαια» των Εκκλησιών και η ενότης της Εκκλησίας» και πρόκειται για το πρώτο μέρος, όπως αναφέρει η Μονή στο σημείωμά της, προς τους αρχιερείς.
Το ethnos.gr δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα τη μελέτη της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους, η οποία υπογράφεται από τον ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη.Δεν μπήκα στον πειρασμό να την αναδημοσιεύσω. Τέτοιες αποκλειστικότητες τις αφήνω σε άλλους. Αλλά γιατί την δημοσιεύουν σε… συνέχειες και όχι συγκεντρωτικά;
Μήπως την έχουν μπερδέψει με τηλεοπτικό σήριαλ -λες και είναι επεισόδια της «ΛΑΜΨΗΣ» του Φώσκολου! Ας μας πουν για να καταλάβουμε και μείς!
Θεωρώ εξαιρετικό το απαράμιλλο σχόλιο της Ομοτιμ. Καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Δέσπως Λιάλιου και το παραθέτω:
«H αγωνία των γλυκερών υποκριτών. Δεν κατάλαβα, έχουν αυτοί μεγαλύτερη αγωνία από τον Πατριάρχη; Τα αυτά έκαναν οι υποκριτές και στην Πρώτη Εκκλησία. Τους τα είπε η Α´ και Β´ Οικουμενική Σύνοδος και, αφού απόειδε η Εκκλησία, τους έβαλε στη θέση τους με τους κανόνες της Δ´ Οικουμενικής μια κι έξω. Αλλά τους κανόνες τους χρησιμοποιούν για αντιλογία, όχι για τον εαυτό τους. Λοιπόν, αντί να βγάζουν φυλλάδες, να διαβάσουν τους κανόνες της Χαλκηδόνος, που τους αφορούν ευθέως».
Ευτυχώς που ο Μέγας Πατριάρχης μας ανακοίνωσε την αγιοκατάταξη τεσσάρων Ιερών Μορφών του Αγίου Όρους, ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΩΝ, και όχι «οργανωσιακών» με ένδυμα «αγιορείτου», όπως ορισμένοι… Για να έχουμε προ οφθαλμών τα προς μίμησιν παραδείγματα ώστε να φυλαγόμαστε από τους εσμούς των προς αποφυγήν…
Πόσο μικροί όλοι αυτοί, μπροστά στο Μεγαλείο του ξεχωριστού Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας, του Πρώτου της Ορθοδοξίας, του Πρωτευθύνου της Εκκλησίας, του ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ που παρά τα όποια μικρά λάθη του ως άνθρωπος είναι μοναδικός ως Πατριάρχης.
Υ.Γ. Ο Ιλαρίων και ο Κύριλλος μπορεί και να καταλάβουν και να συνέλθουν, έστω και την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι και θα τα βρούν κάποια στιγμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο! Τα «οργανωσιακά» κατάλοιπα, όμως, δεν θα γίνουν ποτέ Εκκλησία, πολλώ δε μάλλον ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!
Ντροπή σας Άγιοι Πατέρες. Για μία ακόμη φορά αφήσατε τον εγωισμό και τον στείρο φανατισμό να σας κυριεύσουν! Κάνετε λάθος και το ξέρετε! Αλλά το κακό είναι ότι αυτό το λάθος θέλετε να μας το επιβάλλετε κιόλας ως την απόλυτη αυθεντία! Κρίμα. Αλλά το κακό που προκαλούν οι δικές σας αντιδράσεις είναι τρισχειρότερο και θα το βρούμε μπροστά μας. Ό μη γένοιτο.
Εξάψαλμος