Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Українські прочани вчергове відвідали Грецію та Афон

31 Жовтня 2019
З 18 по 26 жовтня 2019 року відбулася чергова проща до святинь Греції з відвідуванням Святої Гори Афон, організована паломницьким центром «Воскресіння». Паломництво проходило з Благословення Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, за сприяння архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона.

До складу паломницької групи увійшли священнослужителі з Волині, Рівненщини, Тернопільщини, Полтавщини, Житомирщини. В перший день перебування у древній Елладі українські прочани відвідали ставропігійний монастир Константинопольського Патріархату на честь святої Анастасії Узорішительниці, де відслужили молебень та помолились перед багатьма святинями обителі.
На наступний день паломники з України помолились за Божественною літургією у храмі на честь Пресвятої Богородиці в Салоніках, яку очолив Вселенський Патріарх Варфоломій І. За богослужінням, в якому Його Всесвятості співслужив Блаженнійший Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім ІІ, вперше в Елладській Церкві пом’янули Предстоятеля Православної Церкви України – Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.
В неділю, 20 жовтня, українці взяли участь в урочистій Божественній літургії у монастирі Ксенофон, яку з нагоди 200-річчя відновлення головного храму обителі, очолив Вселенськи Патріарх Варфоломій І. Перебуваючи на Святому Афоні паломники також відвідали ряд монастирів: Кутлумуш, Іверон, Старонікіта, Пантократор, Ватопед та мали змогу помолитись в багатьох скитах та келіях.
24 жовтня, на запрошення митрополита Лангади, Літії та Рендіни Іоана (Тасьяса), священнослужителі з України взяли участь в Божественній літургії святого апостола Якова, яку очолив Високопреосвященний владика Іоан. По завершенні відправи для українців було проведене паломництво по храмах митрополії.
Також прочани з України мали змогу відвідати ряд древніх храмів міста Салоніки, зокрема величний храм на честь великомученика Димитрія Солунського, де прочитали акафіст біля мощей святого та помолились біля чудотворної ікони Божої Матері Панагія Сумела, яка в ці дні перебувала в Салоніках.
В останній день перебування у древній Елладі українці взяли участь в урочистому хресному ході з мощами святого великомученика Димитрія по Салоніках, який відбувається щороку напередодні дня його пам’яті.