Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΝΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΣΚΕΙ ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΛΑΟΣ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ


Arquidiócesis Ortodoxa Griega de Buenos Aires y Sudamérica
 Στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αντιμετώπισης της σύγχρονης κατάστασης για την προστασία των πιστών από την πανδημία οι θρησκευτικοί ταγοί της Αργεντινής απέστειλαν κοινή επιστολή για τα θέματα της λατρείας.



Τα δικαιώματα του λαού της Αργεντινής να σχετίζονται με τον Θεό

και να εξασκεί τη λατρεία του ανά πάσα στιγμή


Μετά από αρκετές συναντήσεις με τις πολιτικές αρχές της Κυβέρνησης της Αυτόνομης Πόλης του Μπουένος Άιρες, προκειμένου να εκδοθούν υγειονομικοί κανονισμοί κατά τη διάρκεια της προφυλακτικής απομόνωσης, παρατηρήσαμε ότι τα έθιμα και οι θρησκευτικές εκφράσεις της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της Αργεντινής δεν αποτελούν μέρος της σειράς προτεραιότητας της κυβέρνησης, παρόλο που η ερευνητική έκθεση που παρουσίασε το CONICET-CEIL αναφορικά με τη δεύτερη εθνική έρευνα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και στάσεις στην Αργεντινή (Νοέμβριος 2019), δείχνει ότι περισσότερο από το 80% των Αργεντινών έχουν σαφή σχέση με μια θρησκευτική δραστηριότητα.



Σε κάθε φάση της εν λόγω απομόνωσης, τα κριτήρια για να καταστούν τα προληπτικά μέτρα πιο ευέλικτα και ελαφριά έχουν προσαρμοστεί ανάλογα με την εξέλιξη του ιού, τις βασικές, εργασιακές και οικονομικές ανάγκες του πληθυσμού, και την παρατεταμένη απομόνωση που αρχίζει να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις οικογένειες, ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες: αγωνία, φόβο, κόπωση και δυσανεξία στον περιορισμό, έλλειψη πόρων για επιβίωση κ.τ.λ.



Αλλά δυστυχώς ούτε μια φορά αναφέρθηκαν οι πνευματικές και υπερβατικές αξίες που αποτελούν την ψυχή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων μας και που εκφράζονται με πεποιθήσεις, λατρευτικές πρακτικές και ιερές τελετές διαφορετικών θρησκειών, σύμφωνα με τις αρχαίες παραδόσεις τους. Για τους περισσότερους Αργεντινούς, η συναισθηματική κατάσταση εξαρτάται από την προσωπική τους σχέση με τον Δημιουργό. Επιπλέον, γνωρίζουμε και διακηρύσσουμε ότι η πρακτική των «πιστεύω» μας δεν είναι απλώς μια ουσιαστική δραστηριότητα, αλλά μια ζωτική ανάγκη για το λαό της Αργεντινής. Τα πνευματικά συναισθήματα στο λαό είναι εξίσου σημαντικά με την ίδια τη ζωή. Οι θρησκείες ανοίγουν τον ορίζοντα στον πλησίον και δημιουργούν ηθικές αξίες στην υπηρεσία του κοινού καλού και της κοινωνικής φιλίας. Προωθούν την ειρήνη, το κοινό καλό, χτίζουν χώρους για διάλογο, κατανόηση, σεβασμό και ανοχή άλλων πεποιθήσεων. Και όταν οι περιστάσεις είναι δυσμενείς, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας που υποφέρουμε, το καλύτερο πρόσωπό μας γίνεται πιο ορατό: αυτό της αλληλεγγύης με τους άλλους χωρίς καμία διάκριση.



Ωστόσο, μας απασχολεί βαθιά η προσπάθεια να γίνει ο Θεός αόρατος. Προφανώς έχει αφαιρεθεί από τη σκηνή, σαν η υπέρβαση της περίστασης που μας προκαλεί να παραμένει μόνο στα χέρια μίας παντοδύναμης Πολιτείας. Δεν αναφέρεται ο Θεός, ούτε λαμβάνεται υπόψη, αγνοώντας έτσι ότι ο λαός μας είναι λαός της πίστης και ότι η υποστήριξη των θρησκευτικών κοινοτήτων είναι θεμελιακή για το Κράτος, ούτως ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει επιτυχώς μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης.



Ας μην ξεχνάμε ότι το αποτέλεσμα είναι πάντα στα χέρια του Θεού. Ο ίδιος Θεός που διατάζει να ανατρέξουμε στο γιατρό είναι ο ίδιος Θεός που μας θεραπεύει. Πρέπει να χρησιμοποιούνται οι καλύτερες διάνοιες για την έρευνα της επιστήμης, να αναλύονται όλα τα δεδομένα και να προτείνονται οι καλύτερες λύσεις, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να αφιερωθεί λιγότερη ενέργεια στο να παρακαλέσουμε το Θεό να μας βοηθήσει με το έλεός Του και να τερματίσει αυτήν την πανδημία, αφού η σωτηρία βρίσκεται μονάχα στα χέρια Του.



Πρέπει να θυμόμαστε ότι το Θες επικαλείται το Εθνικό μας Σύνταγμα, κατά το προοίμιό του, ως πηγή κάθε δίκαιου και δικαιοσύνης, και αυτό γίνεται για να μας προστατεύει. Ο Θεός της Δημιουργίας, είναι ο Θεός του απείρου ελέους και της φιλανθρωπίας· δεν είναι απαθής ούτε ανυπόμονος, αλλά ακούει ιδιαίτερα τους φτωχούς και τους άρρωστους, και προστατεύει τους δίκαιους. Ο Θεός γνωρίζει τις ανησυχίες μας και μας φροντίζει (πρβλ. Α Πε. 5,7).



Στην Αργεντινή, η θρησκευτική ελευθερία έχει διασφαλιστεί από τη Magna Carta της, η οποία ενσωμάτωσε διεθνείς συνθήκες που εκτιμούν τη θρησκεία και τη πνευματικότητα ως αρχή της ειρηνικής συνύπαρξης σε μια πληθυντική και διαφορετική κοινότητα για το καλό των πάντων. Πιστεύουμε ότι το δημοκρατικό μας καθεστώς προσυπογράφει την πλήρη ελευθερία λατρείας. Και γι᾽ αυτό είναι δύσκολο για εμάς να αποδεχτούμε την απεριόριστη αναβολή της θρησκευτικής τελετής που εκφράζει τον πνευματικό-υπαρξιακό δεσμό του ανθρώπου με τον Δημιουργό του, ενώ άλλες δραστηριότητες ενεργοποιούνται και επιτρέπονται συνεχώς. Έτσι, η ουσιαστικότερη δραστηριότητα στην οποία βρίσκουν δύναμη, υγεία και ελπίδα οι πιστοί σύμφωνα με τις πεποιθήσεις της πίστης τους και τις πνευματικές τους ρίζες, αφήνεται σε έσχατη μοίρα.



Ωστόσο, δεν ζητάμε προνόμια ή τίποτα που θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία του λαού μας: αναμένουμε μόνο συνοχή και μια ολοκληρωμένη άποψη για τον άνθρωπο. Όταν προσευχόμαστε, ο Θεός μας ακούει πάντα, και ξέρουμε ότι η προσευχή έχει τη δύναμη να αλλάζει διατάγματα από τον Ουρανό. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες μας, όταν αποφασίζουν για τα μέτρα απομόνωσης και πρόληψης, αξιολογώντας τις πιθανές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που συνεπάγονται, και τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές που απορρέει από αυτό.



Η προσφορά των σκέψεων μας γίνεται με την ευγενέστερη πρόθεση να συνεισφέρουμε στο κοινό καλό, εφιστώντας, όμως, την προσοχή στην παράλειψη της σημαντικότερης διάστασης κάθε ανθρώπου που παρατηρούμε. Είναι απαραίτητο για εμάς και για όλους τους Αργεντινούς να μπορούμε να αναπέμπουμε τις προσευχές μας στο Θεό και να τελέσουμε τις ακολουθίες μας αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με τις παραδοσιακές μας τελετές και λατρείες στους χώρους προσευχής μας- για το τέλος αυτής της πανδημίας, έτσι ώστε η ανθρώπινη οικογένεια να μην υποφέρει πλέον, και να μας δώσει τη γενική ευημερία σε αυτό το μεγάλο έθνος.



Η σοφία του λαού του Θεού μας προτείνει ένα καλό παράδειγμα για εμάς σε έναν Ψαλμό του Βασιλιά Δαβίδ,  Ψαλμός 33, 16-19:



«Ο σζεται βασιλες δι πολλν δύναμιν,

κα γίγας ο σωθήσεται ν πλήθει σχύος ατο.

Ψευδς ππος ες σωτηρίαν, ν δ πλήθει δυνάμεως ατο ο σωθήσεται.

δο ο φθαλμο Κυρίου π τος φοβουμένους ατν τος λπίζοντας π τ λεος ατο, ύσασθαι κ θανάτου τς ψυχς ατν κα διαθρέψαι ατος ν λιμ».



Είθε ο Θεός να διαφωτίσει το Μεγάλο Έθνος μας και την Κυβέρνησή του, και να μας ευλογεί με την υγεία, την ειρήνη, το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και κάθε πρόοδο.



Στην Αυτόνομη Πόλη του Μπουένος Άιρες, την 14η Ιουλίου 2020

Gabriel Davidovich
Μέγας ραβίνος της αργεντινης

X Mario Aurelio Cardenal Poli
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ

XIosif Bosch
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ
ΥΠΕΡΤΙΜΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

XPablo Hamikian
ΕΠΑΡΧΙΟΥΧΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΕΝ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ