«Αγία Σοφία: Ένα σύμβολο διαπολιτισμικού διαλόγου και διαθρησκειακής συναίνεσης επιχειρείται να μετατραπεί σε μέσο πόλωσης και διχασμού». Αυτό σημειώνεται σε επιστολή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της αντιπροέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφίας Κουνενάκη-Εφραίμογλου και του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Εφραίμογλου με την οποία εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, έπειτα από ενδελεχή έρευνα ετών, υλοποίησε μία πλήρη ψηφιακή αναπαράσταση του ναού και δημιούργησε μια 55λεπτη παραγωγή εικονικής πραγματικότητας, την οποία έχουν παρακολουθήσει, μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 300.000 επισκέπτες, μεταξύ αυτών και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η παραγωγή προβάλλεται στο Θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας «Θόλος» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Μάλιστα, το ΙΜΕ, μέσω της επιστολής, γνωστοποίησε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι θέτει τη διαδραστική ψηφιακή παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια ιστορίας» στη διάθεση του Πατριαρχείου, στηρίζοντας συνολικά το έργο του.
Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «ένα σύμβολο ειρήνης, διαπολιτισμικού διαλόγου και διαθρησκειακής συναίνεσης επιχειρείται να μετατραπεί, χάριν της επιδίωξης αλλότριων σκοπιμοτήτων, σε μέσο πόλωσης και διχασμού», τονίζοντας ότι «η βέβηλη και ιερόσυλη αυτή κίνηση αποτελεί βαρύ πλήγμα για όλη την οικουμένη και, ταυτόχρονα, προσβολή και ύβρη για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και "πιστεύω", κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και κάθε έννοιας νομιμότητας».
Η επιστολή καταλήγει ως εξής: «Παναγιώτατε, να γνωρίζετε ότι βρισκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα Σας και συντασσόμαστε στο πλευρό Σας και σε κάθε πρωτοβουλία Σας για τη διαφύλαξη όλων αυτών που το κορυφαίο μνημείο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού αντιπροσωπεύει και σημαίνει. Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί άλλωστε μοναδική περίπτωση όχι μόνο ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως αντικείμενο μελέτης. Η Αγία Σοφία, σύμβολο πνευματικό και πολιτικό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ένα θαύμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, επιβίωσε μέχρι τις ημέρες μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες και δυσκολίες. Πέρα, μάλιστα, από τις προβολές που πραγματοποιούμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, στόχος μας είναι να "ταξιδέψουμε" την παραγωγή αυτή σε όσο περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας μπορούμε, αλλά και στο εξωτερικό, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όχι μόνο το ελληνικό, αλλά και το παγκόσμιο κοινό για την οικουμενική διάσταση του υπέροχου αυτού μνημείου».
Περισσότερες πληροφορίες για την παραγωγή εικονικής πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1.500 χρόνια ιστορίας» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδώ: http://agiasophia.tholos254.gr/
Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.