Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


 Επιμέλεια Μεταφρ. Ιωάννης Λότσιος Δρ.
Ο Πρόεδρος της Αυστραλιανής Καθολικής Διάσκεψης Επισκόπων, Αρχιεπίσκοπος Mark Coleridge και ο Επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας Μακάριος σε Κοινή Δήλωση αναφέρουν ότι το αναθεωρημένο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως τζαμί κινδυνεύει να σπείρει διχόνοια σε έναν κόσμο που αναζητά κοινό έδαφος.

 Σε δήλωση που υπέγραψαν ο Αρχιεπίσκοπος Mark Coleridge και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι δύο ηγέτες «ενώνουν τις φωνές τους στους πολλούς σε όλο τον κόσμο που εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για την πρόσφατη απόφαση στην Τουρκία να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας/Aya Sofya».
Η Αγία Σοφία, η οποία ήταν Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός για περισσότερα από 900 χρόνια πριν γίνει τζαμί τον 15ο αιώνα, έγινε κοσμικό μουσείο το 1935. Μετά από απόφαση αυτόν το μήνα, έχει γίνει και πάλι τζαμί, με τις προσευχές της Παρασκευής να πρόκειται να συνεχιστούν εκεί σήμερα. 
Οι δυο Αρχιεπίσκοποι ανέφεραν ότι το μεγάλο Κτίσμα, τα τελευταία 85 χρόνια, αποτελεί "μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σύμβολο ενότητας".

 "Ο φόβος μας είναι ότι αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει την ένταση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων σε μια εποχή που πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο του διαλόγου και να αναζητήσουμε κοινό έδαφος", αναφέρει η δήλωση.
 "Ο δρόμος της εθνικιστικής ιδεολογίας και οι πολιτικές αποφάσεις που οδηγεί μπορούν να οδηγήσουν μόνο σε διχόνοια, η οποία δεν είναι ποτέ καρπός της ιερής σοφίας που επιδιώκουν όλες οι θρησκείες".
Οι αρχιεπίσκοποι προσευχήθηκαν για το λαό της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών οι οποίοι έχουν λυπηθεί ιδιαίτερα από αυτή την απόφαση".
"Προσευχόμαστε επίσης ότι με τον καιρό η απόφαση θα αντιστραφεί, ώστε η Αγία Σοφία/Aya Sofya να μπορέσει και πάλι να αποτελέσει κοινό έδαφος για όλους τους ανθρώπους και έμβλημα ειρήνης", κατέληξαν.