Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ: Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΛΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΝ ΕΝΔΟΞΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ 1000 ΧΡΟΝΩΝ



Παρουσία πλήθους πιστών που κατέκλυσαν το εσωτερικό αλλά και τον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στην Αληθινή, τελέστηκε σήμερα* το απόγευμα ο εόρτιος Εσπερινός για τον εορτασμό της μνήμης της, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.


Η Αγία Σοφία πάντα θα αντιλαλεί στον κόσμο την ένδοξη Βυζαντινή Ιστορία των 1000 χρόνων
Κλείνοντας, αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί, λέγοντας τα εξής: “Αυτές τις μέρες, η σκέψη μας είναι στραμμένη προς την Κωνσταντινούπολη, προς την Αγία Σοφία. Προς το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως η ίδια η γείτονα χώρα θέλησε να το καταγράψει το 1985, μετά από αίτημα που υπέβαλλε στην ΟΥΝΕΣΚΟ. Αλλά ανέλαβε και μία υποχρέωση, ότι δεν έχει δικαίωμα ούτε να το μετατρέψει ούτε να αλλάξει τη χρήση του χωρίς να έχει την άδειά της. Δυστυχώς, οι καλοί μας γείτονες με προκλητικό τρόπο δήλωσαν πως εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε και δεν έχουμε λογαριασμό να δώσουμε σε κανέναν. Όμως, η δέσμευσή τους είναι δεδομένη. Βεβαίως, θα μου πείτε κι αν ήταν δεδομένη και αν δεν ήταν, χτες (24/7/2020) είδαν όλοι αυτή την βεβήλωση του μοναδικού αυτού χριστιανικού ναού της Αγίας Ορθοδόξου Πίστεως και είδαμε μπροστά στα μάτια μας – αντί τις ιερές εικόνες που φιλοτέχνησε ο μεγάλος Αυτοκράτορας Ιουστινιανός – ιμάμηδες να διαβάζουν από το Κοράνι στίχους και να ψάλλουν και να τραγουδούν. Πιστεύουν οι καλοί μας γείτονες ότι η ευωδία του θυμιάματος των 1000 χρόνων της Αυτοκρατορίας της Βυζαντινής, οι ψαλμωδίες των ψαλτών, των διακόνων, των παπάδων και των Πατριαρχών, οι στέψεις των Αυτοκρατόρων του Βυζαντίου που κράτησαν όχι μόνο σαν ανάχωμα τις ορδές των βαρβάρων από την Δύση, αλλά με τους ιεραποστόλους εκχριστιάνισαν τόσους λαούς, ιδιαίτερα προς Βορρά… Νομίζουν πως μπορούν με τους ιμάμηδες και τα τραγούδια να αποκρύψουν αυτές τις φωνές. Η Αγία Σοφία πάντα θα αντιλαλεί στον κόσμο την ένδοξη Βυζαντινή Ιστορία των 1000 χρόνων και θα παραμένει πάντοτε το μνημείο της Παγκόσμιας Ιστορίας και Πολιτισμού που όποιος αμφισβητεί την ιερότητά του ως χριστιανικού μνημείου, αυτός – όπως είπε και το θεμελίωσε νομικά, θεολογικά και μέσω των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου ο διατελέσας πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος – αμφισβητεί τις χριστιανικές ρίζες του δυτικού πολιτισμού!
Και παρακαλούμε τον Θεό να φωτίζει τους ανθρώπους και να βοηθήσει όλους εκείνους που σιωπούν, ενώ θα έπρεπε να υψώσουν το ανάστημά τους, για ν’ αποδώσουν το δίκαιο σε αυτή την Εκκλησία, η οποία μέσα της κλείνει τις πύλες και τις ρίζες του γένους μας. Η οποία μέσα της κλείνει τους θρύλους και τις παραδόσεις της φυλής μας καθώς και τις χιλιάδες προσευχές που οι πρόγονοί μας απεύθυναν προς τον Θεό και ειδικά όταν η Πόλις βρέθηκε σε δύσκολους καιρούς, από την Αγία Σοφία εκμεταλλεύτηκαν τις εικόνες της Παναγίας για να σωθεί η Πόλις. Όλοι εμείς, μέσα στην καρδιά μας να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την μνήμη και όχι μόνο να την κρατάμε ζωντανή, αλλά να την μεταλαμπαδεύουμε και στα παιδιά μας. Έχουν ιερό χρέος τα παιδιά μας σήμερα να μαθαίνουν την ιστορία, να την ζουν και να την μεταλαμπαδεύσουν στα δικά τους παιδιά…”, κατέληξε ο Μητροπολίτης Σύρου.