Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ





ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Προς τον Εξοχ. Υπουργό Εξωτερικών της Αργεντινής
Κ. Felipe Solá

C.A.B.A.

«μακάριοι οἱ εἰρηνοποιοί, ὅτι αὐτοὶ υἱοὶ θεοῦ κληθήσονται.»

(Ματθ. 5:9)




Σήμερα οι Αργεντινοί γιορτάζουμε τα πρώτα διακόσια τέσσερα χρόνια της Ανεξαρτησίας του Έθνους μας. Διακόσια τέσσερα χρόνια γεμάτα ιστορίες θυσιών, αγώνων, τιμής και αγάπης για την πατρίδα, που βασίζονται επίσης στις αμέτρητες μαρτυρίες χιλιάδων και χιλιάδων μεταναστών που έφυγαν από τα "Ανατολικά" λιμάνια πριν από εκατό χρόνια, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό το ευλογημένο έδαφος.

Και αυτή η επέτειος μάς βρίσκει στις οικείες μας, φροντίζοντας και προστατεύοντας τον εαυτό μας και φροντίζοντας τους συμπατριώτες μας. Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα σωθούν χιλιάδες ζωές και θα απαλυνθεί ο πόνος.

Υπάρχει μια λεπτομέρεια που μας συγκίνησε και θέλουμε να την προσκομίσουμε στην προσοχή σας. Από την αρχή της προληπτικής, υποχρεωτικής, κοινωνικής απομόνωσης, από τα τέλη Μαρτίου, υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία να ψάλλουμε τον Εθνικό μας Ύμνο κάθε νύχτα. Με το «θόρυβο των σπασμένων αλυσίδων» -όπως κηρύττει ο ύμνος- έχουμε θυμηθεί σχεδόν καθημερινά την πραγματικότητα του ελεύθερου και κυρίαρχου έθνους μας, το οποίο μπόρεσε και κατάρτησε και διατήρησε, κατά τη νέα του ιστορία, μια νέα κοινωνία με προσδοκίες, ελπίδες και μεγάλα όνειρα. Ένας λαός που έχει δώσει μεγάλη σημασία στις ελευθερίες σε όλες τις μορφές τους και, ειδικότερα, στο δικαίωμα της άσκησης της πίστης.

Και γι' αυτό, ως υπεύθυνοι της χώρας μας για τις διεθνείς σχέσεις, καθώς και για τις θρησκευτικές λατρείες που ασκούνται στην Πατρίδα μας, θεωρούμε αναγκαίο να τραβήξουμε την προσοχή σας στην επιμονή της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει (εκ νέου) τον Πατριαρχικό Ναό της Αγίας του Θεού Σοφίας - τώρα μουσείο - ως τόπο ισλαμικής λατρείας. Αυτή η βούληση, που διακηρύσσεται σταθερά εδώ και πολύ καιρό κατά το πολιτικό αγώνα και προγραμματισμό αυτού του τουρκικού πολιτικού κόμματος, φαίνεται θα υλοποιηθεί σύντομα.

Γνωρίζουμε την πικρή ιστορία της πτώσης της Κωνσταντινούπολης και τί ακολούθησε μετά. Η Αγία Σοφία έγινε το πολυτιμότερο λάφυρο μιας βίαιας και αιματηρής κατάκτησης που κράτησε μέχρι τον 20ο αιώνα, με τις διάφορες γενοκτονίες χριστιανών λαών στην επιφάνεια της αυτοκρατορίας. Έλληνες, Αρμένιοι, Άραβες, Αραμαίοι, Γεωργιανοί, Σέρβοι, Ρουμάνοι, όλοι έχουμε υποφέρει πικρά την κατάρα της κατάκτησης. Και η μνήμη δεν αλλοτριώνεται, ούτε εξαγοράζεται.

Στη γενική αναδιάρθρωση της τουρκικής κρατικής διοίκησης και στην επιδίωξη της δημιουργίας της Δημοκρατίας, ο Κεμάλ Ατατούρκ βρήκε μια λύση -ας πούμε Σολομώντεια – για την ανοιχτή από αιώνες πληγή της Αγίας Σοφίας. Έκτοτε, Ναός που είχε μετατραπεί σε τζαμί μετατράπηκε σε μουσείο, σε ένα περιβάλλον θρησκευτικής «ουδετερότητας» -τουλάχιστον εξωτερικά-, που εξασφάλισε την καλή συνύπαρξη μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο νέο πολιτικό σχέδιο του τούρκου ηγέτη. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός μας Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε πρόσφατα: «Ως μουσείο, η Αγία Σοφία μπορεί να χρησιμεύσει ως τόπος και σύμβολο επανένωσης, διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ λαών και πολιτισμών, αμοιβαίας κατανόησης και αλληλεγγύης μεταξύ του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, κάτι που είναι ιδιαίτερα απαραίτητο και επιτακτική ανάγκη».

Δια τούτο, απευθυνόμαστε σε εσάς, ως πνευματικοί ηγέτες των Ορθόδοξων Κανονικών Εκκλησιών στην Αργεντινή, για να παρακαλέσουμε το Έθνος μας - μαζί με άλλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς- επίσης να εκφράσει την απόρριψη και καταδίκη αυτής της πρωτοβουλίας. Η Αργεντινή ταυτιζόταν πάντα με την προώθηση και την εγγύηση της δικαιοσύνης και της ισότητας εντός και εκτός της επικράτειάς της, όπως επίσης διακηρύχθηκε στον Ύμνο μας, «ὁράτε ἐν θρόνῳ εὐγενή ἰσότητα». Από την άλλη πλευρά, από τη χριστιανική μας προοπτική, ο Χριστός μάς κάλεσε και μάς καλεί να «αναζητήσουμε την ειρήνη», για να ονομαστούμε «παιδιά του Θεού».

Τέλος, χαιρετίζουμε τον λαό μας και προσευχόμαστε στο Θεό, τον Κύριο της ιστορίας μας, να ευλογήσει αυτήν την χώρα -και την κυβέρνηση του Έθνους της Αργεντινής- κατά την επέτειο των διακοσίων τεσσάρων χρονών της ανεξάρτητης και κυρίαρχης ιστορίας της, ελπίζοντας ότι το Έθνος μας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις του αρχές, θα εκφράσει ανοιχτά την απόρριψή και καταδίκη για αυτή τη νέα πληγή που θα ανοίξει κυρίως για όλους τους Χριστιανούς γενικά, αλλά και για τους λαούς της Μέσης Ανατολής ιδιαίτερα, διότι η Αγία Σοφία δεν είναι ιδιοκτησία ενός Κράτους, είναι η κληρονομιά πλέον όλης της ανθρωπότητας, πάντων των Χριστιανών, και ανυψούται υπέροχη και λαμπρή στην πνευματική συνείδηση κάθε ανθρώπου που κατοικεί σε αυτόν τον κόσμο και έχει καλή θέληση.


Μητροπολίτης ‘Ιωσήφ
Οἰκουμενικό Πατριαρχείο

Μητροπολίτης Ἰάκωβος
Πατριαρχείο Ἀντιοχείας

Ἐπίσκοπος Ἰωάννης
ROCOR

Ἐπίσκοπος Κύριλλος
Πατριαρχείο Σερβίας