Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: “ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩ ΚΑΙ, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΑ”



Στην ενημερωτική εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” της ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης φιλοξενήθηκε την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Κατά τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο, ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία και με το επίκαιρο και πολύ σοβαρό ζήτημα των εμβολιασμών, ενώ περιέγραψε επιγραμματικά τις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Αυστραλία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Στην τοποθέτησή του για τους εμβολιασμούς, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας διατύπωσε με σαφήνεια την άποψη ότι οι πολίτες πρέπει να ανταποκριθούν στην ελπιδοφόρα αυτή πρόκληση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως και ο ίδιος θα λάβει το εμβόλιο – και, μάλιστα, δημόσια – σε μια συμβολική κίνηση, με την οποία θα καταδείξει την εμπιστοσύνη του απέναντι στα εμβόλια και στην ακολουθούμενη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ στην Αυστραλία είχε προαναγγελθεί η προμήθεια ενός μόνο, συγκεκριμένου εμβολίου – με προοπτική, μάλιστα, η χορήγησή του στον γενικό πληθυσμό να είναι υποχρεωτική – ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος και οι Προκαθήμενοι της Καθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχαν αποστείλει κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, δια της οποίας κατέθεταν τις επιφυλάξεις τους και ζητούσαν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε περισσότερες επιλογές εμβολίων. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι οι προβαλλόμενοι ενδοιασμοί αφορούν συγκεκριμένο εμβόλιο που η παρασκευή του βασίζεται σε κύτταρα από έμβρυα που έχουν θανατωθεί με άμβλωση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πράγματι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με περισσότερες εταιρίες που διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

“Η κυβέρνηση ευτυχώς σεβάστηκε αυτό το αίτημα”, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως από τα μέσα του Φεβρουαρίου, που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αυστραλία, εκτός από το συγκεκριμένο, θα υπάρχουν και άλλα εμβόλια, για τα οποία δεν ανακύπτει κανένας ηθικός ενδοιασμός. “Αυτό θέλω να το τονίσω και να το ακούσουν και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα”, προσέθεσε, “αλλά να το ακούσουν και οι κληρικοί και οι μοναχοί και κάποιοι Επίσκοποι που προβάλλουν ενδοιασμούς”.

Επισήμανε δε ότι προσωπικά ο ίδιος, διαθέτοντας εμπειρία ενασχόλησης με τα ζητήματα που άπτονται της βιοηθικής, έχει κάνει εκτενέστατη σχετική έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι για το εμβόλιο της Phizer, το οποίο διατίθεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσο και για εκείνο της εταιρίας Moderna, δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ηθικού, θρησκευτικού, πνευματικού ή εκκλησιαστικού χαρακτήρα. “Γι’ αυτό πρέπει οι άνθρωποι, χωρίς καμία δυσκολία και χωρίς κανέναν ηθικό σκόλοπα, να προχωρήσουν και να λάβουν το εμβόλιο”, υπογράμμισε.

Περιγράφοντας, ακόμη, την εξέλιξη της πανδημίας στην Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και στον αντίκτυπό τους στη λειτουργική ζωή της τοπικής Εκκλησίας. “Προχωρούμε με κατανόηση και συνεργασία”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ επικέντρωσε στην ανάγκη να δίνονται πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που εγείρουν οι πιστοί. “Αν δε δώσουμε εμείς απαντήσεις, αυτό το κενό θα το καλύψει κάποιος άλλος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι σε αντίστοιχες δοκιμασίες που βίωσε η ανθρωπότητα κατά το παρελθόν “βρήκαν χώρο να δημιουργηθούν ζηλωτικές τάσεις και βρήκαν χώρο άνθρωποι να παραπλανήσουν ή να εκμεταλλευθούν καταστάσεις”. “Εμείς εδώ, επειδή ζούμε σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή”, προσέθεσε, “δε θέλω αυτό το κενό να το αφήσουμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε, και εγώ και οι Επίσκοποί μας, να ανταποκρινόμαστε στα ερωτήματα των ανθρώπων μας”.

Όσον φορά, τέλος, στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έγινε από τον περασμένο Ιούνιο, δια της 20μελούς Εθνικής Επιτροπής που σύστησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και στην κατάρτιση ενός προγράμματος με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, σε παναυστραλιανό επίπεδο. “Θα πω κάτι που δε θέλω να ακουστεί υπερβολικό και δε θέλω ασφαλώς να υποτιμήσω την πατρίδα μας, την Ελλάδα, την οποία εμείς από εδώ από την Αυστραλία τη βλέπουμε με πολλή ευγνωμοσύνη. Αλλά πιστεύω ότι αυτά που θα γίνουν εδώ, δε θα γίνουν σε άλλο μέρος του κόσμου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Επισήμανε δε ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις “αγκαλιάζουν” όλη την Αυστραλία και προσέθεσε ότι η βασική στόχευση είναι, όχι μόνο να απευθύνονται στους ελληνικής καταγωγής πολίτες της χώρας, αλλά και “να δώσουμε μια μαρτυρία στην αυστραλιανή κοινωνία”. “Γι’ αυτό και σε όλα τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, μηδενός εξαιρουμένου”, εξήγησε, “θα γίνουν επίσημες εκδηλώσεις -είτε συνέδρια, είτε ημερίδες, είτε ομιλίες- οι οποίες θα παρουσιάσουν αυτό το μεγάλο γεγονός του Γένους μας. Μεταξύ των πολλών, θα κάνουμε και τα αποκαλυπτήρια πέντε μνημείων σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Τα μνημεία αυτά θα αποτελούν το καθένα από ένα σημείο αναφοράς αυτού του μεγάλου γεγονότος της επετείου των 200 ετών”

 vema.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.