Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΙΗΣΟΥΙΤΕΣ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ, : «Η ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών - Ιησουίτες

𝚳𝛆 𝛕𝛈𝛎 𝛆𝛖𝛋𝛂𝛊𝛒ί𝛂 𝛕𝛈ς 𝛆𝛃𝛅𝛐𝛍ά𝛅𝛂ς 𝛆𝛋𝛅𝛈𝛌ώ𝛔𝛆𝛚𝛎 𝛄𝛊𝛂 𝛕𝛈𝛎 έ𝛎𝛚𝛔𝛈 𝛕𝛚𝛎 𝛘𝛒𝛊𝛔𝛕𝛊𝛂𝛎ώ𝛎 (𝟏𝟖-𝟐𝟓 𝚰𝛂𝛎𝛐𝛖𝛂𝛒ί𝛐𝛖 𝟐𝟎𝟐𝟏)
Το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών οργανώνει διαδικτυακή συνάντηση - συζήτηση, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 19.00, με θέμα : «𝚮 𝚺𝛖𝛎𝛐𝛅𝛊𝛋ό𝛕𝛈𝛕𝛂 𝛔𝛕𝛈𝛎 𝚶𝛒𝛉ό𝛅𝛐𝛏𝛈 𝚬𝛋𝛋𝛌𝛈𝛔ί𝛂 𝛋𝛂𝛊 𝛔𝛕𝛈𝛎 𝚱𝛂𝛉𝛐𝛌𝛊𝛋ή 𝚬𝛋𝛋𝛌𝛈𝛔ί𝛂».
Ομιλητές είναι ο π. Αμφιλόχιος Μήλτος ( Βόλος), ο οποίος θα μιλήσει στα ελληνικά, και ο π. Michel Fédou (Παρίσι), ο οποίος θα μιλήσει στα αγγλικά. Τη συζήτηση συντονίζει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης.
𝜮𝝌𝜺𝝉𝜾𝜿ό 𝒍𝒊𝒏𝒌 𝜽𝜶 𝝈𝜶ς 𝝈𝝉𝜶𝝀𝜺ί 𝝅𝝆𝝄𝝈𝜺𝝌ώς
𝚪𝛊𝛂𝛕ί 𝛂𝛖𝛕ό 𝛕𝛐 𝛉έ𝛍𝛂;

Η παράδοση της Εκκλησίας έδωσε μεγάλη σημασία στις τοπικές και στις οικουμενικές συνόδους. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ειδικά της δεύτερης χιλιετίας, υπήρξαν αποκλίσεις μεταξύ Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας όσον αφορά στη συγκρότηση και στη θέση των συνόδων στη ζωή της Εκκλησίας. Η Καθολική Εκκλησία τόνισε βαθμιαία τον ρόλο του «πρώτου», κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία τόνισε περισσότερο τη συνοδικότητα ως ουσιαστικό στοιχείο της ζωής της Εκκλησίας.
Εδώ και μερικές δεκαετίες όμως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες διαλόγου και προσέγγισης, και το θέμα των σχέσεων μεταξύ πρωτείου και συνοδικότητας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο κέντρο των συζητήσεων της Επιτροπής του επίσημου διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών.
Η συνοδικότητα κατανοείται με τον ίδιο τρόπο από τους Καθολικούς και τους Ορθοδόξους; Πώς εφαρμόζεται πρακτικά η συνοδικότητα της Εκκλησίας; Ποιες δυσκολίες παρουσιάζονται τις τελευταίες δεκαετίες; Ποια πρόοδος σημειώθηκε; Ποιους καρπούς μπορούμε να περιμένουμε από τον διάλογο Καθολικών και Ορθοδόξων; Είναι ορισμένα από τα θέματα που θα συζητηθούν.
*Για τη συμμετοχή σας στη διαδικτυακή συνάντηση, στείλτε μας μήνυμα αναγράφοντας τη διεύθυνση μέιλ σας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.