Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΗΝ ΊΜΒΡΟ

                    

Ολοκληρώθηκε η λειτουργία του Εσπερινού στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι της Ίμβρου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, και του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου.

Η λειτουργία έλαβε χώρα στο νησί της Ίμβρου, τόπο καταγωγής του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος το επισκέπτεται για να γιορτάσει τα 60 χρόνια ιερωσύνης του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας μετά το πέρας του εσπερινού, παρουσίασε τους ιεράρχες που βρισκόταν στο ναό.

Αναφέρθηκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, “στενό συνεργάτη” του όπως δήλωσε, ο οποίος στήριξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη όχι μόνο στην Αγία και Ιερά Σύνοδο της Κρήτης το 2016, αλλά και με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως άλλωστε και οι Αρχιεπίσκοποι Ελλάδος Ιερώνυμος και Κύπρου Χρυσόστομος, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, παρουσιάζοντας τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, έκανε λόγο για έναν “νέο προκαθήμενο Ορθόδοξης Εκκλησίας”, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος (ο Οικουμενικός Πατριάρχης) ανταποκρίθηκε στο αίτημα των εκατομμυρίων Ορθοδόξων της χώρας, για την χορήγηση του Αυτοκεφάλου. Αναφορά έκανε ακόμη και στην επικείμενη επίσκεψή του στο Κίεβο, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Παρόντες ως εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου, ήταν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και ο Μητροπολίτης Κιτίου, ενώ παρών ήταν και ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, με τη σύζυγό του.

Νωρίτερα, είχε τελεστεί δοξολογία επί τη αφίξει του Μητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου, στο νησί της Ίμβρου.

Ο Μητροπολίτης Κιέβου μετά το πέρας της δοξολογίας, απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Ίμβρου Κύριλλο, τόνισε πως “με πολλή χαρά είμαι από σήμερα μαζί σας εδώ, για να συμμετέχω στη χαρά του Πρώτου μεταξύ των Προκαθήμενων, ο οποίος γιορτάζει 60 χρονιά ιερωσύνης εδώ στο όμορφο νησί της Ίμβρου. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την αγάπη”.

Στις 13 Αυγούστου το πρωί ο Μητροπολίτης Επιφάνιος θα λάβει μέρος στην πανηγυρική λειτουργία με την αφορμή της επετείου, όπου θα συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο και ιεράρχες – εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κύπρου.

orthodoxtimes.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.