Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

ΕΙΣ ΠΟΛΛΑ........... ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ ΔΕΣΠΟΤΑ

Μάχη με όλα τα μέσα δίνει η Ρωσία για να επηρεάσει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε να μην ακολουθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος στη θέση που έχουν λάβει για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Διασταυρωμένες πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ακόμα και πολιτικοί αρχηγοί κυπριακών κομμάτων δέχθηκαν τηλεφωνήματα από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ώστε να ασκήσουν την όποια επιρροή τους στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’. Ωστόσο, η προσπάθεια επηρεασμού του Αρχιεπισκόπου φαίνεται πως έπεσε στο κενό, ενώ δεν βλέπει με καλό μάτι και τοποθετήσεις που έγιναν υπέρ της Μόσχας από κάποιους Κύπριους μητροπολίτες.

Τηλεφωνική εξομολόγηση
Έγκυρες πηγές ανέφεραν στον «Π» ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, όταν πια η κρίση μεταξύ Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας πήρε διαστάσεις σχίσματος για την υπόθεση της Εκκλησίας της Ουκρανίας, έγιναν παρεμβάσεις σε ηγέτες κομμάτων για να βοηθήσουν στην «ενότητα» της Ορθοδοξίας. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν από τον ίδιο τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος, όπως προκύπτει από διασταυρωμένες πληροφορίες, τηλεφώνησε σε πολιτικούς αρχηγούς και ζήτησε να μιλήσει μαζί τους μέσω μεταφραστή. Κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες παρουσίασε τις θέσεις του για το θέμα της Ουκρανίας και ζήτησε όπως προσεγγίσουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για να τον πείσουν να μην ακολουθήσει το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και την Εκκλησία της Ελλάδος, που σύμφωνα με τη Ρωσική Εκκλησία έχουν υποκύψει σε πολιτικές πιέσεις για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα των ΗΠΑ!
Ούτε να ακούσει
Σε μία τουλάχιστον περίπτωση η οποία είναι γνωστή στον «Π», πολιτικός αρχηγός επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και του μετέφερε τις παραινέσεις του Πατριάρχη Μόσχας. Ενδεχομένως το ίδιο να έπραξαν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να το διασταυρώσουμε. Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να απέρριψε αυτές της παρεμβάσεις και να ζήτησε να μην ενοχληθεί ξανά για αυτό το ζήτημα και με αυτό τον τρόπο. Κατέστησε σαφές ότι η απόφαση για την Εκκλησία της Ουκρανίας θα ληφθεί από την Ιερά Σύνοδο ως Σώμα και δεν αποτελεί θέμα που χειρίζεται ο ίδιος προσωπικώς. Τα συμβάντα αυτά, όπως πληροφορείται ο «Π», έχουν έρθει σε γνώση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος γνωρίζει λεπτομερώς τις πτυχές του «πολέμου» που γίνεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Κύπρου. Να υπενθυμίσουμε ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει αποφασίσει να τηρήσει ουδετερότητα, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου καταδίκασε την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει τη μνημόνευση των επισκόπων που αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας την αντίδραση του Πατριάρχη Κύριλλου απαράδεκτη.
Δόθηκε στίγμα
Παρά την επίσημη ουδετερότητα της Εκκλησίας της Κύπρου, η Μόσχα ανησύχησε από τη συμμετοχή του μητροπολίτη Κωσνταντίας και Αμμοχώστου Βασιλείου στο συλλείτουργο για την θρονική εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 30 Νοεμβρίου στο Φανάρι. Στη λειτουργία συμμετείχε ο μητροπολίτης Τσερνίγιβ και Νίζνας Ευστράτιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και μνημονεύθηκε ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος. Η μητροπολίτης Βασίλειος πήγε στο Φανάρι ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε γνώση και με την άδεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου. Λίγο πριν, οι μητροπολίτες Κύκκου, Λεμεσού και Μόρφου, με δηλώσεις τους σε διαφορετικές περιπτώσεις άφησαν σαφώς να νοηθεί πως υποστηρίζουν τις απόψεις της Μόσχας. Την ίδια θέση, αν και δεν υπήρξε δημόσια τοποθέτηση, φαίνεται να έχει και ο μητροπολίτης Λεμεσού, ο οποίος διατηρεί στενές, έως παρεξηγήσιμες σχέσεις με τη Ρωσική Εκκλησία.

Διαδικτυακή επέλαση
Εκκλησιαστικές πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σημειώνουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η προσπάθεια αποδόμησης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μέσα από δημοσιεύματα ελληνικών εκκλησιαστικών διαδικτυακών ιστοτόπων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια και χρηματοδοτούνται από πηγές που πρόσκεινται στη Ρωσική Εκκλησία. Τα δημοσιεύματα αυτά επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως όργανο των Τούρκων και συνεπώς επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα, αλλά και ως σχισματικό. Βασικός στόχος είναι η εμφάνιση του Πατριαρχείου Μόσχας ως θεματοφύλακα της Ορθοδοξίας. Στην προσπάθεια αυτή επιστρατεύονται κάθε λογής fakenews που δημιουργούν σύγχυση και παραπλανητική εικόνα για τα γεγονότα.