Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Η πανδημία, οι νέοι, η κατάσταση στο εσωτερικό των Ορθοδόξων Εκκλησιών, το «αγκάθι» της Ουκρανίας, οι σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας και τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται το 2021 από την ημέρα ανάρρησής του στον θρόνο του Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικού Πατριάρχη αποτελούν τα βασικά θέματα της συνέντευξης-σταθμός με ιστορικές προεκτάσεις που παραχωρεί στο «Βήμα της Κυριακής» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

Σε μια σπάνια κατάθεση ψυχής και «εγκαταλείποντας» για πρώτη φορά την αρχαΐζουσα, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας χαρακτηρίζει απαράδεκτη έναντι των θυμάτων και του πόνου την αμφισβήτηση της COVID-19 και προκλητική τη στάση κληρικών κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη «όποιος δεν αγαπά τον άνθρωπο δεν μπορεί να αγαπήσει τον Θεό».

Δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αυτοθυσία των γιατρών και των νοσηλευτών, δημοσιοποιεί την απόφασή του να εμβολιαστεί και καλεί τους νέους να μη φοβούνται.

Στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό της Ορθοδοξίας υπογραμμίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο “ότι στην ορθοδοξία δεν υπάρχει σχίσμα”. “Δεν μπορώ”, είναι το μήνυμα του προς τους πατριάρχες και τους αρχιεπισκόπους των εκκλησιών και ιδιαίτερα στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο “να αφήσω να αλλοιώνεται η ορθόδοξη εκκλησιολογία στον βωμό ταπεινών κινήτρων. Δεν έχω το δικαίωμα να κάνω ούτε βήμα πίσω. “Πιο κοφτερός από κάθε μαχαίρι” ο λόγος της αλήθειας. Την μαρτυρεί ιστορία, οι πηγές τα έγγραφα, τα γεγονότα. Τη αλλοιώνουν χρήματα, εκφοβισμοί, προπαγάνδα και όνειρα θερινής νυκτός…”

Χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί παπισμού που του αποδίδονται ως ανυπόστατες διερωτάται: “Παπισμός είναι να επωμίζομαι τις ευθύνες της διακονίας μου;” Καθιστά σαφές ότι ο πραγματικός στόχος πίσω από τις επιθέσεις για τον τρόπο παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία είναι “να αφαιρεθούν αυτές οι μοναδικές ευθύνες του θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως και να περιέλθουν σε άλλα χέρια. “Δεν μπορώ να απεμπολήσω τις ευθύνες που μου κληροδότησαν οι προκάτοχοί μου” τονίζει.

Ακόμη μιλάει για εκείνους που “ερωτοτροπούν με την ομοσπονδιοποίηση της ορθοδοξίας κατά τα προς τα δικά πρότυπα”. Και φωτογραφίζοντας τον προκαθήμενο της εκκλησίας της Μόσχας του θέτει ένα σαφές ερώτημα: “Ποιος, λοιπόν, συμπεριφέρεται ως “Πάπας της Ορθοδοξίας”; Εκείνος που μένει πιστός την παράδοση της Ή εκείνος που διεκδικεί για τον εαυτό του την θέση που ουδέποτε είχε και δεν πρόκειται να αποκτήσει;”

Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο ο πατριάρχης απάντησε “ασφαλώς και θα κάνω το εμβόλιο”, “Άλλωστε, θεωρώ ότι αυτό επιβάλλεται και από την ηλικία μου. Κοντεύω τα 81, οπότε ανήκω στις ηλικιακές ομάδες που πρέπει να εμβολιαστούμε. Δεν είναι όμως μόνο θέμα ανάγκης ή επιλογής, αλλά και ευθύνης προς τον συνάνθρωπο. Γι’ αυτό ελπίζω σύντομα να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού ώστε να παύσει η διασπορά του φονικού ιού. Βέβαια μέχρι τότε οφείλουμε όλοι να τηρούμε με ακρίβεια τα προστατευτικά μέτρα για να μην θρηνήσουμε περισσότερα θύματα”, σημείωσε.

Όσον αφορά τους κινδύνους μετάδοσης κατά την θεία λειτουργία του ιού ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η εκκλησία μας δεν βρίσκεται πρώτη φορά στην ιστορία της αντιμέτωπη με μία πανδημία και τις ανασφάλειες που αυτή προκαλεί. “Στην αρχή της υγειονομικής κρίσης απευθύναμε επιστολή προς αδελφούς Ορθοδόξους προκαθημένους για να πληροφορηθούμε και τις δικές του σκέψεις γύρω από το ζήτημα. Οι θέσεις του συνέπεσαν με αυτές του οικουμενικού πατριαρχείου”.

“Είναι απαράδεκτο ενώπιον τόσο θυμάτων και τόσου πόνου να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αρνούνται την πραγματικότητα της πανδημίας. Ακόμη προκλητικότερο είναι όταν τέτοιες απόψεις διατυπώνονται από χριστιανούς, συχνά από κληρικούς, οι οποίοι αυτοανακηρύσσονται υπερασπιστές ενός δικού του θεού” τονίζει ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Πατριάρχης είναι κατηγορηματικός για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας: “Σχίσμα στην Ορθοδοξία ΔΕΝ υπάρχει. …Δεν έχω δικαίωμα να κάνω ούτε βήμα πίσω”.

Εκτιμά πως η στάση της Ρωσικής Εκκλησίας είναι μια “διαφορετική θεώρηση” και η διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι μια “λανθασμένη ενέργεια”.

Τέλος, ο Πατριάρχης αναφέρεται στην επέτειο των 30 χρόνων της Πατριαρχίας του κλείνοντας με την ευχή “Ελπίζω να μας αξιώσει ο Θεός να ζήσουμε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει αδίκως κλειστή από το 1971”.

 orthodoxtimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.