Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΡΟΝΗΣΟΥ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΙ ΟΤΙ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΜΟΝΑΧΑ ΤΗ ΖΩΗ, ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ"

 


 Ιερά Μητρόπολη Πέτρας & Χερρονήσου

Την Κυριακή 28 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Χαρακίτη Κριτσάς.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το ευσεβές εκκλησίασμα, ομιλώντας περί της Εορτής του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και της θεολογικής διδασκαλίας του, που η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει την Β΄ Κυριακή των Νηστειών: «Με την Εορτή αυτή η Εκκλησία επεκτείνει τον εορτασμό του γεγονότος της αναστήλωσης των εικόνων της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αλλά και του σπουδαίου γεγονότος της διατυπώσεως της διδασκαλίας και των δογμάτων της Εκκλησίας από τις Επτά Οικουμενικές Συνόδους. Η Εκκλησία προβαίνει ξανά στην ανάμνηση των δύο αυτών γεγονότων με την Εορτή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όχι τυχαία, αφού συνόψισε τη διδασκαλία της Εκκλησίας, την διετύπωσε με απλά λόγια για την κατανόησή της από τους ανθρώπους.

Ο Άγιος Γρηγόριος έζησε τον 14ο αιώνα, σε μια εποχή ιδιαίτερα ταραγμένη από την εμφάνιση της αιρέσεως του ορθολογισμού από τον Βαρλαάμ, ο οποίος προσπαθούσε να εξηγήσει τον Θεό μόνο με τη λογική, απορρίπτοντας το βίωμα της Εκκλησίας. Τότε ο Άγιος Γρηγόριος εξήγησε στον Βαρλαάμ ότι ο Θεός είναι μυστήριο και αποκαλύπτεται, είναι ουσία που εμείς οι φθαρτοί και πεπερασμένοι άνθρωποι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Ο Θεός γνωρίζεται μόνο διά των ενεργειών Του, συνέχισε. Είναι ακριβώς σαν τον ήλιο, του οποίου η φωτεινότητα είναι τόσο μεγάλη όταν μεσουρανεί που δεν μας επιτρέπει να τον κοιτάξουμε κατάματα, μπορούμε όμως να αντιληφθούμε τις ενέργειές του, το φως της ημέρας και τη ζεστασιά που μας προσφέρει».

Κατακλείοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης εξήγησε για ποιο λόγο η διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά είναι διαχρονική και επίκαιρη ακόμη και στη σημερινή εποχή: «Οι σύγχρονοι άνθρωποι προσπαθούν και πάλι με τη λογική να αναλύσουν τα πράγματα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό και διαρκώς ακούμε, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας, ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει μικρόβια, μεταδίδει ασθένειες. Η εμπειρία της Εκκλησίας όμως, αγαπητοί μου αδελφοί, και όλοι όσοι βρίσκονται κοντά στην Εκκλησία γνωρίζουν καλά ότι ο Χριστός είναι Εκείνος που βρίσκεται εντός του Αγίου Ποτηρίου και αυτό που μεταλαμβάνουμε είναι το Σώμα και το Αίμα Του.

Είμαστε πεπεισμένοι λοιπόν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει μονάχα τη ζωή, την χάρη και την ευλογία του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων όχι επειδή αυτό είναι έθιμο και πρέπει να το τηρήσουμε, αλλά επειδή επιθυμούμε να είμαστε διαρκώς ενωμένοι με τον Χριστό. Μονάχα έτσι η ψυχή μας καθαρίζεται από τα πάθη, τα μίση και τις κακίες γιατί μονάχα έτσι θα γίνει κατάλληλη για να φωτιστεί και να δεχτεί τα μηνύματα του Ευαγγελίου και τη διδασκαλία της Εκκλησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.