Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΟΥ CCEE ΚΑΙ CEC ΣΤΗΝ ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ


Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE) και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC) κάνουν έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία Σε δελτίο τύπου από τις Βρυξέλλες στις 22 Μαρτίου 2022 που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του CEC, τα μέλη της Μικτής Επιτροπής του CCEE και CEC που συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας στις 21/3/2022, καλούν τους ηγέτες των κρατών και της διεθνούς κοινότητας να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να τερματιστεί ο τωρινός πόλεμος που καταστρέφει ζωές και προκαλεί ανείπωτα δεινά. 

Στην κοινή δήλωσή τους που εκδόθηκε στην Μπρατισλάβα, αναφέρουν ότι θρησκεία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να δικαιολογήσει αυτόν τον πόλεμο. Όλες οι θρησκείες, και εμείς ως Χριστιανοί, είμαστε ενωμένοι στην καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας, των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά του λαού της Ουκρανίας και της βλασφημίας που είναι η κατάχρηση της θρησκείας σε αυτό το πλαίσιο. Ο Ιησούς ποτέ δεν προώθησε τη βία ή τη μισαλλοδοξία. Η ταπεινοφροσύνη Του και η συμπόνια Του για εκείνους που υποφέρουν ήταν στο επίκεντρο της διακονίας Του: Όταν είδε τα πλήθη, αισθάνθηκε συμπόνια για αυτούς επειδή ήταν αποκαμωμένοι και εγκαταλελειμμένοι (Ματθ. 9:36)».

 Τα μέλη της Μικτής Επιτροπής παροτρύνουν τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές να συμμετάσχουν σε αληθινό διάλογο και να προωθήσουν την εγκαθίδρυση μίας διαρκούς ειρήνης. Ευχαριστούν θερμά τις Εκκλησίες και τις ΜΚΟ για το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε από αυτές για το καλωσόρισμα και την υποδοχή των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις οικίες τους για να διαφύγουν τον πόλεμο, καθώς και τις τοπικές και κρατικές Αρχές στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες αλλά και στις άλλες χώρες για τα μέτρα στήριξης του ουκρανικού πληθυσμού μέσα και έξω από την Ουκρανία. Αναγνωρίζουν επίσης τις φωνές του ρωσικού λαού που θαρραλέα διαμαρτύρονται κατά της εισβολής και συντάσσονται αλληλέγγυα με αυτούς στον αγώνα τους. 

 Στις εργασίες της Μικτής Επιτροπής συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Πανοσιολογιώτατος π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Ο π. Ιγνάτιος έκανε γραπτή παρέμβαση για θέματα επικαιροποίησης της Οικουμενικής Χάρτας (Charta Oecumenica) υπό ορθόδοξη και ελληνική προοπτική, που ήταν και το άλλο ζήτημα της ημερήσιας ατζέντας της συνάντησης των μελών της CEC & CCEE στην Μπρατισλάβα. Δείτε την ελληνική μετάφραση ολόκληρου του κειμένου της Κοινής Δήλωσης εδώ καθώς και σχετικό φωτογραφικό υλικό από τη συνάντηση στην Μπρατισλάβα

 Φωτογραφικό υλικό





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.