Παρασκευή 3 Μαρτίου 2023

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΣΑΣ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

 

Εκκλησία Κύπρου

Η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι πάντα στο πλευρό σας, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εκφράζοντας τη συγκίνησή του, που βρίσκεται για πρώτη φορά στο Φανάρι με την ιδιότητά του ως Αρχιεπίσκοπος. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πλευρά του δήλωσε πως η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια της συμπόρευσης των δύο Εκκλησιών.

Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε ότι «η επάξια εκλογή σας είναι θείον δώρο, όχι μόνο για την Εκκλησία της Κύπρου, αλλά και για την Ορθοδοξία ολόκληρη. Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η εκλογή σας αποτελεί εγγύηση για τη συνέχεια της ευλογημένης συμπόρευσης των εκκλησιών μας στα διορθόδοξα και τα διαχριστιανικά θέματα». 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον συγκλονισμό του για τους σεισμούς στην Τουρκία αλλά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα, αναφερόμενος και στα δύο θύματα από την Κύπρο. «Όλα αυτά επισκίασαν τη χαρά μας και εντείνουν τις προσευχές μας για τα θύματα αυτών των συμφορών», ανέφερε.

Για τους σεισμούς στην Τουρκία ανέφερε ότι επικοινώνησε από την πρώτη στιγμή με τον Μητροπολίτη Αντιοχείας, ενώ πρόσθεσε ότι ο έρανος στις επαρχίες του Θρόνου συνεχίζεται. Όπως είπε, αργότερα θα μεταβεί και ίδιος επί τόπου για να παρηγορήσει τους επιζώντες και να μεταφέρει τη στοργή της Μητρός Εκκλησίας. 

Αναφερόμενος στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β, ο Πατριάρχης είπε ότι «ήταν ανάγκη ψυχική και επιθυμία μου να έρθω στην κηδεία του. Και αξιώθηκα εξ αφορμής της κηδείας να επισκεφθώ για πρώτη φορά έστω και για λίγες ώρες την αδελφή Εκκλησία της Κύπρου», ενώ σημείωσε για τον μ. Αρχιεπίσκοπο ότι «πάντοτε ακολουθούσε τη γραμμή του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Από την πλευρά του, στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε «όσες φορές και να περάσουμε την πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του πνευματικού κέντρου της Ορθοδοξίας, νιώθουμε εθνική και θρησκευτική συγκίνηση. Είναι η πρώτη μου επίσκεψη με την ιδιότητά μου αυτή και είναι βαθύτατη η συγκίνηση μου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ακόμη ότι, «μας συγκίνησε η ολιγόωρη επίσκεψή σας στην Κύπρο».

Για τον προκάτοχό του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος είπε ότι «δεν έκρυβε την αγάπη του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη μετέδωσε και σε μας».

Επίσης, σημείωσε ότι «ερχόμαστε σήμερα εδώ για να δείξουμε κι εμείς την τιμή που οφείλουμε στο πρόσωπό σας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ανέφερε ότι και στην Κύπρο έγινε έρανος για τον σεισμό στην Τουρκία, μέρος του οποίου έφερε στο Φανάρι. «Η εκκλησία της Κύπρου θα είναι πάντα στο πλευρό σας», είπε, τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.