Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

 

Ιερά Αρχιεπισκοπη Αθηνών

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Συνάντηση με τον Προκαθήμενο του Αρμενικού Πατριαρχείου του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας, Καθολικό κ. Αράμ Α' είχε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Ο Προκαθήμενος του Αρμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις και στην άριστη συνεργασία μεταξύ των Εκκλησιών και των λαών ιδίως σε ό,τι αφορά στις κοινές αξίες και στα θέματα γενοκτονίας. Μίλησε, ακόμη, για την Αρμενική κοινότητα στην Ελλάδα, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τεμπη.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον κ. Αράμ και μίλησε για τους στενούς δεσμούς με την Αρμενία από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα κάνοντας λόγο για καλή επικοινωνία. Αναφέρθηκε στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες το απόγευμα στην Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως με ιστορικά κειμήλια που έφεραν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, τα οποία, όπως υπογράμμισε, αποτελούν μια μαρτυρία των χριστιανών πως ό,τι είχαν το άφησαν εκεί, αλλά πήραν μαζί τους τους καρπούς της πίστεως και ανέφερε ότι παρόμοιες καταστάσεις έχει βιώσει και ο λαός της Αρμενίας. «Όλα αυτά μας ενώνουν περισσότερο και μας σπρώχνουν η αδελφοσύνη μας να μεγαλώνει και να γιγαντώνεται» επεσήμανε ο Μακαριώτατος.

Παράλληλα, ο κ. Αράμ τόνισε ότι έχουν υπάρξει εξοντώσεις και γενοκτονίες και στους δύο λαούς υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε διαφυλάξει τις κοινές αξίες και παραδόσεις και μας έχουν φέρει πιο κοντά. Σήμερα στην Ευρώπη οι χριστιανικές αξίες υποχωρούν καθημερινά γι’ αυτό πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να διαφυλαχθεί η χριστιανική πίστη».

Παρόντες κατά την συνάντηση ήταν οι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο Αρχιγραμματέας της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης και ο συνεργάτης της Επιτροπής π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.