Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Η ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ




 Ιωάννης Λότσιος Δρ, verianet
Υπάρχει ένα ερώτημα που πλανάται στο διαδίκτυο και αναφέρεται στη χρήση της ιατρικής μάσκας σε ιερούς χώρους. Δημιούργησε διχασμό μεταξύ των πιστών για το αν είναι απλή μέθοδος υγειονομικής αντιμετώπισης του ιού ή αν αφορά στην ομολογιακή ή αντιομολογιακή θέση και στάση των πιστών. 

Αντιδράσεις υπήρξαν από όσους θεωρούν ότι η χρήση της μάσκας εντός των ιερών ναών υπονομεύει την πίστη και προσβάλει την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η Εκκλησία, είναι η διάκριση και εμπέδωση της διαφοράς των θέσεων αυτών μέσα από την διδασκαλία της απέναντι σε αυτό το νέο δεδομένο.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα απαραίτητο υγειονομικό μέτρο και όχι μια ενέργεια εναντίον της πίστης και της ίδιας της Εκκλησίας. Αυτό είναι το βασικό σημείο που πρέπει να κατανοηθεί, έναντι εκείνων που έχουν ανεύθυνες θέσεις. Η Εκκλησία σε καιρό πανδημίας είναι υπεύθυνη εντός των ιερών χώρων της να προστατεύσει τους πιστούς από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα. Η σύνδεση της χρήσης της μάσκας με την «Κατ’ Εικόνα» δημιουργία του ανθρώπου, ως φθορά ή προσβολή της εικόνας του Θεού που είναι ο άνθρωπος, είναι θεολογικά άστοχη. Αντίθετα θα πρέπει να μας δημιουργήσει ερωτήματα στο κατά πόσο σεβόμαστε τους άλλους ως Εικόνες του Θεού μέσα στην Εκκλησία, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε, αν δεν την φοράμε.
Οι αντιμαχόμενες θεολογικές τάσεις υποστηρίζουν και ταυτίζουν την μάσκα με το προσωπείο και περισσότερο με την βεβήλωση των ιερών ναών ή την προσβολή τους, ή ακόμα και την ομολογιακή επίδειξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ιεροί Ναοί είναι θυσιαστήρια που «έπηξε Κύριος και ούκ άνθρωπος» και αποτελούν σημείο ορατό της παρουσίας της χάριτος του Θεού, το οποίο δεν μολύνεται από την αμαρτωλότητα των μελών του ενός Σώματος της Εκκλησίας. Η θεωρουμένη ως προσβολή χρήση της μάσκας συγχέει την αμαρτωλότητα ή αγιότητα, των μελών με αυτή της Εκκλησίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι άλλο είναι η υγειονομική προστασία και προφύλαξη της δημόσιας υγείας, γιατί η λατρεία της Εκκλησίας είναι δημόσια και άλλο είναι οι λανθασμένες θεωρίες, απόψεις και θέσεις με τις οποίες κάποιοι προσπαθούν να εξαιρέσουν τον χώρο της Εκκλησίας από την χρήση της μάσκας.
Με απλά λόγια η χρήση της μάσκας είναι υγειονομικό μέτρο προφύλαξης και ένδειξη αγάπης για τους αδελφούς και όχι προσπάθεια προσβολής της Εκκλησίας.