Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Кирило Говорун: «Відбулася олігархізація церкви – олігархи розібрали собі юрисдикції»


«Тоді були партія і КДБ. Церква була розділена між двома центрами-конкурентами. Були ієрархи, які “працювали” з КДБ, і ті, хто “працював” з партією», – говорить відомий учений, професор Університету Лойола-Мерімаунт (Лос-Анджелес), у минулому науковий співробітник Єльського і Колумбійського університетів, архімандрит Кирило Говорун, описуючи церковне життя кінця 80-х – початку 90-х.

Саме його – чи не найбільш знаного у світі українського богослова сучасності – ми запросили до розмови про тридцять років нашої Незалежності – церковної і світської. Розмова, що – передбачувано – відбулася в рамках спецпроєкту LB.ua «Уроки Незалежності». Перше велике інтерв’ю – з Леонідом Кравчуком – ви можете прочитати тут. І ми недарма обрали саме такий порядок публікацій.

«Серед радянських народів, навіть якщо брати до уваги мусульман, українці завжди були найбільш релігійними», – констатує отець Кирило.

Відтак церковний фактор добряче позначився на всіх нас.

Як Філарет не очолив РПЦ, натомість заснувавши КП; яку роль відігравали секти на кшталт Білого братства в буремні 90-ті; як греко-католики виходили з підпілля; чому ми не здобули автокефалію ще 2008-го; як постала ПЦУ та якою є подальша доля МП в Україні.

Про все це читайте в розлогій і надзвичайно глибокій нашій розмові з отцем Кирилом.

continue: Кирило Говорун: «Відбулася олігархізація церкви – олігархи розібрали собі юрисдикції»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.