Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΙΣΠΗΔΗΣΗ" ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ (Video)

 

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εν Συνόδω καταδίκασε σήμερα την «αντικανονική και αντιεκκλησιαστική εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσίας» - όπως τη χαρακτήρισε - αναφορικά με την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει Εξαρχίες στην Αφρική. 
 

Η Αλεξάνδρεια κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα ότι με τις κινήσεις της προχωρά στη δημιουργία «καινοφανών εκκλησιαστικών μορφωμάτων εν Αφρική».
 
Μέσα από την επίσημη ανακοίνωση που ανέγνωσε το μεσημέρι, με τη λήξη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, από την έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ο Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, παρουσία του Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτου και του Μητροπολίτη Καμπάλας (Ουγκάντα) κ. Ιερωνύμου, και σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας υπό την προεδρία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας κατηγορεί το Πατριαρχείο Ρωσίας για «αήθη εισβολή» που εφάρμοσε «αιφνιδιαστικά», μέσα από την οποία, η Μόσχα επιχειρεί «εξαγορά ιθαγενών Κληρικών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας». 
 
Μάλιστα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υποστηρίζει στο επίσημο ανακοινωθέν του ότι σε δηλώσεις επί του θέματος αυτού όπου τάσσονται υπέρ της ρωσικής πλευράς έχουν προβεί κληρικοί που είτε έχουν αυτοαπομακρυνθεί, είτε τους έχει επιβληθεί επιτίμιο είτε είναι αγνώστου προελεύσεως προερχόμενοι, που αυτοχαρακτηρίζονται μεν ως Ορθόδοξοι αλλά ουδέποτε ανήκαν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. 
 
Στην ίδια ανακοίνωση, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει σε έντονο ύφος ότι οι κινήσεις εισπήδησης της Ρωσικής Εκκλησίας στην αφρικανική ήπειρο και αυτή «η προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας» εκπορεύονται από «λόγους εμπαθείς και μεμολυσμένους εκ του καταδικασθέντος «ιού του εθνοφυλετισμού» που καταδίκασε η Σύνοδος του 1872

.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κάτσικας Ν.ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.