Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Предстоятель ухвалив рішення створити «Митрополичий Фонд Православної Церкви України»




Предстоятель ухвалив рішення створити «Митрополичий Фонд Православної Церкви України»


11 Жовтня 2019
Щоби скоординувати і систематизувати співпрацю з меценатами, а також втілюючи в життя бачення нашої Церкви, як відкритої, Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній  ухвалив рішення створити Благодійний Фонд – «Митрополичий Фонд Православної Церкви України». Він працюватиме за кращими світовими зразками та міжнародними стандартами.
А тому одним з обов’язкових принципів його діяльності буде відповідальність перед благодійниками і вірянами: щорічно Фонд звітуватиме про свою роботу та проходитиме перевірку однією з топ-10 аудиторських компаній світу.
Які напрямки охоплюватиме діяльність фонду?
По-перше, це презентація ПЦУ в світі та зміцнення взаємодії з Церквами-Сестрами. Довгий час Українська Церква була в ізоляції, про нас говорили замість нас і без нас. І, на жаль, закордоном наш «образ» зазвичай презентувала церковній спільноті Російська Церква, спотворюючи факти та реалії задля власної вигоди і панування над нашим народом. Сьогодні Православна Церква України – повноправна частина вселенського православ’я, а значить, нарешті може самостійно і голосно говорити про себе: брати участь у міжцерковних ініціативах і проектах, бути серед їхніх організаторів та запрошувати до участі у них представників інших Помісних Церков. Це сприятиме утвердженню нашої єдності та добрих міжправославних і міжконфесійних відносин.
По-друге, це започаткування освітніх проектів для священнослужителів. Зокрема, організація навчання за кордоном, грантова діяльність, організація обміну викладачами та студентами з провідними духовними навчальними закладами світу, створення новітніх освітніх платформ. Пам’ятаємо, що імперська та радянська епохи залишили великий слід в історії нашої Церкви та в свідомості цілих поколінь священнослужителів. Тому зараз необхідно звернутися до кращих зразків, але при цьому не втратити зв’язку з сьогоденням. Перед сучасним православ’ям сьогодні багато викликів, і відповідь на них має бути гідною.
Останні дослідження показали, що багато наших співвітчизників на Сході та Півдні України (32,5% та 39,8% відповідно) підтримують Православну Церкву України і хочуть молитися в її храмах. А отже, одне із завдань Фонду – допомогти цим вірянам реалізувати їхнє право на свободу віросповідання як фундаментальне та загальновизнане усім цивілізованим світом.
«Вірю, що діяльність «Митрополичого Фонду Православної Церкви України» стане рушійною силою для відчутних змін і зрушень в сучасній Україні, сприятиме втіленню в життя багатьох гарних задумів. Тож, кожен меценат, хто виявить добру волю допомогти Церкві й українській громаді, зможе це зробити офіційно та відкрито, обравши для себе близький чи бажаний напрямок або конкретний проект співпраці», – зазначив Предстоятель з приводу створення фонду.
«Всі ми тимчасові в цьому світі, але є речі, що житимуть довше за нас. Це – наші справи на благо людей. Благодійність має бути притаманна всім християнам, це ознака праведності, вияв віри в ділах, адже Бог, за образом Якого ми створені, – Добро і Джерело добра, тому ми теж покликані виявляти добро у цьому світі. Для людей допомагати іншим – так само природно, як жити, дихати, працювати, творити. Тож, творімо добро разом: на благо людям і на славу Божу!», – підсумував Його Блаженство.

Прес-служба Київської Митрополії
Української Православної Церкви (ПЦУ)