Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Предстоятель відкрив ΙX Міжнародну наукову конференцію «Православ’я в Україні»




Предстоятель відкрив ΙX Міжнародну наукову конференцію «Православ’я в Україні»
20 Листопада 2019

Στις 20 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου το IX Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ορθοδοξία στην Ουκρανία», αφιερωμένο στην 1050η επέτειο της ανάπαυσης του Αγίας Ισαποστόλου Όλγας, της Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας-Ουκρανίας και της 30ης επετείου της αναβίωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας
20 листопада 2019 року в Київській православній богословській академії відбулася IX Міжнародна наукова конференція «Православ’я в Україні» присвячена 1050-річчю упокоєння святої рівноапостольної Ольги, великої княгині Руси-України та 30-річчю з часу відродження Київської православної богословської академії.

Співорганізатором наукового заходу виступили Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України та Національний заповідник «Софія Київська».
Під час реєстрації кожен з учасників зміг безкоштовно отримати збірник за матеріалами конференції (більше 700 сторінок) та програму, які були надруковані з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія.
Відкриваючи пленарне засідання Його Блаженство, зокрема, розповів про той шлях, який завдяки Божій допомозі пройшла наша Церква з цей рік.
«Нещодавно ми отримали визнання від братніх Елладської та Олександрійської Церков. Переконаний, що незабаром до них долучатимуться й інші Помісні Православні Церкви, адже канонічних, чи тим більше догматичних причин не визнавати нас – не існує», – сказав Його Блаженство.
«Наші співбрати з інших Церков, які ще можливо перебувають у певних сумнівах, відчувають значний тиск з боку нашого північного сусіда, адже там ведуть проти нас наполегливу, хоча і неправедну, боротьбу. Однак, Промисел Божий творить дивовижну річ – чим більшим є тиск на Церкви та опір правді, тим швидше відбувається визнання нашої автокефалії», – додав Предстоятель.
«Ми чуємо також неправдиві слова, нібито наша Церква адміністративно підпорядковується Константинопольському Патріархату. Проте сам факт надання нам Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію та визнання з боку Помісних Церков і внесення Православної Церкви України у Всеправославний диптих красномовно спростовує усі подібні маніпуляції», – підкреслив Митрополит Епіфаній.

З вітанням учасникам конференції від співорганізаторів виступили: ректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк, директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України Георгій Папакін, директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш, заступник генерального директора з наукової роботи Національного заповідника «Софія Київська» Вячеслав Корнієнко і проректор з наукової роботи КПБА протоієрей Віталій Клос.
У подальшому з доповідями на пленарному засіданні виступали: митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір та численні доповідачі.
У другій половині дня розпочалась робота в секціях, після якої відбулося підведення підсумків та урочисте закриття конференції.
Цього ж дня учасники конференції зможуть помолитися під час святкового вечірнього богослужіння в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі, а 21 листопада – за урочистим богослужінням на честь покровителя Золотоверхої обителі та міста Києва – Архістратига Божого Михаїла.