Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΓΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων: Η Εκκλησία ανοίγει την αγκαλιά της στους νεομετανάστες


Ο νέος Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής, ανοίγει τα χαρτιά του για το μελλοντικά του σχέδια, το ποίμνιό του, το Brexit, το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στη Γηραιά Αλβιώνα
Εξελέγη τον περασμένο Ιούνιο παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ως ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είναι δεύτερης γενιάς Ελληνοαμερικανός, με ρίζες από τον Κρόκο Κοζάνης και την Κάλυμνο, και διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό.
Ο νέος Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στη Μεγάλη Βρετανία σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύτηκε στο «Εθνος της Κυριακής, ανοίγει τα χαρτιά του για το μελλοντικά του σχέδια, το ποίμνιό του, το Brexit και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στη Γηραιά Αλβιώνα.
Τοποθετείται για πρώτη φορά για τη χορήγηση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Εκκλησία της Ρωσίας ακολουθεί μέχρι στιγμής το δρόμο της πόλωσης και της απομόνωσης», ωστόσο ελπίζει ότι «με την πάροδο του χρόνου θα καταλάβει ότι το συμφέρον του συνόλου της Εκκλησίας δεν είναι να ακολουθήσει μία διχαστική εκκλησιαστική πολιτική με τις υπόλοιπες Εκκλησίες».
Σεβασμιώτατε, αναλάβατε Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας σε μία χρονική στιγμή που λαμβάνουν χώρα έντονες ζυμώσεις και στο εσωτερικό της Γηραιάς Αλβιώνας αλλά και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, λόγω των μεταναστευτικών ροών, το ποίμνιο εμφανίζεται ενισχυμένο αριθμητικά.  Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Στη Μεγάλη Βρετανία διαμένουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο Ελληνορθόδοξοι αλλά και αρκετοί Ρουμάνοι, Σέρβοι, Βούλγαροι, ενώ πρόσφατα εντάχθηκαν κάτω από τη σκέπη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής οι κοινότητες της Δυτικής Εξαρχίας της ρωσικής παραδόσεως του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο προκάτοχός μου, μακαριστός κυρός Γρηγόριος, πραγματοποίησε θυρανοίξια σε αρκετούς ναούς, ίδρυσε σχολεία και κατηχητικά, χειροτόνησε ιερείς και διακόνους σε όλη την εκκλησιαστική επικράτεια. Αυτό το έργο θα πρέπει να το συνεχίσουμε και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής. Μετά την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μεγάλος αριθμός νεομεταναστών έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναζητά εργασία και χτυπά την πόρτα της Εκκλησίας όχι μόνο για να ζητήσει οικονομική βοήθεια, ερωτά για εργασία, για στέγη, μιλάει για νοσηλεία σε νοσοκομεία κ.λπ.
Σε όλο αυτόν τον κόσμο η Εκκλησία πρέπει να ανοίξει την αγκαλιά της, να τους θεωρήσει οικογένειά της, να τους προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια, γιατί σε αυτούς θα στηριχθούμε για να αναπτύξουμε την παροικία μας, να τη μεγαλώσουμε, να μεταλαμπαδεύσουμε τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας στα παιδιά και στα εγγόνια μας που θα συνεχίσουν να διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε επίπεδο Αρχιεπισκοπής θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, θα συνεχίσουμε το ήθος και τις παραδόσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θα ξεκινήσουν προγράμματα επιμόρφωσης του κλήρου και προγράμματα νεολαίας, για να θέσουμε τις βάσεις για το μέλλον μας.

dsc_0137.jpg
Κατάγεστε από τις ΗΠΑ και έχετε διατελέσει ιεράρχης -και όχι μόνο- σε νευραλγικές θέσεις. Το πλούσιο βιογραφικό σας και οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει πώς πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν, ώστε να αναδείξετε τις αρχές και τις διδαχές της Ορθοδοξίας σε μια χώρα όπου επικρατεί ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης αλλά και διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις;
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει έναν τρόπο σκέψης και δράσης που το αναφέρει και η λέξη, εργάζεται δηλαδή οικουμενικά για το παρόν και το μέλλον της τοπικής Εκκλησίας και όχι μόνο. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα, το οποίο το ζω τους λίγους αυτούς μήνες που διαμένω στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πραγματοποιώντας ποιμαντικές επισκέψεις στις διάφορες κοινότητες, διαπίστωσα ο ίδιος ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών έχουν παραχωρηθεί από την Αγγλικανική Εκκλησία κυρίως, για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών της Ελληνορθόξου Παροικίας. Αυτό φυσικά συμβαίνει και σε άλλες μητροπόλεις της Ευρώπης. Εάν δεν υπήρχε, λοιπόν, αυτή η συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και την επίσημη Εκκλησία της Αγγλίας πώς θα άνοιγαν εκκλησίες, σχολεία, κοιμητήρια και τόσες άλλες δραστηριότητες που γίνονται εβδομαδιαία; Συνεργασία λοιπόν χρειάζεται με όλες τις υπόλοιπες Εκκλησίες και τα δόγματα, στο πλαίσιο φυσικά των κανόνων που ορίζονται σαφώς από τις Οικουμενικές Συνόδους μας.

«Η Εκκλησία της Ρωσίας ακολουθεί μέχρι στιγμής τον δρόμο  της πόλωσης και  της απομόνωσης»

Με αφορμή το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας. Ποια είναι η άποψή σας για το συγκεκριμένο θέμα;
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη Αρχή η οποία βάσει των κανόνων της Εκκλησίας είναι αρμόδια για να εκχωρήσει την αυτοκεφαλία σε κάποια Εκκλησία, όταν οι γενικότερες ανάγκες του ποιμνίου το επιβάλλουν. Μην ξεχνάμε ότι και στην περίπτωση της Εκκλησίας της Ρωσίας το Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην αναγνώριση της αυτοκεφαλίας στα μέσα περίπου του 15ου αιώνα.
Πρόσφατα η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας και ακολούθησε το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό είναι ένας πολύ καλός οιωνός και είμαι σίγουρος ότι με την πάροδο του χρόνου και οι υπόλοιπες αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες θα κάνουν ακριβώς το ίδιο, θα προχωρήσουν δηλαδή στην αναγνώριση της νέας Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Ρωσίας ακολουθεί μέχρι στιγμής τον δρόμο της πόλωσης και της απομόνωσης, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου πιστεύω ότι θα καταλάβει πως το συμφέρον του συνόλου της Εκκλησίας δεν είναι να ακολουθήσει μια διχαστική εκκλησιαστική πολιτική με τις υπόλοιπες Εκκλησίες, αλλά ότι θα εργαστεί για το συμφέρον της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε διαμάχες και αψιμαχίες. Οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα της ενότητας και της συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.
Η Βρετανία συζητά με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πάψει να είναι μέλος της τελευταίας. Μπορείτε να μας μεταφέρετε το κλίμα που επικρατεί στη χώρα και ποιες είναι οι σκέψεις και οι ανησυχίες που διακατέχουν το ποίμνιό σας;
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα πρωτόγνωρο γεγονός που βιώνει η ευρωπαϊκή οικογένεια μετά την ίδρυσή της. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και η κυβέρνησή του βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και για το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις συνθήκες που θα διέπουν τις μελλοντικές τους σχέσεις.
Ως η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεργαζόμαστε με τις Αρχές έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την παραμονή και των κληρικών που υπηρετούν στην Ιερά μας Αρχιεπισκοπή αλλά και των ανθρώπων που βίωσαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και αλλαγές τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε, αλλά θα κληθούμε να τις αντιμετωπίσουμε όταν θα υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης.