Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΚΙΕΒΟΥ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΗΔΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ


Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η ανάπτυξη και άνθηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας μετά τη χορήγηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επιστροφή εκατομμυρίων Αδελφών μας Ουκρανών Ορθοδόξων από το σχίσμα στην κανονικότητα και στην ενότητα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Σχεδόν κάθε εβδομάδα ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ τελεί τα Εγκαίνια ενός νέου Ιερού Ναού που ανήγειρε η πίστη αυτού του πολύπαθου Λαού της Ουκρανίας και η αγάπη του για την Εκκλησία. Αυτήν την ευσέβεια, αυτόν τον ιερό πόθο επιβράβευσε ο Θεός και τους χάρισε, μετά από πολλούς αιώνες δοκιμασιών και υποδούλωσης, την ελευθερία και την ανεξαρτησία στη διαχείριση των εκκλησιαστικών τους πραγμάτων, όπως τη δικαιούται κάθε Ανεξάρτητος Λαός, κάθε Ανεξάρτητη και Ελεύθερη Χώρα.


Με πολλή συγκίνηση παρακολουθώ τις ποιμαντικές επισκέψεις του Μητροπολίτου Επιφανίου ανά την Ουκρανία. Σε ένα Λαό διψασμένο για αληθινή Ορθόδοξη ζωή, μακριά από σκοτεινές πολιτικές επιρροές και ελεύθερο από τον σατανικό ιμπεριαλισμό της Μόσχας, που απειλεί την ελευθερία και την ανεξαρτησία του και υπονομεύει το παρόν και το μέλλον του, όπως δυστυχώς πλήγωσε, σακάτεψε κυριολεκτικά, το παρελθόν του με σφαγές, με γενοκτονίες, με μύρια παθήματα που κανείς δεν μπορεί να λησμονήσει ή να συγχωρήσει στη Ρωσία αλλά και στη Ρωσική Εκκλησία που πάντοτε κάλυπτε και «ευλογούσε» αυτές τις θηριωδίες.

Και δεν είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς τι υπέστη ο Ουκρανικός Λαός από τους Μοσχοβίτες, όπως φυσικά και άλλοι λαοί που βρέθηκαν υπό την εξουσία τους κατόπιν κατάλυσης της ανεξαρτησίας τους. Αρκεί να δει το τι κάνουν σήμερα, αυτήν την ώρα ακόμη, οι βάρβαρες ορδές της Μοσχοβίας σε λαούς που υποτίθεται ότι «προστατεύουν»... Όπως, για παράδειγμα στη Συρία, όπου τα εγκλήματα πολέμου των Ρώσων υπερβαίνουν κάθε φαντασία. Σοκαριστικά βίντεο από τέτοιες θηριωδίες μπορεί κανείς να δει εδώ και εδώ.

Δόξα τω Θεώ λοιπόν που οι Αδελφοί μας της Ουκρανίας έλαβαν από τον Θεό και τη στοργική Μητέρα τους Εκκλησία, το Πάνσεπτο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αυτό που δικαιούνταν και επιζητούσαν πάντοτε.

Παραθέτω δημοσίευμα της Υπηρεσίας Τύπου της Μητροπόλεως Κιέβου σχετικά με τα Εγκαίνια ενός ακόμη Ιερού Ναού που τέλεσε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Στις 16 Νοεμβρίου 2019, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ επισκέφθηκε το χωριό Σβιατοπετρίφσκε, της περιοχής του Κιέβου.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Με τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος Βισχορόντ Αγαπητός, ο Επίσκοπος Οδησσού και Μπάλτσκι Παύλος, ο Προϊστάμενος του νεόδμητου Ναού, Πρωθιερέας Μιχαήλ Τκάτς, και πολλοί προσκεκλημένοι κληρικοί.

Κατά τη Μικρή Είσοδο ο Μητροπολίτης Επιφάνιος απένειμε οφφίκια σε κληρικούς της Μητροπόλεως Κιέβου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος κήρυξε τον Θείο λόγο, σύμφωνα με το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τη σπουδαιότητα της ανάδειξης νέων ενοριών, οι πιστοί των οποίων συμβάλλουν στην ίδρυση και εδραίωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ο Προκαθήμενος επίσης τόνισε με έμφαση ότι η πίστη και η προσευχή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων.

«Η κοινή προσευχή έχει τεράστια δύναμη. Προσευχηθήκαμε στον Κύριο να μας χαρίσει την ενότητα και την αναγνώριση που περιμέναμε τόσο πολλά χρόνια. Εναποθέσαμε την πίστη και την ελπίδα μας στο Θεό και αυτό το μονοπάτι της πίστεως μας οδήγησε στην πνευματική νίκη: στην Αυτοκεφαλία μας, δηλαδή στη διοικητική ανεξαρτησία της Εκκλησίας μας, και στην τιμητική τοποθέτησή μας στον ιερό κατάλογο των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της οικουμένης», είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

«Έχουμε ήδη Ευχαριστιακή Ενότητα με την Παγκόσμια Ορθοδοξία μέσω εκείνων των Τοπικών Εκκλησιών που μας έχουν αναγνωρίσει, και επομένως η επίσημη αναγνώριση των υπόλοιπων Εκκλησιών είναι μόνο θέμα χρόνου», πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Μακαριώτατος επιβράβευσε με το Παράσημο του Τάγματος του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ δεύτερου βαθμού τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωθιερέα Μιχαήλ Τκατς, και τίμησε με εκκλησιαστικά βραβεία τους κτήτορες και δωρητές του ναού.